Care este destinul politic al Elenei Udrea

| 22 iun, 2013

Elena Udrea a preluat deja linia de mesaj a preşedintelui Băsescu legată de posibilitatea ca o femeie să acceadă la cea mai înaltă funcţie în stat. "Mă bucur că președintele Traian Băsescu crede că o femeie este gata pentru funcția de șef al statului. Cred că este o idee realistă. Constat o creștere a credibilității a femeilor în politică. Se dau șanse foarte mari femeilor de a avea funcții importante în stat".

După recentul divorţ de Dorin Cocoş, Elena Udrea a avut prima apariţie media în emisiunea „Interviurile lui Ion Cristoiu” de la B1TV, unde a vorbit despre perspectivele sale politice.

Fostul ministru democrat-liberal a încercat să clarifice actual său statut în PDL  "Am o relație bună cu colegii din conducerea actuală a PDL. Am preferat să stau mai retrasă după alegeri. Sunt simplu membru. De când nu mai sunt în conducerea partidului, nu am mai trecut așa des pe la sediu. Nu vreau să încurc foarte tare colegii care sunt acum din conducere". În realitate, opţiunea de a rămâne în planul secund al PDL după ce timp de ani la rând s-a manifestat ce principal vector de putere poate fi explicată prin atitudinea dizidentă pe care Elena Udrea şi-a asumat-o vocal după ce a pierdut alegerile pentru şefia partidului. Elena Udrea este percepută în PDL drept interfaţă a lui Traian Băsescu. Or, în condiţiile în care şeful statului şi-a anunţat public despărţirea ireversibilă de partidul pe care l-a propulsat la vârful politicii, menţinerea într-un plan secund devine singura opţiune posibilă pentru Elena Udrea în interiorul PDL. Permanentizarea unei abordări critice a Elenei Udrea la adresa actualei conduceri democrat-liberale ar însemna forţarea unei excluderi, varianta care nu este convenabilă fiindcă, la momentul oportun, Elena Udrea va fi mai utilă în planurile preşedintelui Băsescu în interiorul PDL, nu în afara lui.

Elena Udrea a preluat deja linia de mesaj a preşedintelui Băsescu legată de posibilitatea ca o femeie să acceadă la cea mai înaltă funcţie în stat. "Mă bucur că președintele Traian Băsescu crede că o femeie este gata pentru funcția de șef al statului. Cred că este o idee realistă. Constat o creștere a credibilității a femeilor în politică. Se dau șanse foarte mari femeilor de a avea funcții importante în stat”. Problema principală pentru Elena Udrea din această perspectivă rezidă însă în profilul pe care şi l-a consacrat pe scena politică. Percepţia este aceea că democrat-liberala a ars etapele evoluţiei specifice în politică – a trecut rapid de la PNL la PDL, a devenit unul dintre politicienii promovaţi asiduu de către Traian Băsescu, a ajuns ministru în cel mai bogat minister, deputat ales în 2008 şi 2012 şi preşedinte al organizaţiei PDL Bucureşti. Cu alte cuvinte, ascensiunea Elenei Udrea a fost rapidă, fără a fi construită pe experienţă politică. Or, după eşecul pentru şefia PDL, devine evident că sprijinul necondiţionat al lui Traian Băsescu nu mai este în sine suficient pentru a activa la cel mai înalt nivel. Prin urmare, o candidatură a Elenei Udrea la preşedinţie în 2014 pare mai degrabă un scenariu fără succes.

În ceea ce priveşte tema revizuirii Constituţiei, şi aici Elena Udrea potenţează discursul lui Traian Băsescu legat de rolul decorativ pe care şeful statului ar urma să-l joace în viitoarea arhitectură instituţională "Noua Constituție este o luptă a USL-ului cu Traian Băsescu. Dacă va fi aprobată, noua Constituție lasă președintele fără vreo putere. Este o Constituție pentru liniștea lui Victor Ponta. Acest lucru e convenabil și pentru Crin Antonescu, care nu își dorește prea multe lucuri de făcut. PDL trebuie să lupte în continuare împotriva noii Constituții”.

Concluzia? Deşi Elena Udrea a trecut printr-un divorţ, ea rămâne inseparabilă de mentorul său în politică – Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ