Ce nu ştiai despre semnificaţia COLIVEI la înmormântare! Preoţii se feresc să spună asta

| 31 mai, 2014

Românii ortodocşi au păstrat numeroase tradiţii atunci când are loc o înmormântare. Ceea ce puţini ştiu, însă, este faptul că ele sunt păgâne şi nu au nicio legătură cu "regulile"  impuse de Biserica Ortodoxă Română.

Coliva, vinul, colacul si capetele se vor aduce in biserica unde raman pe parcursul slujbiei inmormantarii.

In coliva, colac si in capete se parind lumanari, arzand tot timpul slujbei. Coroanele si pomul raman la usa bisericii. Barbatii vor intra in locasul sfintei biserici cu capul descoperit. La capataiul celui decedat se asaza unul sau doua sfesnice, in care cei prezenti aprind lumanari.

Coliva facuta din grau fiert, indulcit cu miere sau zahar, inchipuie insusi trupul decedatului, deorece hrana principala a trupului omenesc este graul. Ea este totodata o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si in inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Iisus le-a infatisat cu simboluri ale invierii trupurilor: "Dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasc si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune" (I Corinteni 15,36).

La organizarea convoiului funebru se obisnuieste ca, langa cruce, cineva sa poarte fotografia indoliata a celui decedat sau icoana cu patronul numelui. Atunci cand se fac opriri pentru a rosti preotul ectenia, unii credinciosi desemnati din vreme asaza sub carul mortuar ori inaintea acestuia bucati de panza alba numite poduri. Ele reprezinta "vamile vazduhului", peste care trebuie sa treaca sufletul celui decedat, in ascensiunea sa spre tronul de judecata al lui Dumnezeu. Tot acum se imart daruri de pomana si bani celor saraci, spre pomenirea celui raposat.

Exista si o alta intelegere gresita in legatura cu traseul de parcurs de la casa decedatului la biserica si de acolo la cimitir. Toti stiu ca cel decedat se duce "pe drumul fara intoarcere". Aceasta expresie inseamna, in fapt ca mortul nu se mai intoarce, evident, acasa. Multi insa considera ca expresia "drumul fara intoarcere" ar insemna ca nu trebuie sub nici un chip sa te intorci cu mortul pe acelasi drum. De aici, o serie intreaga de complicatii, incercandu-se itinerarii greoaie, care consuma timpul si supun pe cei indoliati la parcurgerea pe jos a unor distante mari de drum, accentuandu-le inutil oboseala. Pentru a evita astfel de situatii, cei care se ocupa cu organizarea ceremonialului este bine sa se sfatuiasca, in prealabil, cu preotul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

18 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 iun, 2014
soothe
graul
Graul fiert (congee din grau) in medicina traditionala chineza este un remediu impotriva durerii/jalei pentru pierderea a cineva apropiat; credeti sau nu iisus a fost la curent cu medicina/practicile orientala/-e inca de la nastere; mirul si smirma sunt doua remedii care sunt folosite pentru ingrijirea lauzelor, inchiderea ranilor... nimic nu e nou sub soare, numai ca omul atunci cand nu intelege/stie ceva, atunci invienteaza
01 iun, 2014
gorcea
Unele practici au origini necrestine
Da unele practici au origini pagane adica geto-dace- si preotii cititi si cu studii superioare stiu asta
01 iun, 2014
marian
De ce ,,vai'' ?
Nu are importanta ce reprezinta griul,putrezirea,incoltirea,etc.Voi,cei ce ne ,,pastoriti pe noi'',voi,preafericitii ,ar trebui sa urmati direct exemplul lui Hristos.,modest,bun,blind,iubitor.Ce vedem la voi?Lacomie,mindrie,imbuibare...,toate pacatele capitale.Ce este important,traditia inventata de voi sau Sfinta Scriptura?Sint ortodox,am facut Seminarul si va spun ca aveti o cale gresita.Nu traditia mantuieste omul ci Cuvintul Domnului!
01 iun, 2014
UN pacatos
Vai vai
Vai voua , diavolilor ce sunteti, sa va certe pe voi Domnul pentru toata indaratnicia cu care vorbiti, mie si frica de ce se va intampla cu voi! PUI DE NAPARCI! , IAR CU MASS-MEDIA VEDETIVA DE TREABA FRATILOR CAUTATI STIRI CUM TREBUIE NU MAI AVETI CE SCRIE FRATILOR...
01 iun, 2014
Parintele Alcoolie
Stimaţi credincioşi, vedeţi că mâine vin să vă miruiesc. Tarifele sunt după cum urmează:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea şi mâna dreaptă, plus bonus de tămâiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mâna dreaptă şi şomoiogul de busuioc cu care vă dau în freză;
3. 50 de lei - Patrafirul şi crucea plus mâna stangă cu care mă scarpin la boaşe;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgârciţilor. Să nu vă imaginaţi că intraţi în rai cu banii ascunşi în chiloţi;
5. 10 lei - Vă dau să pupaţi salamul bărbos, că altceva nu meritaţi, tăntălăilor;
6. 5 lei - Îmi şterg posteriorul cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Să mergeţi la biserică să vă agheasrnuiască părintele Cocalarie, sărăntocilor.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ