Cifrele pe care Biserica EVITĂ să le spună! Milioanele de euro realizate din nunţi şi botezuri

| 11 mai, 2014

Biserica Ortodoxă Română se numără printre instituţiile cele mai stabile şi potente din punct de vedere financiar. Veniturile sunt de ordinul milioanelor de euro, iar proprietăţile pe care le deţine Biserica se ridică la sute de milioane de euro.

Biserica Ortodoxă Română a oficiat în 2013 106.501 de botezuri, dintre care 55.170 în oraşe si 51.331 în rural. De asemenea, preoţii ortodocşi au oficiat 55.561 de cununii religioase (33.256 urban si 22.205 rural ).

Dacă facem un sumar calcul plecând de la sumele vehiculate în mass-media privind tarifele practicate la aceste slujbe ajungem la încasări de milioane de euro pe care BOR le-a înregistrat anul trecut doar din aceste servicii.

Tarifele pentru nunţi şi botezuri, în Capitală, încep de la 250 de lei şi ajung până la 1.500 de lei, scria Gândul în toamna anului trecut.

Organizarea unei cununii religioase la biserica Sfântul Anton, situată în spatele Hanului Manuc, este de 800 de lei. Pentru botez, preţul este la jumătate.

La biserica “Domniţa Bălaşa”, ctitorită în urmă cu aproape 130 de ani, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez şi 1.000 de lei pentru cununia religioasă, totul cu chitanţă. Slujba este oficiată de trei preoţi, iar corul este inclus în aceşti bani. De asemenea, se plăteşte un avans de circa 200 – 300 de lei.

Dacă luăm în calcul o medie naţională de 300 de lei pentru slujba de botez şi 500 de lei pentru cea de nuntă ajungem la sume de ordinul milioanelor de euro. Astfel, Bisericile din România au încasat anul trecut numai din slujba de Botez aproximativ 32 de milioane de lei (la un tarif mediu de 300 de lei), echivalentul a peste 7,2 milioane de euro.

Nunţile au adus în contul Bisericilor în 2013 aproximativ 28 de milioane de lei ( aprox. 6 milioane de euro). Preţul mediu fiind de 500 de lei luat în calcul pentru cele peste 55 de mii de cununii religioase.

Ce spune BOR

"În Biserica Ortodoxă Română nu există taxe, ci contribuţii benevole la serviciile religioase (botezuri şi cununii)care sunt stabilite de Consiliul parohial al fiecărei parohii.

Cazurile sociale sau persoanele aflate în dificultate(familii de şomeri, persoane vârstnice cu venituri modeste etc.) beneficiază de gratuitate la serviciile religioase.

Contribuţiile benevole sunt înregistrate şi folosite pentru plata salariilor, impozitelor şi CAS-urilor aferente ale personalului deservent, plata utilităţilor, alte cheltuieli legate de întreţinerea bisericilor şi pentru susţinerea activităţilor sociale, educaţionale şi culturale ale parohiei, desfăşurate în beneficiul comunităţii de credincioşi.

De menţionat faptul că, în România, în urma secularizării proprietăţilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi confiscării celorlalte proprietăţi de către regimul comunist, statul român acordă un sprijin financiar reprezentând echivalentul salariului minim pe economie pentru o parte din slujitorii bisericii, restul salariului, comparabil cu cel al profesorilor din învăţământul gimnazial, fiind completat din veniturile proprii ale parohiei. Tot din veniturile proprii sunt plătite impozitele, CAS-urile la salarii, utilităţile şi celelalte cheltuieli curente ale parohiei respective", au precizat pentru Obiectiv.info reprezentanţii BOR.

Numărul slujbelor de înmormântare realizate de Biserica Ortodoxă în 2013 a fost de 154.979  (55.296 urban si 99.638 rural).

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 iul, 2014
Breaking news de la BOR
Fiindcă nu are încredere în băncile de spéŕmã, un preot a decis să-şi ţină spéŕma în sfântul potir

O consecinţă directă a crizei este că tot mai puţini oameni au încredere în bănci, inclusiv băncile de spéŕmã, arată un sondaj recent. Astfel, un preot inventiv a decis să-şi păstreze spéŕma în sfântul potir, departe de privirile curioase ale credincioşilor sau de eventualele enoriaşe care poftesc la boaşele părintelui.

“Să-mi depun spéŕma la bancă ? Aţi înnebunit ? Nu mi-aş depune nici măcar banii pe care-i obţin prin jupuirea fraierilor care vin să-mi asculte sporovăiala duminicală.” a spus părintele Maricel Pedofileanul. “Ăia de la bancă sunt nişte incapabili, poţi să te trezeşti că îţi pierzi în câteva clipe spéŕma de-o viaţă. Eu fac muncă manuală la fiecare rugăciune, nu vreau să mă trezesc că pleacă vreunul cu toată averea mea într-o valiză.”

Pe de altă parte, există preoţi care aleg să-şi păstreze spéŕma în cădelniţă sau în sticlele cu vin liturgic: “Credincioşii sunt de-a dreptul înnebuniţi după vinul liturgic. Într-adevăr, unii se mai întreabă din când în când de ce are gust bizar şi consistenţă cleioasă, dar le spunem că acest lucru se petrece datorită credinţei noastre bimilenare, vii şi nealterate. Intenţionăm ca în viitorul apropiat să introducem în parohii moaşte marinate în spéŕmã, dar acestea vor fi rezervate enoriaşilor premium, acelora care ne fac reclamă pe net sau postează pe Facebook citate din Arsenie Boca, Ilie Cleopa, Iustin Pârvu şi Petre Ţuţea.”
18 mai, 2014
Parintele Alcoolie
Stimaţi credincioşi, vedeţi că mâine vin să vă miruiesc. Tarifele sunt după cum urmează:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea şi mâna dreaptă, plus bonus de tămâiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mâna dreaptă şi şomoiogul de busuioc cu care vă dau în freză;
3. 50 de lei - Patrafirul şi crucea plus mâna stangă cu care mă scarpin la boaşe;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgârciţilor. Să nu vă imaginaţi că intraţi în rai cu banii ascunşi în chiloţi;
5. 10 lei - Vă dau să pupaţi salamul bărbos, că altceva nu meritaţi, tăntălăilor;
6. 5 lei - Îmi şterg posteriorul cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Să mergeţi la biserică să vă agheasrnuiască părintele Cocalarie, sărăntocilor.
14 mai, 2014
Cuviosul Portofenie
Fiilor, nu va lasati ademeniti de falsele moaste, vechi, tari si urat mirositoare ! Va rog sa veniti la biserica pentru ca am sa va poftesc sub patrafirul meu. Aici veti gasi unicele moaste vii, compuse dintr-un organ cilindric, vanjos si lung de 22 de centimetri, cu cap gros, precum si doua bile paroase si mari asemeni unor oua de strut. Sunt fierbinti, primitoare, izvorasc o mireasma dulce de stromeleag si daca le molfaiti alene, veti trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, laptos, fierbinte si reconfortant. Asadar, nu mai asteptati, ci poftiti la coada, la adevaratele moaste facatoare de minuni ale cuviosului Portofenie !
12 mai, 2014
Alex
banii
La culte crestine neoprotestante nu se iau banii la nunti sau botezuri.
Banii se dau doar BENEVOL in timpul bisericii in mod normal.
LUATI AMINTE!
12 mai, 2014
ion
"contributii benevole"
Asta este tactica mafiei, daca nu dai de buna voie o sa-ti doresti sa fi dat. Popa zice pe fata cat TREBUIE sa dai

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ