Business Monitor International confirmă evoluţia economică pozitivă a României

| 16 oct, 2013

În ultima perioadă Traian Băsescu a criticat în mod constant performanţa economică a guvernului Ponta, încercând astfel să mai câştige câteva puncte electorale. Şeful statului consideră că România se îndreaptă într-o direcţie economică greşită şi că responsabilitatea principală îi aparţine primului-ministru.

Ceea ce preşedintele nu a precizat însă niciodată este că din ce în ce mai mulţi analişti economici străini consideră că România şi-a îmbunătăţit în ultimele luni perspectivele de dezvoltare economică. În ultima vreme au fost publicate mai multe rapoarte despre datele macroeconomice ale Românie. Concluzia acestor analize, realizate de mai multe instituţii şi companii de renume este că perspectivele economice ale ţării noastre sunt din ce în ce mai bune. De exemplu, luna trecută Chartered Financial Analysts concluziona că perspectivele de creştere ale economiei noastre naţionale sunt favorabile şi că trendul relaxării creditării început de BNR în ultimile luni este de natură să crescă valoarea investiţiilor din economie.

Acum câteva zile, pe 10 octombrie, Business Monitor International (BMI) a publicat o analiză macroeconomică despre evoluţia mai multor indici macroeconomici, valorile ce sunt preconizate pentru economia nostră naţională pentru 2014 fiind extrem de bune. BMI este una din cele mai respectate companii ce au ca obiect de activitate analiza economiilor naţionale sau regionale, iar produsele lor sunt utilizate de unele din cele mai mari companii din lume.

Raportul macroeconomic al BMI confirmă revigorarea economiei româneşti prin faptul că trendul de reechilibrare a deficitului de cont curent va continua şi anul viitor. Conform BMI, la finalul lui 2014 deficitul de cont curent al României va înregistra o valoare de -1,3 miliarde de euro, în condiţiile în care la finalul lui 2011 valoarea acestuia era de -5,9 mld de euro. În termeni relativi asta ar însemna o scădere de la -4,5% din PIB (la finalul lui 2011) la doar -0,9% din PIB (prognozat pentru 2014).

În plus, se aşteaptă ca această evoluţie să se datoreze în primul rând creşterii valorii exporturilor româneşti, care în 2014 ar urma să ajungă la 49,9 mld. de euro, cu 2 miliarde mai mult ca în 2013 şi cu aprope 5 miliarde mai mult faţă de 2011. În paralel, valoarea importurilor realizate în 2011 este mai mare cu doar 600 de milioane de euro faţă de cât se aşteaptă BMI să importăm anul viitor. Desigur, aceste valori contribuie la dinamica balanţei comerciale şi sunt de natură să crească interesul investitorilor străini pentru România.

Importanţa valorii contului curent pentru o economie naţională trece de un simplu calcul contabil de genul intrări-ieşiri, ea influenţănd elemente precum cursul de schimb sau evoluţia ratingului de ţară. Faptul că una din cele mai prestigiose instituţii de analize macroeconomice confirmă evoluţiile economice pozitive din ultima vreme şi are încredere în perspectivele ţării noastre este de natură să transmită un mesaj extrem de favorabil pieţelor internaţionale. Cu cât investitorii vor avea o imagine mai bună despre perspectivele oferite de România, cu atât ei vor fi mai dispuşi să investească în ţara noastră, lucru ce se va traduce, desigur, în mai multe locuri de muncă şi într-o mai bună funcţionare a economiei româneşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 oct, 2013
cantautor
de ce te raportezi la 2011,doar pentru ca iti convine...?
iata rezultatul net al guvernului USL:
"Contul curent al balanţei de plăţi, care reflectă relaţia economiei României cu exteriorul, a trecut pe deficit după primele opt luni, cu 160 mil. euro, de la un excedent de aproape jumătate de miliard de euro în perioada ianuarie-iulie, evoluţia fiind determinată de accentuarea în luna august a deficitului comercial şi a deficitului de la balanţa veniturilor. Investiţiile străine directe, fluxurile de bani care ar fi trebuit să stimuleze creşterea economică, au continuat să scadă, declinul după primele opt luni accentuân­du-se la aproape 36% faţă de intervalul similar din 2012, la 1,1 mld. euro. "


Dacă tendinţa descendentă a investiţiilor străine continuă, anul 2013 ar putea marca minimul ultimilor 11 ani pentru ISD. În august investiţiile străine au fost de doar 172 mil. euro.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ