CCR se va pronunţa marţi pe sesizarea referitoare la recunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex

| 20 sep, 09:56

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să se pronunţe, marţi, pe sesizarea referitoare la recunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex.

Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate privind dispoziţiile din Codul civil care nu recunosc căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex. 

Curtea Constituţională a amânat, pe 20 iulie, luarea unei decizii în legătură cu recunoaşterea sau nu a căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, arătând că are nevoie de o analiză aprofundată a tuturor dosarelor depuse. 

Excepţia de neconstituţionalitate ridicată se referă la dispoziţiile art. 277 alin. (2) şi (4) din Codul civil. 

Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convieţuire cu căsătoria - prevede la alin.(2): "Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) - Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile". 

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a arătat la acea dată că actuala legislaţie îngrădeşte dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuală prin interzicerea căsătoriei, el precizând că susţine admiterea excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelaşi sex. 

"Apreciem că actuala legislaţie îngrădeşte dreptul la demnitate umană, viaţă intimă şi de familie al persoanelor din minoritatea sexuală, interzicând căsătoria între persoanele de acelaşi fel şi nerecunoaşterea acestor căsătorii, respectiv a parteneriatelor civile, îi aşază în afara societăţii. Or, dreptul la demnitate umană presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept în individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protecţie", a declarat Asztalos Csaba. 

El a menţionat că CEDO a statuat că ţările membre ale UE trebuie să adopte legislaţii care să protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuală. 

Pe de altă parte, Relu Adrian Coman a precizat că prin nerecunoaşterea căsătoriei sale în România cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc în 2010 în Belgia, nu poate beneficia de dreptul la reşedinţă. 

"Noi vom respecta decizia acestei Curţi, indiferent care va fi aceea, însă sperăm că îşi vor baza decizia pe Constituţia României şi pe dreptul internaţional al drepturilor omului", a spus Coman.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ