Care sunt veștile bune din economie la început de 2014

| 24 ian, 2014

După un an 2013 care s-a încheiat excelent din punct de vedere economic, 2014 începe și el sub auspicii favorabile.

Consolidarea macroeconomică și creșterea economică peste așteptări au făcut ca economia românească să beneficieze de un plus de credibilitate pe piețele financiare. Iar urmarea directă a acestei încrederi crescute în evoluția pozitivă a României din punct de vedere economic este un cost mai scăzut al datoriei externe.

Nivelul din ce în ce mai scăzut al dobânzilor la care țara noastră se poate împrumuta de pe piețele financiare, precum și maturitățile record la 30 de ani ale împrumuturilor contractate au condus la o evoluție descrescătoare a datoriei României. Mai exact, conform BNR, la 30 noiembrie 2013, datoria externă pe termen scurt a României se situa la un nivel de 19,336 miliarde euro, ceea ce reprezintă o scădere cu 7,6% față de 31 decembrie 2012. Or, această scădere a datoriei externe eliberează fonduri importante la bugetul de stat, care, în loc să meargă spre achitarea împrumuturilor contractate, pot fi direcționate către stimularea economiei sau creșterea nivelului de trai al populației.

O altă evoluție economică pozitivă a anului 2013, este legată de evoluția descendentă a inflației. Conform datelor oficiale, la finele lunii decembrie România a înregistrat cea mai scăzută rată lunară a inflației de la Revoluție încoace, la o rată anuală de aproape 1,6%, pe fondul scăderii prețurilor generată de o producție agricolă record.

Cumulată cu măsurile luate de către cabinet pentru creșterea veniturilor populației (majorarea pensiilor, reîntregirea salariilor bugetarilor, creșterea salariului minim pe economie) rata scăzută a inflației a însemnat că românii au resimțit o majorare a propriei puteri de cumpărare.

În sfârșit, un alt trend economic cu efecte pozitive este cel legat de reducerea costurilor la creditele pentru populație. După ce în 2013 am avut mai multe scăderi ale dobânzii de referință, băncile comerciale au început la rândul lor să ieftinească dobânda percepută la creditele în lei.

Astfel, BCR a anunțat scăderea dobânzilor percepute la creditele ipotecare, cu până la un punct procentual, tot cu un punct procentual la cele de nevoi personale, și cu o jumătate de punct la creditele incluse în programul Prima Casă. Mai precis, pentru împrumuturile acordate prin acest program de către BCR, costul de creditare a fost micșorat prin majorarea bonului pentru clienții care își încasează salariul la BCRm de la 0,2% la 0,5%, la o dobândă care pornește de la 4,44%.

Trăgând linie sub toate aceste evoluții pozitive, remarcăm faptul că, în ciuda propagandei portocalii, ele au un impact direct asupra românilor. Desigur, nu vorbim despre majorări spectaculoase ale nivelului de trai, sau despre scăderi majore ale ratelor la bănci. Dar, mai ales atunci când veniturile nu sunt foarte mari, fiecare bănuț în plus contează.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ