Câți ani de închisoare primești dacă votezi de mai multe ori

| 02 noi, 2014

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Legea este foarte clară în cazul în care votezi de mai multe ori sau dacă primești foloase materiale pentru acest lucru.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. - Cei care încredinţează urna specială altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau cei care transportă urna specială fără a face parte din birou vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 3 luni, la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

- În cazul în care o persoană împiedică, prin orice mijloace, liberul exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni, la 3 ani.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni, la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

- Cu închisoare de la 6 luni, la 3 ani vor fi pedepsiţi cei care votează fără a avea acest drept, cei care votează de două sau mai multe ori, precum şi cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, însă pedeapsa cu închisoarea poate fi înlocuită cu amendă penală.

- Cei care atacă, prin orice mijloace, secţia de votare riscă pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani, plus interzicerea anumitor drepturi.

Pentru alegerile prezidențiale din această toamnă, autoritățile au stabilit 18.550 de secţii de votare din ţară şi 294 în străinătate. Anul acesta nu vor fi secții de votare special, organizate în gări, autogări, campusuri universitare.

Pentru votul multiplu, legea prevede sancțiuni dure, mergând cu pedepse care privesc privarea de libertate.

- Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa va fi închisoare de la 6 luni, la 3 ani sau amendă.

- Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la 1 an, la 3 ani sau cu amendă.

- Falsificarea înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.

- Sunt stabilite sancţiuni contravenţionale pentru care se aplică amenzi între 1.000 şi 10.000 lei. Vor fi pedepsite cu amenzi cazurile când numele unui alegător fără drept de vot este trecut pe liste, când sunt tipărite buletine de vot fără drept, când i se dă un buletin de vot unei persoane care nu are act de identitate, dacă se face campanile electoral în ziua de votare.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ