Când se hotăreşte Partidul Conservator ce vrea şi cu cine?

| 27 iun, 2013

Nu este pentru prima dată când PC sau PUR, denumire avută până în 2005, îşi schimbă peste noapte strategia.

Conservatorii neagă că au făcut curte în ultima vreme social-democraţilor. Bogdan Ciucă, cel care săptămâna trecută pleda cu voce gravă pentru rupea protocolul cu liberalii, a cotit-o deunăzi ca la Ploieşti. Deputatul PC susţine că în partid nu s-a discutat despre vreo viitoare alianţă cu PSD şi, mai mult, înţelegerea cu PNL rămâne valabilă. Ne întrebăm firesc ce au urmărit conservatorii în urma declanşării divorţului de liberali. Tind să cred că fost un simulacru, o strategie ieftină de a scoate la lumină armele cu care răspund partenerii - să nu uităm, hotărârea a fost lansată fără anunţul prealabil al colegilor din Alianţa de Centru Dreapta (ACD).

Răspunsul copreşedinţilor de facto ai USL este semnalul că micuţul partid nu mai sperie pe nimeni. Victor Ponta a fost cât se poate de tranşant - decizia PC nu va afecta stabilitatea Uniunii. Şeful PSD a punctat că astfel de “frecuşuri” au mai fost şi vor mai fi - în traducere: nu e nimic serios de care să ţinem seama. Nimic spectaculos până aici, poate doar atitudinea premierului, care a părut un elefant deranjat de o muscă. Crin Antonescu a fost mai degrabă încântat de perspectiva unui pas lateral în acest mariaj. Vizibil, relaţiile cu PC s-au răcit după arestarea lui Sorin Alexandrescu, un om de bază al preşedintelui fondator, Dan Voiculescu. În viziunea celor de la Antene, liberalii nu au fost destul de tranşanţi în acest caz, nu au luat atitudine în parlament, nu au înfiinţat nicio comisie care să analizeze presupusele abuzuri la care a fost supus Alexandrescu.

Nu este pentru prima dată când PC sau PUR, denumire avută până în 2005, îşi schimbă peste noapte strategia. Prima mare trădare s-a produs în noiembrie 2004, imediat după alegeri, când “umaniştii” aleg să fie oaia neagră a coaliţiei, “soluţia imorală”, încălcând protocolul cu PSD, alăturându-se Alianţei DA şi UDMR-ului - orice sacrificiu numai pentru a intra la guvernare. A urmat înţelegerea cu social-democraţii conduşi de Mircea Geoană, care s-a oprit brusc după venirea lui Victor Ponta la conducerea formaţiunii. Acelaşi Bogdan Ciucă anunţa la sfârşitul lui 2010 (imaginea este astăzi trasă la indigo) că "PC va candida pe liste proprii la alegerile locale din 2012". Ruptura a fost prefaţată de noul lider social-democrat, Victor Ponta - "Cred că vor candida singuri şi la locale, şi la parlamentare. Am luat în serios acest anunţ al lor şi le urez succes".

Binenţeles, conservatorii nu au aşteptat singuri alegerile din 2012 şi, împreună cu liberalii, conduşi de Crin Antonescu, au format la începutul anului 2011 - ACD, alianţă care se clatină acum tot din pricina lor. La prima vedere declaraţiile de săptămâna trecută ale purtătorului de cuvânt Bogdan Ciucă, continuate apăsat de preşedintele Daniel Constantin (cunoscut mai degrabă pentru tonul conciliant), au creat impresia că formaţiunea este decisă să joace un rol mai activ în ACD şi implicit în USL. A fost însă un neînsemnat balon de oxigen pentru imaginea partidului care, deşi acum se află la guvernare cu două ministere importante, stă dintotdeauna prost la acest capitol. Ar fi una din explicaţii. Un mesaj disperat pentru partenerii de guvernare şi opinia publică - ceva de genul: “încă n-am murit, suntem și noi aici…”

Un ultim considerent pentru această mișcare a conservatorilor ar fi într-adevăr apropierea de social-democraţi, care stau mult mai bine în sondaje decât liberalii şi care, în cazul unei rupturi a USL, ar atrage cele mai multe voturi. Din păcate pentru ei, PSD-ul arată că şi-a însuşit lecţia - “istoria se repetă” şi nu mai riscă o astfel de alianţă, cel puţin nu sub preşedinţia lui Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ