Carmen Iohannis, elogiu surpriză: “Se poartă ca o femeie pe picioarele ei". Ce trebuie să facă prima doamnă

| 22 mar, 11:42

Klaus Iohannis şi-a atras numeroare critici pentru că a mers la Consiliul European de la Bruxelles însoţit de soţia sa.Totuşi, Carmen Iohannis are parte şi de aprecieri în rolul său de primă doamnă.

Într-un editorial publicat pe site-ul 'Europa Liberă', jurnalista Sabina Fati are cuvinte de laudă la adresa soţiei preşedintelui şi pledează pentru instaurarea instituţiei primei doamne.

"Carmen Iohannis are 55 de ani, zâmbește natural și nu pare stânjenită de mulțime, de aparate de fotografiat sau de camarele televiziunilor. Răspunde spontan la întrebări, fără gravitatea persoanelor importante și învață din mers protocolul oficial, fără să se lase încorsetată de el. Pe scurt, arată și se poartă ca o femeie pe picioarele ei. Este profesoară de engleză la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu și continuă să-și țină orele două zile pe săptămână, iar celelalte vine la București sau călătorește alături de președinte.

A fost zilele acestea împreună cu soțul ei Klaus Iohannis la Bruxelles, unde acesta a participat la Consiliul European, un loc în care în general șefii de stat sau de guvern nu sunt însoțiți de consoartele sau consorții lor. Doamna Iohannis sugerează în acest fel că vrea să joace un rol public explicit.

Nu știe însă deocamdată prea clar ce vrea să facă din postura de primă doamnă. În timpul vizitei oficiale a președintelui român în Germania, Carmen Iohannis a spus că vrea să facă „ceva” atât „pentru cei de acasă” cât și pentru cei „din afară” în măsura în care acest lucru „îi stă în putință”. Apoi a adăugat că i-ar plăcea să se „implice” în „educația și susținerea tinerelor talente”. Nu are un plan concret, dar în mod sigur nu vrea să fie invizibilă, cum au fost celelalte soții de foști președinți români în ultimii 25 de ani", se arată în articolul din 'Europa Liberă'.

Autoarea articolului o prezintă pe Carmen Iohannis prin comparaţie cu predecesoarele ei, considerând-o mai dezinvoltă și lipsită de inhibiții. "Vorbitoare de germană și engleză, educată în cultul greco-catolic, cu universitatea făcută la Cluj, ardeleancă venită dintr-o provincie în care s-au păstrat unele tradiții ale vechiului imperiu habsburgic, soția președintelui nu are niciun fel de bariere de comunicare cu elita europeană în care a intrat Klaus Iohannis odată cu alegerea sa ca președinte al României în noiembrie 2014.

Inaugurarea instituției primei doamne în România ar putea marca într-un fel sfârșitul unei tranziții în care oamenii politici autohtoni erau obișnuiți să-și ascundă familiile, nu din modestie, ci de frica reacției publice. Rămâne însă de văzut în ce măsură Carmen Iohannis își va contura niște obiective compatibile cu acest rol sau dacă va fi doar un accesoriu volubil la brațul soțului ei", scrie Sabina Fati.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 mar, 09:07
roman
mai lasati-ma cu prima doamna
ce trebuie sa faca prima doamna? sa stea in banca ei ca romanii n-au votat=o la pachet cu presedintele! se tine scai de el in toate turneele, asa ca sa dubleze cheltuielile; ia sa mai stea dumneaei pe fund, nu de alta dar am mai avut o "prima doamna" si ne-a ajuns...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ