Băsescu: BOR rămâne singura instituţie care în afara graniţelor ţării îi poate ţine pe români laolaltă

| 29 apr, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi, în cadrul unei ceremonii de decorare a unor înalţi ierarhi, că Biserica Ortodoxă Română este singura instituţie care îi poate ţine pe români împreună în afara graniţelor ţării.

 

'Evenimentul este poate specific unui preşedinte care se apropie de sfârşitul mandatelor lui şi el este un simbol al recunoştinţei pe care v-o port dumneavoastră şi celorlalţi cinci înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care au fost decoraţi astăzi şi care departe de ţara mamă îi ţin pe români uniţi, îi ţin pe români alături de biserică şi de ţară şi mai ales le creează românilor din afara frontierelor posibilitatea să se întâlnească', a spus preşedintele Băsescu, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni în cadrul căreia au fost decoraţi Iosif Pop, mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, Siluan Şpan, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Timotei Lauran, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, Macarie Drăgoi, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord şi Siluan Manuilă, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

El a arătat că desele deplasări pe care le-a avut în lume şi întâlnirile din afara graniţelor i-au arătat 'importanţa serviciului pe care înalţii ierarhi îl fac lui Dumnezeu', dar şi românilor şi faptul că 'Biserica Ortodoxă Română rămâne singura instituţie care în afară de frontierele României îi poate ţine pe români laolaltă'.

'Am văzut dragostea cu care înconjuraţi copiii dvs şi preoţii din subordinea dvs care organizează şcoli de duminică pentru a le menţine învăţătura pentru limba română. În toate bisericile dvs, că au fost în America, în America de Sud, în Europa, aici la noi în Balcani sau în Republica Moldova steagul României este acolo unde este şi Biserica Ortodoxă Română', a afirmat şeful statului.

El a arătat că l-a impresionat 'serviciul extraordinar şi dârzenia' preoţilor români de la Ierusalim.

Şeful statului a precizat că decorarea reprezintă un semn de respect şi de mulţumire din partea statului român pentru înalţii ierarhi.

'Tuturor am vrut să le dau un semn de recunoştinţă, nu numai celor mai înalţi ierarhi din afara frontierelor, dar şi preoţilor de rând care slujesc în biserică, care organizează vizite ale românilor în spaţii de românism oriunde s-ar afla el în lume. Vă mulţumesc mult şi luaţi decorarea de astăzi ca un semn de respect şi de mulţumire a statului român pentru serviciul pe care îl faceţi nu numai bunului Dumnezeu, dar şi românilor', a spus şeful statului.

El a precizat că decoraţiile vor fi transmise prin ambasade şi ierarhilor care au absentat de la ceremonie.

'Distanţa i-a împiedicat să fie aici, dar recunoştinţa noastră trebuie să ajungă prin ambasade la cei pentru care am semnat decretul', a spus şeful statului.

La ceremonie a fost prezent şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a afirmat că decorarea reprezintă o onoare pentru înalţii ierarhi.

'Este o onoare deosebită pentru cei zece ierarhi pe care i-aţi decorat astăzi, este o onoare pentru ei dar şi pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, deoarece este recunoaşterea unei activităţi pastoral-misionare foarte intensă şi foarte bogată, este vorba despre o experienţă nouă, niciodată Biserica Ortodoxă Română nu a avut o diasporă atât de mare, aproape patru milioane de credincioşi ortodocşi români şi aceasta a însemnat înfiinţarea de sute de parohii. Avem o şansă şi o provocare în acelaşi timp, ca experienţă nouă şi o şansă de a arăta că biserica urmează pe credincioşii ei şi răspunde nevoilor spirituale, pastorale, oriunde s-ar afla ei, această obligaţie, datorie spirituală a noastră a fost ajutată de către statul român', a spus Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel a ţinut să precizeze că înalţii ierarhi îşi exprimă recunoştinţa pentru susţinerea preşedintelui Băsescu a diasporei.

'Dorim să exprimăm recunoştinţa noastră pentru pasiune şi înţelepciunea cu care excelenţa voastră susţineţi diaspora română, în general şi în special diaspora română care se adună în biserică, în jurul sfântului altar şi încearcă să păstreze credinţa ortodoxă dar şi spiritualitatea românească. Această legătură între cult şi cultură este un dat, fundamental în istoria poporului român şi de aceea noi împlinim de fapt o vocaţie primită de la începutul creştinismului pe teritoriul românesc. Ne încurajaţi foarte mult când accentuaţi importanţa menţinerii identităţii româneşti şi în acelaşi timp, cooperarea dintre stat şi biserică. Vă mulţumim foarte mult pentru grija pe care o arătaţi pentru românii din Valea Timocului, din Basarabia, unde recent aţi realizat o biserică nouă, mare, frumoasă, de lemn. Aceste aspecte ale unei cooperări binecuvântate şi fructuoase ne îndeamnă să continuăm activitatea începută, vă dorim sănătate multă, acceaşi pasiune, aceeaşi dragoste faţă de ţară dar şi faţă de poporul român de pretutindeni', a spus Patriarhul Daniel.

La finalul ceremoniei, şeful statului a ciocnit o cupă de şampanie cu înalţii ierarhi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 apr, 2014
Parintele Alcoolie
Stimaţi credincioşi, vedeţi că mâine vin să vă miruiesc. Tarifele sunt după cum urmează:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea şi mâna dreaptă, plus bonus de tămâiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mâna dreaptă şi şomoiogul de busuioc cu care vă dau în freză;
3. 50 de lei - Patrafirul şi crucea plus mâna stangă cu care mă scarpin la boaşe;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgârciţilor. Să nu vă imaginaţi că intraţi în rai cu banii ascunşi în chiloţi;
5. 10 lei - Vă dau să pupaţi salamul bărbos, că altceva nu meritaţi, tăntălăilor;
6. 5 lei - Îmi şterg posteriorul cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Să mergeţi la biserică să vă agheasrnuiască părintele Cocalarie, sărăntocilor.
30 apr, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat intr-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele ciocănitoarei Woody şi mantia cuviosului Superman."

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ