Ce au găsit inspectorii ANPC la controlul alimentelor specifice sărbătorilor: produse expirate şi mucegai

| 22 ian, 2014

In perioada 25.11. – 20.12.2013,  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat actiuni de control privind calitatea, modul de etichetare si comercializarea produselor alimentare specifice sarbatorilor de iarna.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a controlat 1.979 operatori economici, constatandu-se abateri la 76% din cei controlati (1.496). A fost verificata o cantitate de cca. 236 tone  produse alimentare specifice Sarbatorilor de iarna, iar aproximativ 26 tone (11%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

Măsurile luate de ANPC

- oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 1.368 kg produse specifice sarbatorilor de iarna in valoare de 31.000 lei, produse improprii consumului uman;

- oprirea temporara de la comercializare a peste 19 tone de produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, in valoare de 312.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;

- aplicarea de 1.656 sanctiuni contraventionale dintre care 933 amenzi contraventionale in valoare de 2.730.250 lei si 723 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Ce au găsit inspectorii ANPC

- Jud. Galati - produse de patiserie : trigon cu rahat si croissant cu ciocolata, care prezentau la interior spori de mucegai.

Jud. Vaslui - se comercializa carne de pasare care prezenta arsuri de congelare, pungile fiind rupte/intepate; carne de pasare congelata care prezenta gheata cu sange datorata decongelarilor si congelarilor repetate.

- În 76 % din judete se comercializau produselor alimentare in afara datei durabilitatii minimale stabilite de  producatori
Conform prevederilor legale in vigoare, operatorii economici sunt obligati sa comercializeze  produse numai in cadrul datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.

- jud Vrancea - prafuri pentru prajituri si diverse produse zaharoase, expirate de 1-3 luni.

- In judetul Mures - produse de patiserie (covrigi, biscuit, piscoturi)  cu data durabilitatii minimale depasita cu 15 zile; alune cu data durabilitatii minimale depasita cu 35 zile.

- Jud. Sibiu - snitele din soia cu data durabilitatii minimale depasita de 60 zile si praf de desert expirat de 30 zile.

- Lipsa inscrierii avertismentului „pot/ poate afecta negativ activitatea copiilor si atenţia acestora” pentru colorantii utilizati
-bomboane cu arome de (tartrazina E102 si colorant galben portocaliu E 110).

Bucuresti - praline care contineau colorantii E110 si E 102, fara a se realiza atentionarea “ Poate afecta negativ atentia copiilor si activitatea acestora”.

Ce recomandă ANPC

• Urmariti cu atentie produsul din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare si refuzati-le pe acelea pentru care aveti supiciuni privind calitate si mai ales siguranta;

• Refuzatţi produsele alimentare care prezinta urme de mucegai sau care prezinta data durabilitatii minimale depasita;

• Refuzati produsele alimentare preambalate care prezinta ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii si a continutului;

• La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;

• Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate ; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ