Ce lasă în urmă Radu Vasile

| 04 iul, 2013

În timpul mandatului său de prim-ministru, România a aplicat reforme structurale importante și și-a construit un profil de stat cu aspirații pro-occidentale. Sprijinul acordat NATO și vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea la București au punctat și au marcat istoria noastră recentă.

Ca lider politic, Radu Vasile și-a câștigat un loc binemeritat în istoria României, iar deciziile sale luate într-o perioadă complexă și dificilă atât pentru guvernare, cât și pentru cetățeni, au imprimat destinului țării noastre o direcție ce a condus, ani mai târziu, la aderarea statului la Uniunea Europeană.

Radu Vasile a fost om politic, profesor universitar şi istoric român, prim-ministru al României între anii 1998 şi 1999, exponent al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD). A fost purtător de cuvânt şi secretar general (19 ian. 1996 - 5 ian. 1999) al PNŢCD, iar după excluderea sa din partid, pentru o scurtă perioadă (febr. - oct. 2000), a fost preşedintele Partidului Popular din România.

A devenit senator de Bacău, ales pe listele Convenţiei Democrate Române (CDR), din partea PNŢCD (1992 - 1996), şi senator de Bucureşti (1996 - 2000), ales pe listele CDR, din partea PNŢCD. A fost, de asemenea, vicepreşedinte al Senatului (1992 - 1996; 1996 - 2 apr. 1998) și Senator PD de Argeş în legislatura 2000 - 2004.

Pe de-o parte, în timpul mandatului său de prim-ministru, România a aplicat reforme structurale importante și și-a construit un profil de stat cu aspirații pro-occidentale. Sprijinul acordat NATO și vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea la București au punctat și au marcat istoria noastră recentă.

Pe de altă parte, Mineriada din ianuarie 1999 este un moment mai puțin luminos din timpul mandatului fostului premier, care în acele zile a fost practic părăsit de structurile de forță și nevoit să încheie Pacea de la Cozia cu liderii minerilor.

Radu Vasile este descris de mulți actori politici ca un om de caracter, de o înaltă ţinută morală şi intelectuală, care şi-a pus amprenta asupra scenei politice româneşti de la sfârşitul anilor '90, care a reușit, cu echilibru şi responsabilitate, să menţină România pe o linie economică stabilă.

Mulți dintre liderii politici actuali au transmis mesaje de condoleanțe și compasiune pentru familia îndoliată a acestuia, amintind de importanța pe care fostul premier a avut-o pentru România de la sfârșitul anilor ‘90.

Președintele Traian Băsescu a afirmat că Radu Vasile a fost un prim-ministru care a marcat epoca lui, dar şi perioada de după, fiind prim-ministru “într-o perioadă extrem de dificilă, într-o perioadă când ne puneam problema dacă România intră în încetare de plăţi sau nu şi cu toate acestea a găsit resurse şi inteligenţa să spună 'da' unor programe care astăzi sunt implementate sau în curs de implementare”.

Premierul Victor Ponta a subliniat că moartea lui Radu Vasile reprezintă o pierdere grea pentru România, subliniind că acesta a marcat istoria post-decembristă a României, fiind prim-ministru într-o perioadă dificilă a tranziţiei.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a spus că a primit cu tristeţe vestea trecerii lui Radu Vasile, povestind despre reformele curajoase făcute de Guvernul condus de Radu Vasile într-un context social dificil, celal anilor 1998-1999. Antonescu a adăugat că “este o pierdere pentru întregul popor român” și că se numără printre românii norocoşi care a avut privilegiul de a-l cunoaşte.

Fostul președinte Ion Iliescu a precizat că a avut întotdeauna relații deschise și civilizate cu Radu Vasile, pe care l-a descris ca “om al dialogului, un om deschis, civilizat și responsabil”.

În plus față de activitatea politică, Radu Vasile a fost decorat de preşedintele Franţei, Jaques Chirac, cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, în grad de ofiter. Cu câţiva ani înainte, a primit şi ordinul Corneliu Coposu.

A fost profesor la ASE și a publicat o serie de cărți, cursuri și volume de poezie (''Echilibru în toate'', apărut la Editura ''Cartea Românească'', la 8 martie 1999), sub pseudonimul Radu Mischiu, romanul ''Fabricius'' (Editura 'Polirom', 1999) şi un volum de amintiri din perioada în care a fost prim-ministru: ''Cursă pe contrasens'' (Editura 'Humanitas', 2002).

A publicat peste 150 de articole şi studii de istorie, istorie economică, demografie istorică şi de ştiinţe economice și este autor al mai multor volume: ''Economia mondială. Drumuri şi etape ale modernizării'' (1987), ''Monedă şi politici fiscale'' (1994) și coautor la mai multe cursuri universitare de istorie economică.

După ce a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti (1967), a devenit doctor în ştiinţe (1977). A urmat cursuri postuniversitare de economie şi politici monetare şi fiscale europene. Timp de doi ani (1967-1969) a fost angajat ca istoric la Muzeul Satului din Bucureşti, iar între anii 1969 - 1972 a fost cercetător la Institutul Nicolae Iorga din cadrul Academiei Române.

A fost cadru didactic la Universitatea Bucureşti (1962 - 1967); lector universitar (1978), apoi profesor universitar (1994) la Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE). Între 1990 - 1992 a fost prodecan al Facultăţii de Comerţ din cadrul ASE.

În ultima perioadă a vieţii, Radu Vasile a suferit de mai multe boli, printre care cancer la colon. În urmă cu trei ani fusese operat, el tratându-se atat în ţară, cât şi în Israel. Suferea şi de afecţiuni cardiace, iar în urmă cu mai mulţi ani suferise un infarct.

Fostul prim-ministru s-a născut la 10 octombrie 1942, la Sibiu, și a decedat în noaptea de marţi spre miercuri, 3 iulie 2013, la vârstă de 71 de ani. Radu Vasile era căsătorit şi are trei copii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ