Ce câștigă românii din proiectul de la Roșia Montana

| 05 sep, 2013

Guvernul României a ţinut să menţină transparenţa în luarea deciziilor şi a publicat pe siteul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine noul text al acordului dintre statul român şi cei de la Gabriel Resources pentru proiectul de la Roşia Montană. Astfel, opinia publică a putut să observe principalele diferenţe existente între noul şi vechiul acord. În acest mod s-a pus capăt tuturor suspiciunilor cu privire la noua variantă a înţelegerii dintre cele două părţi.

Încă din primele articole ale acordului se observă o schimbare importantă, aceea a cotei de participare a statului român la capitalul social al Roșia Montană Gold Corporation, care ajunge la nivelul de 25% pe toată durata de valabilitate a Licenţei de exploatare, cu 5,69% mai mare faţă de varianta iniţială. Pe lângă participaţia la capitalul RMGC, va creşte şi nivelul redevenței din valoarea producţiei miniere pentru metale preţioase la 6%. Noua valoare a redevenței este cu 2 procente peste media europeană, ceea ce face ca România să fie printre statele cu cele mai mari cifre din această privinţă.

Totodată, beneficiile totale pentru economia României se modifică. Faţă de cele 4 miliarde de dolari, care erau prevăzute înainte de renegociere, în actualul forma renegociată totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România sunt estimate la peste 5,2 miliarde dolari. Din această sumă efectul direct în economia României va fi de aproximativ 2,9 miliarde dolari. Veniturile care vor intra în bugetul de stat şi în bugetele locale vor fi de aproximativ 2,3 miliarde dolari.

De asemenea, numărul mediu de locuri de muncă directe va fi de 2300, iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă directe în timpul fazei de exploatare s-a obţinut o creştere a acestora la 900. În noul acord există condiţia ca muncitorii să fie români, iar companiile care vor lucra la șantierul minier să fie tot româneşti.

Noua variantă a acordului cu cei de la Gabriel Resources prevede şi o creştere a investiţiilor în proiectele de conservare, amenajare şi revitalizare a patrimoniului cultural. Valoarea investiţiilor în patrimoniul din Roşia Montană a crescut de la 70 de milioane dolari la 100 de milioane.

Conform negocierilor purtate de reprezentanţii Executivului cu canadienii, câştigul pe plan local se estimează că ar putea ajunge la 230 de milioane de dolari. Predicţia cu privire la această sumă vine în urma analizei efectuate de firma de consultanţă Technoserve.

O noutate adusă de varianta negociată de guvern a acordului este constituirea de către RMGC a garanţiei de răspundere de mediu, estimată în prezent la 25 milioane dolari. Această garanţie este rezultatul discuțiilor cu cei de la Roşia Montană Gold Corporation, fiind o condiţie a noului acord.

Măsurile pentru protecţia mediului au fost sporite, iar cei de la Roşia Montană Gold Corporation vor trebui să suporte costul şi să realizeze lucrări de împădurire pe o suprafaţă totală de 1.000 ha de teren, aflată în domeniul public sau privat al statului român.

Investitorii canadieni vor include în proiectul lor crearea de noi afaceri pentru comunitatea locală, precum şi finanţarea reabilitării infrastructurii din Roşia Montană. Aşadar, RMGC se obligă să refacă drumuri, poduri, sisteme de canalizare, apă, electricitate şi reţele de comunicaţii, care vor aduce beneficii considerabile comunităţii locale.

Transmiterea către Parlament a proiectului de lege oferă posibilitatea unor dezbateri pe marginea noilor condiţii ale acordului. În acest mod, reprezentanţii cetăţenilor români vor putea să îşi exprime votul cunoscând adevărata situaţie a implicaţiilor demarării proiectului de la Roşia Montană.

Proiectul se bucură şi de o susţinere din partea cetăţenilor români. Conform ultimelor cercetări sociologice, aproximativ 70% din români sunt de acord cu începerea lucrărilor la Roşia Montană. Investiţiile importante pentru statul român sunt considerate ca fiind o prioritate pentru cetăţeni, aceştia considerând că guvernul ar trebui să le promoveze. În ciuda tuturor împotrivirilor venite din partea unor aşa zise persoane preocupate de ce se întâmplă la Roşia Montană, românii au înţeles că avem nevoie de bani pentru noi locuri de muncă și pentru îmbunătăţirea situaţiei economice, care să ajute domenii precum sănătatea sau educaţia.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 sep, 2013
NASTASE FLORIN
HOTIII
Nu exista mii de locuri de munca! Si mor de foame din cauza politicienilor care au defavorizat zona, care au pregatit terenul sa fie luata de corporatie! Unde este opozitia din politica in acest moment? Acum un an USL'ul se batea cu pumnii in piept ca nu respecta normele de mediu, se incalca constitutia Romaniei! Unde este acea opozitie? Vom ajunge groapa de gunoi a europei!
05 sep, 2013
Cristina
Rusine presei!!
Rusine sa va fie pentru minciunile pe care le imprastiati . De unde ati scos procentul ala? Halal presa. Puneti si sursa acestui procent, care sunt aceste "ultime cercetari sociologice" ? Ca eu vad alta "cercetare sociologica" la Universitate.
05 sep, 2013
wolfram
afara !
stiu ca tara ma vrea prost dar eu nu m-am hotarat. M-am hotarat, in schimb, sa va dau afara din lista de programe. Mincinosilor!
05 sep, 2013
Vlad Ilaş
Cum stăm cu banii?
Articolul vostru este total imparţial, ceea ce mă face să vă întreb:
Voi, Obiectiv.info sau tu, Alexandra Radu, câţi bani aţi primit să-l scrieţi?
05 sep, 2013
Vlad Ilaş
"Cred că diferența dintre o societate care funcționează și una coruptă este gradul de informare a cetățenilor. Românii merită să afle ce se întâmplă dincolo de cortinele scenelor mediatice."

Mulţumim. Ai uitat să ne spui că o să câştigăm şi un lac de cianură pentru eternitate, dar mulţumim, din nou...
05 sep, 2013
Lukas
????
70? dintre romani sustin inceperea proiectului??? Cati bani ai luat pentru articolul asta???

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ