Ce ne pregătesc Finanţele

| 30 mai, 2014

Cu ocazia împlinirii a trei luni de la preluarea mandatului de ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, a prezentat joi bilanţul acestei perioade şi a creionat deja politicile pe care doreşte să le implementeze în perioada imediat următoare.

Reducerea fiscalităţii reprezintă unul dintre obiectivele asumate ale executivului condus de Victor Ponta pentru a implementa programul de guvernare al USL. În această privinţă, guvernul şi-a asumat reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit. Dacă în ceea ce priveşte măsura scutirii impozitării profitului reinvestit va fi aplicată începând cu 1 iulie, reducerea CAS nu a fost momentan bătută în cuie, deşi rămîne un obiectiv pe care tânărul ministru şi l-a propus să îl implementeze în perioada imediat următoatre. De asemenea, nici reducerea contribuţiilor asigurărilor cu 5 puncte procentuale nu a fost convenită a fi implementată încă din motive ce ţin de echilibrul bugetar. Impactul bugetar al reduceri CAS ar fi de 2,6 miliarde de lei, însă, ajustând efortul financiar al statului cu efectele pozitive, impactul va fi de 1,5 miliarde de lei pentru şase luni. Scăderea contribuţiilor pentru asigurările sociale pe care Ministerul de Finanţe o are în vedere va avea ca efect scoaterea la lumină a veniturilor ascunse, contribuind astfel la creşterea încasărilor bugetare. Indirect, măsura va avea un efect pozitiv şi asupra atragerii de investiţii în economie şi crearea de noi locuri de muncă.

Pe parcursul celor trei luni de mandat, tânărul ministru de Finanţe a derulat o serie de reforme ce au vizat reorganizarea ANAF şi reformarea sistemului de colectare fiscală. Ca urmare a politicilor de reformare a sistemului fiscal, Finanţele au înregistrat o creştere a încasărilor la buget. Astfel, în primele patru luni ale acestui an s-au colectat 59,45 miliarde de lei, cu 5,71% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Procesul de reformare va fi continuat de Ioana Petrescu prin îmbunătăţirea Direcţiei Antifraudă, rescrierea Codului Fiscal şi a celui de Preocedură Fiscală şi uşurarea interacţiunii contribuabililor cu Finanţele.

Pentru a uşura colectarea şi a elimina din impedimentele birocratice care îi descurajau pe mulţi dintre contribuabili să aibă o relaţie bună cu Finanţele, ministrul are în vedere eliminarea unor taxe, simplificarea procedurilor de trimitere a formularelor şi facilitarea plăţii taxelor online. O primă măsură în această privinţă, va intra în vigoare începând cu 1 iulie, şi are în vedere simplicarea sistemului fiscal prin eliminarea a 92 de taxe. Totodată, în viitor, cetăţenii vor putea plăti online taxele administrate de ANAF şi vor avea acces la propriul cont fiscal unde vor putea vedea plăţile pe care le-au făcut angajatorul în numele lor sau ce datorii au la stat. De asemenea, începând de lunile următoare românii vor putea trimite online adeverinţele de venit şi alte documente către Ministerul Finanţelor, uşurând astfel procesul birocratic. Măsurile avute în vedere de noul ministru vor contribui astfel la reducerea timpului pe care cetăţenii îl petrec la ghişeu şi reducerea costurilor unor servicii pe care Finaţele le prestează pentru populaţie.

O altă măsură pe care Ministerul de Finanţe o are în plan este reducerea TVA şi la alte alimente, însă o decizie în această privinţă va fi luată numai dacă evaluările reducerii taxei pe valoare adăugată la pâine se vor dovedi a avea un efect pozitiv asupra bugetului. Astfel, în măsura în care bugetul o va permite, se va decide extinderea acestei măsuri şi la alte categorii de alimente. Implementarea unei noi măsuri de reducere a TVA va avea ca efect reducerea evaziunii fiscale din unele sectoare ale industriei alimentare grav afectate de eludarea plăţii taxelor. Totodată, o reducere a taxei pe valoare adăugată va contribui la creşterea consumului intern şi va stimula astfel creşterea economică.

Preluarea mandatului de către tânărul ministru s-a dovedit a aduce un suflu nou unui sector guvernamental care după mulţi ani de stagnare iată că apar schimbări pozitive în abordarea relaţiei cu contribuabilii şi care se dovedeşte a creşte şi încasările la buget. Totodată, Ioana Popescu pregăteşte continuarea politicilor de reformă fiscală şi are în vedere şi implementarea unor noi măsuri precum reducerea CAS sau TVA la produsele alimentare, contribuind astfel la creşterea nivelului de trai al românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ