Ce ne aduce cel mai bun an agricol pe care România l-a avut în ultimii 9 ani

| 12 aug, 2013

Producţia record din agricultură va potenţa atât balanţa comercială pozitivă, în sensul creşterii exporturilor, cât şi alţi indicatori macroeconomici, precum inflaţia, care va continua trendul descendent.

După ce ani la rând agricultura românească s-a zbătut pentru a reveni la producţiile de altădată, anul 2013 marchează un record pozitiv care va avea implicaţii multiple nu doar pentru agricultură, ci pentru economia României în ansamblu. Astfel, producția de grâu obţinută în 2013, de 7,296 milioane de tone, este cea mai mare din ultimii opt ani, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. "De asemenea, producţia obţinută este cea de-a doua producţie ca mărime din ultimii 43 de ani. Avem în acest an o producţie record la cultura grâului", a spus ministrul Daniel Constantin într-o conferinţă de presă.

Rezultatele excelente în ceea ce randamentul agriculturii interne nu sunt întâmplătoare, acestea fiind influenţate, în principal, de doi factori. În primul rând, vorbim despre condiţii climatice propice, în contextul în care primăvara a fost una ploioasă, iar prima parte a verii nu a adus temperaturi extreme, creându-se astfel condiţii optime pentru ca anul agricol să fie unul deosebit. În al doilea rând, discutăm despre o reconsiderare a abordării politicilor guvernamentale privind agricultura. Dacă ani la rândul s-a vorbit despre potenţialul uriaş al solului românesc, guvernarea USL a reuşit să ofere agricultorilor sprijinul necesar pentru ca producţia să crească exponenţial faţă de anii anteriori.

Astfel, agricultura a devenit în mod real un domeniu prioritar al Cabinetului Ponta, cu politici şi măsuri orientate care şi-au atins scopul. Au fost realizate plăţi directe şi complementare în valoare de 2,8 miliarde euro în anul 2013, a fost demarat Programul naţional pentru refacerea sistemului de irigaţii, inclusiv programul “Prima umplere” a canalelor de irigaţii, au fost înfiinţate platforme de colectare pentru legume şi fructe prin PNDR în toate regiunile, au fost realizate  investiţii în ferme familiale de 50 de milioane de euro, a fost înfiinţat Fondul Mutual pentru Susţinerea Sectorului Agricol, ca mecanism de acoperire a riscurilor pentru fermieri şi au fost deblocate microcreditele pentru investiţii în agricultură. Toate aceste politici au influenţat decisiv anul agricol 2013, iar România culege acum roadele.

Cifrele record din agricultură vor fi un vector puternic în ceea ce înseamnă consolidarea creşterii economice a ţării noastre. Fiindcă producţia record din agricultură va potenţa atât balanţa comercială pozitivă, în sensul creşterii exporturilor, cât şi alţi indicatori macroeconomici, precum inflaţia, care va continua trendul descendent. De asemenea, producția mare dar și reducerea TVA la produse de panificație s-ar putea traduce în economii considerabile la bugetul familiei începând cu luna septembrie.

Fără îndoială, anul agricol 2013 reprezintă un exemplu al succesului. Acolo unde politicile guvernamentale responsabile se îmbină cu dorinţa de muncă a fermierilor, dublate de condiţii meteo prielnice, rezultatele nu pot fi decât favorabile. Miza pentru România va fi însă aceea de a menţine aceleaşi rezultate pozitive şi în anii următori sau chiar să le îmbunătăţească, mai ales dacă şi anii următori vor avea aceleaşi coordonate ca în 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 aug, 2013
radu
Se munceste cu elan,se dau productii peste plan !!!!!!
Se munceste cu elan,se dau productii peste plan !!! Uraaaaa !!! Uraaaa!!! Ma uit la voi,mai ziaristi de doi bani si pareti tineri.Tineri,dar cu limba de lemn mai ceva decat Ceasusescu.Daca nu ne ajuta Dumnezeu cu ploaia,adio recolte.Unde dracu' ati vazut voi in tara asta ca s-au facut un metru de instalatii de irigare ???!!! Nu va e rusine sa ne mintiti in asemenea hal ????Voi ati iesiti macar odata din Bucuresti sa vedeti ce este in tara ?!Voi stiti cum traiesc taranii,cu ce venituri se aleg dupa asemenea recolta ?!Ce scoala ati facut voi de sunteti asa prosti ?
12 aug, 2013
P.S.
Gogosi
nu exista nici o baza reala privind raportarea acestei productii de 7,296 mil. to grau [cata exactitate !!!] .Pe ce baza a fost lansata aceasta cifra, atata timp cat nu mai exista nici-o cale legala concreta de impunere a producatorilor agricoli de a transmite nivelul real al productiei realizate?Fiecare-n legea lui, iar Directiile Agricole ...au dat si ele niste cifre....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ