Economica.NET: Cât de asiguraţi sunt românii în caz de cutremure şi inundaţii

| 28 apr, 2014

Introducerea obligativităţii pentru asigurarea locuinţei a crescut semnficativ procentul caselor protejate. În realitate însă, cele mai multe judeţe din România sunt total expuse în caz de cutremur.

De când asigurarea împotriva dezastrelor a devenit obligatorie în România, mai multe firme de profil au raportat an de an „recolte” impresionante în ceea ce priveşte vânzarea acestul tip de poliţe. Au fost ani în care cuprinderea în asigurare, adică procentul de locuinţe asigurate în totalul locuinţelor din România, s-a apropiat de 60% ceea ce reprezintă un nivel record în Europa, scrie ECONOMICA.net.

Chiar şi ultimele date, aferente finalului de an 2013, arată o acoperire de peste 45%. Prin comparaţie, Turcia, unde asigurarea este obligatorie de mai bine de 10 ani, se poate lăuda cu un  procent de doar 25%.

Care este însă realitatea? Au reuşit firmele de asigurare să convingă atât de rapid clienţii? Sunt românii chiar atât de protejaţi?

La o privire mai atentă asupra distribuţiei poliţelor de asigurare a locuinţei precum şi a numărului şi numelor firmelor care s-au remarcat pe acest segment, vom observa că, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, media este un simplu număr în timp ce realitatea stă cu totul altfel.

Unde se vând asigurări. O treime din total în Bucureşti, foarte puţine în zonele expuse

În primul rând, asigurarea împotriva incendiului şi a calamităţilor naturale(aşa cum este ea definită în termeni de specialitate) nu are nimic special comparativ cu celelalte tipuri de poliţe din perspectiva distribuţiei în teritoriu. Mai precis, după primele nouă luni din anul trecut (datele nu s-au schimbat semnificativ de atunci), jumătate din primele brute subcrise pe această categorie erau concentrate în Bucureşti.

Având în vedere că prima medie (costul mediu al asigurării) este mai mare în Capitală decât în restul ţării, procentul nu se păstrează şi în ceea ce priveşte numărul poliţelor, Bucureştiul adunând totuşi, potrivit calculelor noastre, minimum 30% din totalul contractelor adică în jur de 1 milion de poliţe.

Aceasta înseamnă că Bucureştiul (cu risc ridicat de cutremur, însă total protejat în caz de inundaţie) este asigurat aproape integral, fapt care denaturează semnificativ relevanţa mediei pe ţară.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.net.

Tag-uri: cutremure, inundații
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ