Camera Deputaților, prima sesiune - Decizii pentru Eugen Bejinariu, tariful RCA, incompatibilități (sinteză)

| 10 iul, 09:39

În prima sesiune, deputații au respins urmărirea penală a social-democratului Eugen Bejinariu, solicitată de DNA, au avut o singură moțiune simplă, dar care nu a mai fost discutată, au votat o lege cu privire la tariful de referință al asigurării RCA, au aprobat Programul carne de porc din fermele românești și majorarea unor salarii de bază ale bugetarilor și au modificat sancțiunile și contravențiile silvice.

* Deputații au avut în această sesiune o singură cerere venită de la DNA pentru ridicarea imunității parlamentare a unui coleg. Este vorba despre solicitarea cu privire la încuviințarea efectuării urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, pentru abuz în serviciu. Cererea DNA a fost respinsă cu 88 voturi în favoarea cererii, 183 împotrivă și 2 abțineri. Comisia juridică a Camerei dăduse anterior un raport de respingere acestei solicitări, motivând că infracțiunea de care era acuzat Bejinariu nu exista la data comiterii faptei, conform explicațiilor președintelui comisiei, Eugen Nicolicea.

* O singură moțiune simplă a fost depusă în această sesiune, dar ea nu a fost nici citită, nici dezbătută, nici votată. Este vorba de moțiunea denumită "Când Sănătatea va fi fost o prioritate", inițiată de deputații PMP și susținută și de celelalte partide din Opoziție.

Preocuparea cea mai importantă a Guvernului PSD în sănătate — se arăta în text — este acoperirea lipsei de responsabilitate în privința crizei de vaccinuri, a măsurilor de autorizare sanitară a spitalelor, a exportului de medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer, precum și a achiziției de ambulanțe.

"Premierul Grindeanu și responsabilul de resort, Florian Bodog, au făcut tot ce le stă în putere pentru a respecta promisiunile bombastice din programul de guvernare în domeniul sănătății. În același timp, preocuparea cea mai importantă a Guvernului PSD în sănătate constă în acoperirea lipsei de responsabilitate pe aspecte mult mai concrete, cum sunt vaccinarea și criza de vaccinuri, absența măsurilor privind autorizarea sanitară a spitalelor care nu îndeplinesc criterii de bun simț, minimale, împiedicarea re-exportului de medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer, dansul printre interese pentru achiziția de ambulanțe", precizau inițiatorii.

Moțiunea simplă nu a mai fost dezbătută, deoarece Guvernului i-a fost retras sprijinul politic.

* Printre proiectele de lege importante adoptate de Cameră, ca for decizional, se află cel privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Textul prevede că tariful de referință — prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA — va fi calculat pe baza unei formule, semestrial, de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de Autoritatea de Supraveghere Financiară și se publică de către ASF.

* Un alt proiect adoptat a fost cel pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele românești, care urmează să se desfășoare în perioada 2017 — 2020, iar suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în acest an este echivalentul a 86 milioane de euro. Potrivit proiectului, pentru accesarea programului, producătorii de carne de porc trebuie să livreze către abatoare autorizate, în care se face clasificarea carcaselor de către clasificatori autorizați, minimum 600 și maximum 100.000 de capete de porci grași anual/beneficiar, indiferent de numărul exploatațiilor acestuia.

* Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege referitor la incompatibilități, ca urmare a cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, stabilind că funcțiile de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte de consiliu județean sunt incompatibile cu cea de reprezentant în AGA în cadrul societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unor societăți, cu excepția cazului în care aceștia nu sunt retribuiți.

* Deputații au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin care, începând cu luna iunie 2017, este majorat cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici și mijlocii și cooperație, personalul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, agențiilor județene pentru protecția mediului și gărzilor naționale de mediu și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, personalul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și al comisariatelor regionale și județene pentru protecția consumatorului.

Conform proiectului de lege, tot din luna iunie 2017, personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, medicii militari din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, indiferent de funcția pe care sunt încadrați, pot opta în locul soldei de funcție sau salariului de funcție, gradațiilor și soldei salariului de comandă, după caz, pentru salariu de bază stabilit pentru o funcție echivalentă potrivit prevederilor din familia ocupațională Sănătate, la care se adaugă solda de grad, salariul gradului profesional deținut.

* Un alt proiect modifică sancțiunile și contravențiile silvice. Potrivit acestuia, constituie contravenție silvică și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 lei administratorul/prestatorul de servicii silvice care încheie contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare ale terenului pe care este amplasată aceasta. Contractele sunt nule de drept.

Contravenție silvică se consideră și "recoltarea prin lucrări de conservare la nivelul de subunitate de gospodărire a unui volum mai mare decât volumul prevăzut pentru lucrări de conservare pe perioada de aplicare a amenajamentului silvic, fără existența unei aprobări legale în acest sens, și se sancționează după cum urmează: cu avertisment, dacă depășirea reprezintă până la 3% din volumul prevăzut și cu amendă de la 5.000 lei până la 10.000 lei, dacă depășirea reprezintă 3,1% — 10% din volumul prevăzut".

Constituie contravenții silvice și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei până la 2.000 lei trecerea animalelor domestice însoțite sau neînsoțite prin fondul forestier, fără aprobare legală. Sancțiunea se aplică însoțitorului turmei, dacă animalele sunt însoțite, sau proprietarului, dacă animalele sunt neînsoțite.

* Deputatul USR Manuel Costescu și-a dat demisia după doar două luni de mandat, pe motiv că familia sa se află la Londra și nu mai poate sta departe de cei trei copii mici ai săi. Locul său a fost luat de Daniel Popescu, următorul pe listele USR Diaspora.

Liberalul Eugen Nicolăescu și-a dat și el demisia din Camera Deputaților, după ce a fost numit viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Social-democratul Leonardo Badea, de asemenea, a părăsit funcția de deputat, pentru a prelua postul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

* Prima sesiune parlamentară la Camera Deputaților a debutat cu o acțiune inedită a unui grup nou intrat în Parlament, USR.

În februarie, când a început sesiunea, pe fondul protestelor față de decizia Guvernului de a modifica legile justiției prin Ordonanța 13, o mare parte dintre deputații USR au dormit câteva nopți în plenul Camerei Deputaților.

Ei au făcut cu schimbul, rămânând 10 nopți în plen, cât era atunci termenul pentru retragerea OUG 13, pentru a protesta față de modificările amintite, iar alți parlamentari USR au participat la manifestațiile din București. În final, ordonanța a fost respinsă de Senat pe 20 februarie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ