Când şi cum se va reduce TVA la pâine

| 11 iul, 2013

Proiectul USL asumat în campania electorală de reducerea TVA-ului la pâine intră în linie dreaptă. Prim-ministrul a anunţat deunăzi că Executivul lucrează la găsirea fondurilor necesare pentru a introduce TVA de 9% pe tot lanţul de producţie al pâinii (grâu, făină, pâine).

Este o nouă veste bună, după cea venită din partea Ministerului Agriculturii care prognozează o producţie de cereale substanțială pentru 2013, de 18 - 19 milioane de tone de grâu şi porumb.

Premierul a lăsat să se înţeleagă că mai este de trecut doar un hop până la adoptarea măsurii - cifrele oficiale privind evoluţia bugetului în primul semestru, rezultate aşteptate după 25 iulie. Se aşterne praful pe retorica celor care susţin că scăderea TVA nu are susţinerea Fondului Monetar Internaţional. Semnalul dat de FMI prin vizita directorului Christine Lagarde este elocvent - România este o ţară stabilă, predictibilă, pe un trend crescător în ceea ce priveşte creşterea economică. Fondul nu s-a opus politicii guvernului ci doar a constatat că este vorba de un efort bugetar considerabil pentru implementarea acestei hotărâri. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat că suma necesară este cifrată la aproximativ 250 de milioane de lei pentru şase luni.

Potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, pierderile statului prin nefiscalizarea a două treimi din piață sunt de aproape 300 milioane de euro pe an. În opinia sa, deşi proiectul va avea iniţial un impact negativ asupra bugetului, până la sfârşitul anului situaţia se va redresa iar volumul colectărilor va creşte. Popescu a prezentat riscurile la care se expune industria de panificaţie dacă Executivul nu izbuteşte cu acest plan. Liderul ROMPAN a vorbit de un dezastru pentru acest sector, cu mii de oameni concediaţi.

Autorităţile mizează pe un efect terapeutic produs de această decizie - combaterea evaziunii fiscale şi scoaterea la suprafaţă a zonei gri din sectorul de morărit şi panificaţie. Conform calculelor specialiştilor din breaslă, piaţa neagră, nefiscalizată, se situează astăzi la 70% din piaţă totală a pâinii şi este estimată la 1,5 miliarde de euro.

Pentru românul de rând principalul efect al diminuării TVA se va vedea în buzunar. Nu se cunoaşte încă procentul ieftinirii, părerile celor implicați în domeniu fiind împărţite. Cel mai optimist, Constantin Boromiz, preconizează o scădere a preţului echivalentă cu procentul de reducere al TVA. Aurel Popescu vorbeşte de o micșorare tot cu 15% însă nuanţează subliniind că doar proprietarii care deţin atât moara cât şi magazinele de desfacere, lanţul de producţie de care amintea şeful Guvernului, vor putea practica acest preț. Adrian Porumboiu vede o scădere medie a preţului cu zece procente. În plus, Ernest&Young mizează pe o creştere a consumului, produsele de panificaţie având o pondere însemnată în coşul de consum. De asemenea, agenția  de consultanţă punctează avantajele chiar dacă am urma cel mai pesimist scenariu, acela al stagnării preţului, - includerea diferenţei de TVA la venituri va aduce la buget venituri din impozitul pe profit.

Ministrul Agriculturii a reuşit într-o frază să creioneze lămuritor cum stau lucrurile pe piaţa pâinii din ţara noastră - “Consumul mediu de pâine pe cap de locuitor, la nivel european, este de 89 de kilograme. În România, este de 23 de kilograme. Adică, aceasta este cantitatea care se fiscalizează. Diferenţa reprezintă evaziune fiscală.” Daniel Constantin a fost blând când a prezentat aceste date, specialiștii in nutriție vehiculează cifre mult mai mari referitoare la consumul anual de pâine la români.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 iul, 2013
pensionar
Cand suntem lasati de cei care conduc lumea, cand ciocoi noi au facut plinul.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ