Klaus Iohannis: Școala românească trebuie repusă pe picioare

| 10 mar, 23:24

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că învățământul universitar și sportul de performanță sunt în suferință în România, subliniind că organizarea Universiadei la București în anul 2021 ar fi o ocazie de regândire a priorităților de investiții în aceste domenii.

"Sunt dascăl de profesie și știu că școala românească trebuie repusă pe picioare. Trebuie să admitem că învățământul universitar și sportul de performanță sunt în suferință în România de astăzi. Un astfel de eveniment este un bun prilej de regândire a priorităților de investiții în aceste domenii", a spus șeful statului la lansarea oficială a candidaturii României pentru Universiada de Vară 2021, care a avut loc la Facultatea de Drept.

El le-a transmis studenților că participarea la competiții sportive presupune muncă asiduă și perseverentă, disciplină și rigurozitate, fair-play, respectarea regulilor jocurilor, subliniind că pe aceleași principii se poate clădi și un alt mod de a face politică.

Iohannis a precizat că un astfel de eveniment nu este doar unul simbolic, ci ar avea consecințe practice.

"De organizarea în 2021 a unei competiții de o asemenea anvergură, care să implice studenții sportivi din întreaga lume, ar beneficia întreaga societate românească", a spus șeful statului.

Președintele Iohannis a arătat că școala și sportul românesc au nevoie de modele care să poarte ca ștafetă voința, puterea, cât și încrederea de a face lucruri mari în slujba națiunii, iar un asemenea eveniment reprezintă o sursă de inspirație pentru tânăra generație și nu numai.

Citește și: Tânărul care vrea să schimbe faţa sportului. Evenimentul care ar putea clasa România pe locul I la nivel mondial

El a subliniat că o competiție sportivă internațională, organizată în România, ar însemna beneficii economice și sociale, capital de imagine, investiții și încurajarea turismului, iar prin participarea sportivilor universitari, recunoașterea și răsplătirea valorii, muncii și dedicației.

"Inițiativa dumneavoastră oferă cadrul de a repune în discuție, într-un mod serios și angajant, teme precum prezența sportului în școala românească, activitatea fizică și un mod de viață echilibrat. Între gradul de sănătate al tinerilor și bunăstarea națională există, fără îndoială, o legătură directă. Din punctul de vedere al dezvoltării durabile, un eveniment sportiv major ar reprezenta o amplă oportunitate pentru marile centre universitare. Un astfel de eveniment ar aduce însă ceva mai presus de stadioane, locuri de cazare, săli de sport și turiști. Ar aduce la noi acasă emoția și solidaritatea pe care le inspiră reușitele sportivilor noștri și imnul național intonat în cinstea lor", a adăugat șeful statului.

El i-a încurajat pe inițiatorii proiectului să meargă mai departe, menționând că un eveniment de o asemenea anvergură nu se poate organiza fără un plan limpede, fără o strategie clară.

"Sunt convins că se vor găsi, atât din partea Guvernului, cât și a celorlalți factori implicați, și resursele financiare pentru ca planul organizării Universiadei să ne găsească pregătiți. Cred că România are forța, capacitatea și determinarea necesară de a organiza mari evenimente sportive", a completat Iohannis.

El le-a mulțumit celor care sunt dispuși să se angajeze în realizarea proiectului Universiada 2021 la București.

La eveniment au participat ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, al Educației, Sorin Cîmpeanu, președintele COSR, Alin Petrache, și mai mulți sportivi, precum Andreea Răducanu și Mihai Covaliu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ