Care este importanţa cojii ouălor de Paşti şi cine trebuie să ciocnească prima dată

| 19 apr, 2014

Cea mai importantă sărbătoare creştină de peste an atrage după sine şi numeroase tradiţii şi obiceiuri în fiecare zonă a României. Cea mai comună este legată de încondeierea ouălor şi importanţa acestora. Obieciurile legate de ou nu se termină în prima zi a Paştelor, acestea făcând parte din câteva ritualuri puţin cunoscute de majoritatea creştinilor.

Pentru prima dată, oul apare în tradiţie duminica dimineaţă, atunci când este pus într-un va cu apă, un bănuţ de argint şi busuioc.

Toate acestea au rolul de a proteja, de-a ne curăţa de rele şi de-a ne ţine sănătoşi în tot anul. După revenirea de la biserică, credincioşii se vor aşeza la masă şi vor mânca împreună. Masa începe cu ciocnirea ouălor. „Este important în ziua de Paşti ca ouăle să se ciocnească numai cap în cap. Primul ou pe care îl ciocnim trebuie să fie acasă, în familie. Capul familiei, persoana care este considerată capul familiei trebuie să treacă pe la fiecare membru. El va ciocni oul, va spune Hristos a Înviat, primeşte răspunsul Adevărat a Înviat. De aceea, e bine să avem doar atâtea ouă sfinţite cât avem nevoie“, a explicat Janeta Ciocan, etnolog, pentru adevărul.ro.

După servirea mesei, cojile de ou nu trebuie nicidecum aruncate. „Înainte acestea erau păstrate pentru că se puneau în sacul în care stătea sămânţa pentru semănat, cu credinţa că acea sămânţă va încolţi cu siguranţă. Mai există şi credinţa prin care fiecare apă ajunge în final în lumea de dincolo. La graniţa dintre cele două lumi, locuieşte un popor interesant, numit blajinii. Mulţi le spun că sunt cam prostuţi şi uită când e Paştele, dar defapt nu e chiar aşa. Sunt într-o zonă în care pentru ei timpul nu contează. Atunci neexistând timp ei nu pot să-şi dea seama că vine sau nu vinele Paştele, iar noi cei de aici le trimitem aceste coji de ouă pe apă, ca în duminica următoare, ei amintindu-şi de Paşti să poată să-l sărbătorească“, a mai nspus Janeta Ciocan.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 apr, 2014
Parintele Alcoolie
Stimati credinciosi, vedeti ca maine vin sa va miruiesc. Tarifele sunt dupa cum urmeaza:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea si mana dreapta, plus bonus de tamaiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mana dreapta si somoiogul de busuioc cu care va dau in freza;
3. 50 de lei - Patrafirul si crucea plus mana stanga cu care ma scarpin la boase;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgarcitilor. Sa nu va imaginati ca intrati in rai cu banii ascunsi in chiloti;
5. 10 lei - Va dau sa pupati salamul barbos, ca altceva nu meritati, paduchilor;
6. 5 lei - Ma sterg la cųr cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Sa mergeti la biserica sa va agheasrnuiasca parintele Cocalarie, sarantocilor.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ