Ce-i aşteaptă pe români: Vot obligatoriu și amendă de 1.000 de lei pentru neprezentarea la urne

| 21 iun, 2014

Un grup de parlamentari ai puterii propune introducerea votului obligatoriu şi oficializarea votului în alb. Iniţiatorii prevăd şi o amendă de 1.000 de lei pentru cetăţenii care refuză să-şi exercite acest drept fundamental.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că toți cetățenii au o obligație civică față de societate ca să își aleagă reprezentanții. De asemenea, în acest mod românii ar fi responsabilizați să meargă la vot, transmite digi24.ro.

Un alt motiv invocat este că s-ar reduce șansele fraudării și că s-ar limina mita electorală, deși inițiatorii nu explică prin ce metodă s-ar întâmpla acest lucru.

Proiectul prevede și o altă premieră: votul în alb. Pe buletinele de vot va fi trasat un patrulater în care va fi scrisă sintagma „Niciunul dintre candidați nu corespunde” și astfel, consideră inițiatorii acestui proiect, clasa politică va fi sancționată la vot.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 iun, 2014
Valter COJMAN
propunere
Daca tot vor sa faca o astfel de lege atunci sa mai adauge niste prevederi:
1) Toti cei care vor fi prinsi ca dau mita electorala sau ca incearca si/sau fraudeaza votul sa fie exclusi pentru totdeauna de la posibilitatea de a mai candida vreodata si partidul din care fac parte sa fie exclus din alegerile respective;
2) Pedeapsa pentru mita electorala, pentru tentativa de fraudare si pentru fraudarea votului sa fie de cel putin 10 ani coroborata cu cea de la punctul 1;
3) Raspunderea magistratilor si ministrilor sa fie reala si sa fie trasi la raspundere si pusi la plata tuturor prejudiciilor aduse persoanelor fizice, juridice sau statului roman.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ