CARMEN IOHANNIS, luată în vizor de către un deputat PNL: E momentul unei DEZBATERI

| 08 mar, 13:32

Klaus Iohannis a anunțat că soția sa, Carmen Iohannis, va avea un rol mai activ în viața socială decât precedentele Prime Doamne. Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a declarat, în contextul zilei de 8 martie, ca a venit momentul să luăm în calcul lansarea unei dezbateri despre instituția Primei Doamne după model american.

'Constatam consacrarea în spațiul public a unui tip de construcție a feminității — în care filantropia, caritatea și etica grijii sunt în mod tradițional asociate acesteia — dar în care o viziune parteneriala asupra instituțiilor devine esențială. Asta mă face să mă întreb dacă nu ar trebui să luăm în calcul o semi-oficializare a instituției 'Primei Doamne', așa cum se întâmpla în Statele Unite. Asta nu înseamnă, firește, că 'Prima Doamnă' joacă un rol instituțional efectiv în stat, că este beneficiara unor privilegii, ci doar ca — în cazul în care dorește să se implice — patronează evenimente umanitare, culturale, educaționale, beneficiind în acest sens, după modelul Casei Albe, de un 'birou al Primei Doamne' la Cotroceni și de un program public'.

Citeşte şi: VIDEO Prima Doamnă, în ipostaze inedite. Cum a fost filmată Carmen Iohannis

Deputatul PNL a adăugat că Prima Doamnă ar avea capacitatea și instrumentele adecvate pentru a se implica stabil în cauze umanitare, culturale, civice — și de a atrage atenția asupra necesității soluționării lor:

'Este o provocare la adresa societății și cred că putem — la 25 de ani de la Revoluție — să observăm și să măsurăm sociologic dacă România e pregătită pentru un astfel de simbol. Nu putem rămâne blocați timp de 2-3 generații în 'sindromul Elena Ceaușescu'. În opinia mea — și fără a personaliza — implicarea soției președintelui în viața civică va crește în următorii ani; va exista oricum, așadar, o instituție de facto a Primei Doamne. Și ar fi mai bine să dăm acestei cvasi-instituții posibilitatea de a face lucrurile într-un mod profesionist și așezat. Pe fondul atenției de care se bucură soția șefului de stat — oricare ar fi el — Prima Doamnă poate atrage atenția asupra unor cauze particulare, în beneficiul cetățenilor români. Sunt de notorietate de campaniile umanitare în care sunt implicate soțiile președinților americani de zeci de ani: lupta împotriva cancerului la sân, împotriva drogurilor, împotriva carentelor de educație alimentara s.a. O eventuală includere a Primei Doamne în astfel de campanii atrage automat atenția opiniei publice și factorilor decidenți și generează un nivel mai mare de implicare'.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj emoţionant pentru soţie de 1 Martie

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ