Care sunt posibilele consecințe ale vizitei lui Ponta în SUA

| 22 oct, 2013

Victor Ponta își continuă seria de vizite internaționale pe care a început-o anul trecut la preluarea mandatului de prim-ministru, cu deplasarea în Statele Unite.

În ciuda faptului că Traian Băsescu îi punea eticheta de „nefrecventabil”, Victor Ponta a fost primit de cancelarii europene importante, precum Franța, Germania, Italia, Spania, Austria, Danemarca, Finlanda și altele.

Primul ministru i-a dovedit lui Traian Băsescu contrariul, ba mai mult, i-a demonstrat că poate ca într-un singur an să aibă mai multe întâlniri cu lideri europeni și internaționali decât a avut șeful statului în 9 ani de mandat.

Vizita în Statele Unite a lui Victor Ponta reprezintă un moment important pentru țara noastră, în condițiile în care au trecut zece ani de când un prim-ministru român a fost primit la Casa Albă. Adrian Năstase a fost ultimul premier care a beneficiat de o primire de către oficialii americani la Washington..

În ceea ce privește partea economică, poate avea loc după vizita premierului o extindere a relațiilor între cele două părți. Principalul obiectiv al lui Victor Ponta, după cum a spus înainte de plecarea în SUA, este cel al atragerii de investiții americane în România, dar și consolidarea relațiilor cu actualii investitori. În luna iulie a acestui an, investiţiile americane în România ocupau locul 12 după investiţia în echivalent valută, cu aproximativ 2,31% din totalul investiţiilor străine directe, vizând, în principal, următoarele sectoare: comunicaţii, industrie electronică, industrie chimică, industria lemnului, industria alimentară, comerţ, silvicultură şi minerit.

Întâlnirile programate sunt în mare măsură cu reprezentanți ai unor giganți americani din diverse domenii. Printre aceștia se numără Motorola, Exxon Mobil, Chevron, IBM sau HP. Așadar, din punct de vedere economic, această vizită nu reprezintă altceva decât o oportunitate pentru țara noastră.

Al doilea aspect, cel politic, vizează mai mult situația existentă la ora actuală în România. Consecința directă, după cum arată o serie de analiști, este aceea a unei reașezări în ceea ce privește gradul de influență al actorilor politici.

În primul rând, putem avea de a face cu o reașezare relațiilor în USL. Victor Ponta s-ar putea întoarce mult întărit din SUA, cu o susținere a americanilor în spate. Putem asista la o consolidare a imaginii și puterii lui Victor Ponta ca urmare a acestei vizite, în detrimentul lui Antonescu. Astfel, cei care speculează o eventuală modificare a candidatului la prezidențiale din partea USL vor umple din nou zeci de pagini cu cerneală despre cum Ponta îl va da la o parte pe Antonescu și va candida la prezidențiale.

Tocmai candidatura la prezidențiale s-ar putea să fie o consecință a vizitei lui Victor Ponta în SUA. Este posibil ca administrația de la Washington să aibă un favorit dintr-o anumită zonă politică pentru fotoliul de președinte al României. O susținere primită de Ponta din partea americanilor ar aprinde și mai mult spiritele în PSD pentru un candidat la prezidențiale. Totuși, important este cât de mult își dorește și Victor Ponta să candideze în 2014 la alegerile prezidențiale, pentru că în repetate rânduri a spus că nu ia în considerare o candidatură în acest moment.

O a treia consecință politică a vizitei premierului în SUA, ar fi o reevaluare a relației dintre acesta și președinte. Faptul că Victor Ponta a fost primit la Casa Albă, că va avea întâlniri cu oficiali americani și cu reprezentanți ai marilor companii, este un prim semnal că Băsescu nu se mai bucură unilateral de susținerea americanilor. Băsescu a înțeles acest lucru și deja a început să îi pună piedici premierului cu orice ocazie, primul exemplu fiind reprezentarea la Consiliul European de luna aceasta. Ca și în luna mai, premierul i-a cerut mandat, însă președintele nu vrea să renunțe la un ultim moment în care să apară alături de liderii europeni.

Dacă până anul trecut Traian Băsescu, Macovei și ceilalți aghiotanți ai președintelui se duceau în genunchi la ambasada SUA și se plângeau despre cum își pierd puterea, acum situația s-a schimbat. Ponta a arătat că este un lider cu viziune pro-europeană și pro-americană, că respectă statul de drept, iar evoluția României din ultimul an și jumătatea le-a demonstrat americanilor că este un lider serios. Avantajul lui Băsescu, acela că putea să le spună orice americanilor și aceștia îl credeau, s-a dus.

Al treilea aspect al vizitei lui Victor Ponta în Statele Unite, anume cel legat de relațiile bilaterale, vizează cooperarea dintre cele două state în cadrul Parteneriatului Strategic și al apartenenței la NATO. România, prin scutul de la Deveselu devine un punct geostrategic important pentru NATO și Statele Unite. De asemenea, retragerea trupelor americane din Afganistan se va face prin România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 oct, 2013
cantautor
pe scurt=0

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ