CE FĂCEA Nicuşor Constantinescu cu banii Consiliului Judeţean

| 29 iun, 23:28

Procurorii DNA arată, în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată preşedintele CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu în cel de-al VI-lea dosar, că ''majoritatea covârşitoare'' din cele 153 ore de zbor efectuate de elicopter, până la momentul rezilierii contractului cu SC Regional Air Services SRL, au reprezentat zboruri de antrenament ale piloţilor societăţii comerciale, achitate însă de la bugetul judeţean, potrivit Agerpres.

 

Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în legătură cu achiziţionarea unui elicopter folosit la operaţiuni de salvare şi care ulterior, la 29 martie 2013, a fost pus la dispoziţia unei firme, schimbându-se astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, şeful CJ a angajat, lichidat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5 iulie 2013 - 30 octombrie 2014, din fondurile publice ale judeţului Constanţa, aproximativ 1,1 milioane lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

În rechizitoriu, DNA arată că elementul material al infracţiunii a constat în îndeplinirea defectuoasă a mai multor acte de către Nicuşor Constantinescu, în exercitarea atribuţiilor de serviciu privind operarea elicopterului medicalizat achiziţionat.

Anchetatorii susţin că şeful CJ a refuzat oferta Ministerului Sănătăţii (prin adresa nr. RA 120/21.01.2013 a secretarului de stat Raed Arafat) prin care i s-a propus echiparea elicopterului achiziţionat de Consiliul, fără costuri suplimentare, şi aducerea lui la standardele necesare pentru a fi utilizat conform destinaţiei - salvare de vieţi omeneşti, intervenţii în caz de urgenţă.

"Urmare a acestui refuz, elicopterul a fost dotat cu mijloace tehnice necesare atingerii scopurilor pentru care fusese achiziţionat (troliu parte fixă), pe cheltuiala CJ Constanţa care a efectuat cheltuieli suplimentare din bugetul propriu. Totodată, prin aceeaşi adresă, inculpatul a refuzat şi oferta Ministerului Sănătăţii privind operarea elicopterului de către SMURD, prin Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea atingerii scopurilor pentru care fusese dobândit. Cu privire la acest aspect, trebuie reţinut că potrivit dispoziţiilor legale detaliate la secţiunea 1 a rechizitoriului, singurele entităţi care puteau efectua intervenţii în situaţii de urgenţă şi care ar fi putut presta asistenţă medicală de urgenţă, activităţi a căror îmbunătăţire şi eficientizare au constituit scopul Proiectului ESOL în cadrul căruia a fost cumpărat elicopterul, erau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa - ISU Dobrogea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Mai mult, aceste două instituţii erau, alături de CJ Constanţa, partenere în cadrul Proiectului ESOL şi totodată beneficiare ale investiţiei efectuate pe această cale", se arată în document.

DNA precizează că în cazul în care elicopterul ar fi fost încredinţat SMURD, CJ Constanţa nu ar fi suportat costurile operării în vederea atingerii scopurilor Proiectului ESOL, acestea fiind în sarcina structurii respective.

"De altfel, conform art.10 lit.c şi d din contractul de comodat încheiat între CJ Constanţa şi IGAv, cheltuielile necesare folosinţei acestuia erau în sarcina comodatarului care avea şi obligaţia de a asigura mentenanţa elicopterului, conform manualelor de exploatare, în vederea menţinerii stării de aeronavigabilitate. Ulterior respingerii ofertei Ministerului Sănătăţii care ar fi presupus acoperirea cheltuielilor de utilizare a elicopterului conform scopurilor proiectului de către acest minister şi de cel al Administraţiei şi Internelor, inculpatul Constantinescu a încheiat contractul de prestări servicii cu SC Regional Air Services SRL, acceptând să achite sume importante de bani pentru operarea elicopterului medicalizat", subliniază procurorii.

DNA menţionează că încheierea contractului nu a fost autorizată printr-o hotărâre a CJ, iar prestatorul serviciilor nu avea calitatea de partener sau beneficiar în cadrul proiectului şi nici nu avea posibilitatea legală de a efectua acţiuni de intervenţie în caz de urgenţă.

"Apoi, cum nici CJ Constanţa nu avea dreptul legal de a efectua acţiuni de intervenţie în caz de urgenţă, în cadrul proiectului au fost cooptate şi instituţiile care fac parte din structura SMURD - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, singurele care puteau efectua asemenea acţiuni. Prin predarea elicopterului către SC Regional Air Services SRL au fost schimbaţi beneficiarii proiectului, astfel cum au fost indicaţi în documentaţia proiectului - Consiliul Judeţean Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa - ISU Dobrogea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Municipalitatea General Toshevo şi Municipalitatea Krushari, dar şi destinaţia aeronavei, achiziţionată pentru efectuarea de acţiuni de intervenţie în situaţii de urgenţă. Astfel, cum rezultă din probele administrate în cauză, SC Regional Air Services SRL nu avea personal cu pregătire medical iar în perioada în care a operat elicopterul proprietatea Consiliului Judeţean Constanţa, acesta nu a efectuat niciun zbor pentru realizarea scopurilor Proiectului ESOL în vederea cărora fusese achiziţionat", se mai arată în rechizitoriu.

Conform DNA, după cum rezultă din declaraţiile martorilor Nicolae Cristinel Dragomir şi Gheorghe Cristian Darie , motivul pentru care a fost reziliat contractul de prestări servicii cu SC Regional Air Services SRL a fost acela că atingerea obiectivelor proiectului era practic imposibilă după ce elicopterul nu efectuase nicio intervenţie pentru situaţii de urgenţă în perioada în care fusese operat de societatea comercială, toate zborurile acestuia fiind contrare scopurilor proiectului în cadrul căruia fusese achiziţionat.

"Inculpatul Constantinescu a acţionat cu intenţie directă, în sensul că a prevăzut ambele urmări socialmente periculoase, respectiv atât prejudicierea bugetului judeţean prin plata serviciilor prestate de SC Regional Air Services SRL, cât şi obţinerea unui folos necuvenit pentru operatorul aerian privat, care nu s-ar fi produs şi respectiv nu ar fi fost obţinut dacă el ar fi respectat legea şi obligaţiile CJ Constanţa asumate în cadrul Proiectului ESOL şi a urmărit producerea acestor urmări. Astfel, inculpatul cunoştea atât dispoziţiile legale aplicabile în materia asistenţei medicale publice de urgenţă şi intervenţiilor pentru situaţii de urgenţă cât şi sarcinile şi îndatoririle asumate de CJ Constanţa în cadrul proiectului în care fusese achiziţionat elicopterul, care l-ar fi obligat să încredinţeze elicopterul pentru operare structurilor cu atribuţii în domeniile arătate, fără ca pentru aceasta să achite vreo sumă de bani de la bugetul judeţean", au mai reţinut procurorii anticorupţie.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ