Cazanciuc: Vom înființa un Tribunal Comerical, probabil la toamnă

| 19 mai, 2013

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus, astăzi, că a discutat cu premierul Victor Ponta şi că are acordul de principiu pentru înfiinţarea, posibil din această toamnă, a unui tribunal comercial în Bucureşti. Totodată, el a mai declarat că va avea discuții cu Traian Băsescu pentru a propune o nouă conducere la Ministerul Public.

”Avem discuţii,în momentul de faţă, la Ministerul Justiţiei, pentru a găsi acele proceduri care să contribuie la o justiţie pentru economie. Cred că în momentul de faţă justiţia are o datorie faţă de economie. Are datorie să pună la punct un instrument care înseamnă termene scurte, care înseamnă tribunale specializate. De ce tribunale specializate? Pentru că identificând foarte clar un mecanism de soluţionare a unei contestaţii poţi să dai încredere mediului de afaceri”, a declarat Cazanciuc, într-o emisiune TV.

Ministrul a explicat că este nevoie de tribunale comerciale cu judecători specializaţi, care să înţeleagă foarte bine ce înseamnă un mecanism de afaceri.

”Cea mai mare problemă în această materie este în Bucureşti. Tribunalul Bucureşti soluţionează în momentul de faţă o treime din litigiile comerciale ale ţării, litigii comerciale, litigii de muncă, litigii de contencios-administrativ - se dau deja termene 2014 sau chiar 2015, din păcate. Nu putem vorbi de o justiţie aproape de oameni, de mediul de afaceri, cu asemenea termene. Am discutat deja cu premierul şi am un acord de principiu pentru înfiinţarea, dacă se poate chiar din această toamnă, a unui tribunal comercial în Bucureşti”, a spus ministrul.

Acest proces presupune existenţa unui sediu nou, un spaţiu corespunzător, dar a punctat că este nevoie şi de judecători şi de grefieri, a mai menționat Cazanciuc.

”Am avut discuţii cu toţi colegii mei din conducerea Tribunalului Bucureşti, urmează ca în perioada următoare să îmi pună la dispoziţie un necesar pentru partea administrativă - săli de judecată, infrastructură”, a adăugat Robert Cazanciuc.

Ministrul a subliniat că după înfiinţarea tribunalului comercial din Bucureşti, urmează să mai fie create altele şi în marile oraşe ale ţării, unde există o dezvoltarea economică, precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi.

Cazanciuc: Voi discuta cu Băsescu pentru a propune o nouă conducere la Ministerul Public

Totodată, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că va discuta cu președintele Traian Băsescu și cu noii șefi ai Parchetelor pentru a propune ocuparea şi celorlalte funcţii de conducere de la nivelul Ministerului Public.

Întrebat dacă actuala echipă de la Ministerul Public are şanse să rămână, ministrul Justiţiei a subliniat că majoritatea posturilor sunt libere şi că doreşte să 'acopere' prin numire definitivă toate posturile ocupate în prezent prin delegare.

”Vreau să acoperim prin propuneri de numire definitivă toată funcţiile ocupate în prezent prin delegare. Stabilitatea este o condiţie pentru succes şi cu siguranţă fără un mandat de cel puţin trei ani este foarte greu să faci performanţă”, a explicat Cazanciuc.

Referitor la modul în care noii șefi vor fi numiți, ministrul a spus că este vorba despre o procedură simplă, potrivit căreia ministrul Justiţiei propune ocuparea respectivelor funcţii. ”În afară de discuţii cu procurorii şefi deja instalaţi ieri, cu CSM-ul şi cu preşedintele, nu voi avea discuţii cu altcineva”, a explicat Cazanciuc.

Ministrul a adăugat că va discuta cu preşedintele Traian Băsescu pe tema următoarelor numiri de la Ministerul Public, întrucât el este decidentul final. ” Nici vorbă de algoritm politic, propunerile vor veni în urma discuţiilor de săptămâna viitoare, în mare parte, cu noii conducători ai parchetelor”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Întrebat cât de bine cunoaşte ”tagma procurorilor”, Robert Cazanciuc a declarat că suficient de bine pentru a putea face propuneri ”de oameni oneşti, rezonabili, cu o cariera profesională solidă” şi care pot să facă performanţă în funcţiile propuse.

Cazanciuc: Nu am nimic împotrivă ca o parte din atribuțiile mele să treacă la CSM

Robert Cazanciuc a mai spus că nu are nimic împotrivă ca o parte a atribuţiilor sale să treacă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), precizând, înscă, că nu există încă un proiect de act normativ în acest sens. 

”Este o discuţie pe care am avut-o deja cu colegii mei din CSM, dacă această procedură este cea mai adecvată cu legea, ce înseamnă garanţii de independenţă pentru procurori. Este o procedură stabilită la nivelul anului 2005, cu toate că în 2004 a agreată cu CE o altă procedură. Este o discuţie în care cred că ministrul Justiţiei poate să aibă un rol mai mic”, a afirmat Robert Cazanciuc.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ