Campionatul Mondial de Fotbal 2014: Ceremonia de deschidere a fost urmărită de peste un miliard de oameni

| 12 iun, 2014

Urmărită de peste un miliard de telespectatori, ceremonia de deschidere a sărbătorit diversitatea culturală a Braziliei, pe un stadion de 61.600 de locuri, doar pe două treimi plin.

Timp de circa 25 de minute, circa 650 de dansatori au pus în lumină natura luxuriantă şi diversitatea rasială şi culturală a acestei ţări cu aproximativ 200 de milioane de locuitori.

Ceremonia s-a încheiat cu imnul oficial al turneului, 'We are one', interpretat de solista şi actriţa americană Jennifer Lopez, Christine Leitte şi rapperul Pitbull, care purta tricoul Braziliei, ca majoritatea spectatorilor. Acest trio a fost acompaniat de formaţia de percuţie afro-braziliană Olodum.

Nu mai puţin de 12 lideri mondiali au asistat la ceremonie, în frunte cu secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, şi preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff.

Dilma Rousseff, aflată la doar patru luni de alegerile prezidenţiale, într-un context social agitat, nu a avut un discurs la ceremonia de deschidere.

Festivitatea a fost precedată de confruntări sporadice între poliţişti şi manifestanţi, în dimineaţa zilei şi după-amiaza, la câţiva kilometri de stadion. Manifestanţii au încercat să blocheze marele bulevard care duce la Arena Corinthians.

O jurnalistă americană de la CNN a fost rănită uşor de o capsulă de gaz lacrimogen, a relatat pe Twitter corespondentul local al canalului amintit la Sao Paulo.

Ciocnirile au avut loc după apelurile la manifestaţii în nouă din cele 12 orale care vor găzdui meciuri la Cupa Mondială.

Brazilienii, o naţiune a fotbalului, aşteaptă de 64 de ani să câştige titlul mondial pe teren propriu şi să şteargă din memorie eşecul înregistrat în 1950 pe ''Maracana'', când Uruguayul se impunea cu scorul de 1-0 şi cucerea Cupa ''Jules Rimet''. Brazilia ţinteşte acum al şaselea său titlu mondial, după cele din 1958, 1962, 1970, 1994 şi 2002. Selecao a mai jucat meciul de deschidere la trei Cupe Mondiale, învingând Scoţia (1998) şi Mexic (1950) şi remizând cu Iugoslavia (1974).

Balonul oficial al Mondialului, botezat ''Brazuca'', prezintă linii roşii, albastre şi verzi pe un fond alb. El cântăreşte 437 de grame şi a fost testat timp de doi ani şi jumătate de 600 de jucători din 30 de echipe din lumea întreagă.

Fuleco este mascota oficială a Cupei Mondiale de fotbal 2014, un micuţ animal brazilian, un tatu cu trei dungi ameninţat cu dispariţia. Tatu-ul este supranumit de brazilieni 'tatu-bola', întrucât se rostogoleşte atunci când este în pericol, singurul său mod de a se apăra, acesta fiind şi motivul pentru care a fost ales să devină mascota Cupei Mondiale din 2014. Peste 1,7 milioane de persoane au votat pentru a alege numele micuţului animal, care cântăreşte mai puţin de 1 kg şi se hrăneşte cu furnici, rădăcini şi fructe. 'Fuleco' este o combinaţie de cuvinte în limba portugheză, fotbal (futebol) şi ecologie (ecologia).

Campioana en titre, Spania, va juca vineri contra Olandei, într-o reeditare a finalei ediţiei trecute, când ibericii se impuneau cu scorul de 1-0, la Johannesburg, după prelungiri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ