Băsescu, abordare anti-europeană în campania pentru alegerile europene

| 28 apr, 2014

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din ţara noastră a debutat cu un atac fără precedent al preşedintelui Traian Băsescu la adresa unuia dintre prietenii României de la Bruxelles, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Declaraţiile rău-voitoare ale lui Traian Băsescu au fost făcute vineri, în cadrul unei declaraţii de presă, şeful statului afirmând despre liderul socialiştilor europeni că "pentru domnul Schulz anexarea Crimeei era un fapt întâmplat şi atât". Mai mult, abordând tema integrării Republicii Moldova, preşedintele a indus voit în eroare opinia publică, menţionând că Grupul socialist a fost greu de convins să voteze pentru acordul cu Moldova, în timp ce popularii, liberalii şi chiar şi verzii au fost de la început de acord.

Declaraţiile şefului statului reprezintă în primul rând un amestec nepermis în campania electorală, acolo unde Traian Băsescu joacă pe faţă ca un agent electoral al popularilor europeni. În loc să fie neutru şi să asigure un echilibru în cadrul competiţiei electorale, preşedintele Traian Băsescu este un factor de instabilitate, atacându-l de o manieră incalficabilă pe liderul socialiştilor europeni.

În altă ordine de idei, atacul la adresa viitorului preşedinte al Comisiei Europene subminează relaţiile cu unul din actorii politici de la Bruxelles care şi-a arătat întotdeauna sprijinul la adresa României. Prin aceste declaraţii, şeful statului compromite o relaţie închegată pe care o are România cu unul din cei mai importanţi şi influenţi lideri europeni.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, referindu-se la posibilitatea ca Martin Schulz să devină preşedintele Comisiei Europene, Traian Băsescu a declarat că trebuie văzut dacă nu se dă prea multă greutate unui stat care deja are prea multă influenţă, precum Germania. Astfel, preşedintele subminează relaţia cu un stat european prieten al României. Atacul la adresa Germaniei este lipsit de logică din moment ce această ţară este unul din statele europene care au avut de-a lungul timpului o influenţă consistentă la formarea şi dezvoltarea Uniunii Europeane. Cu această ocazie, Traian Băsescu demonstzrează o ipocrizie cu atât mai evidentă cu cât pe vremea în care cancelarul Angelei Merkel îi apăra derapajele democratice, preşedintele era un susţinător înfocat al Germaniei.

În context trebuie observat că liderul socialiştilor europeni i-a dat o lecţie de comportament lui Traian Băsescu. În timp ce preşedintele l-a făcut cu ou şi cu oţet, Schulz i-a răspuns civilizat şi demn: ’’Sunt puţin surprins de agresivitatea preşedintelui (Traian) Băsescu, cu care am cooperat în ultimii ani întotdeauna foarte constructiv. Prin urmare, nu ştiu de ce este, dintr-o dată, atât de ostil faţă de mine. Aş putea menţiona o listă lungă de convorbiri telefonice, întâlniri şi schimburi de opinii între el şi mine pentru soluţii, de exemplu, pentru aderarea României la Schengen. El a găsit în mine un susţinător ferm. Prin urmare, sunt puţin surprins. Nu înţeleg ce se află în spatele acestui lucru. Interpretarea mea este că face poate parte din campania electorală’’

Modul civilizat în care liderul socialiştilor europeni i-a răspuns lui Traian Băsescu arată diferenţa majoră dintre cei doi oameni politici. Preşedintele Parlamentului European se arată a fi un lider politic echilibrat, în totală contradicţie cu modelul conflictual de leadership oferit de Traian Băsescu. Când s-a adresat şefilor de stat, preşedintele Parlamentului European a avut întotdeauna un discurs civilizat şi obiectiv chiar şi în momentele în care declaraţiile i-au privit pe liderii naţionali care au înregistrat derapaje democratice de la normele europene. Printre şefii de state europeni vizaţi de Martin Schulz se numără şi Traian Băsescu care acum încearcă să îi plătească liderului socialist o poliţă mai veche. Ca dovadă a echidistanţei, consecvenţei şi echilibrului de care Martin Schulz a dat dovadă în mediul politic european, putem să ne aducem aminte inclusiv de criticile pe care acesta le-a adus la adresa unor membrii din aceeaşi familie politică cum ar fi şi cazul lui Victor Ponta.

În loc să vină în faţă cu un proiect care să privească viitorul Uniunii Europeane, Traian Băsescu şi-a dat din nou arama pe faţă atacând un lider european care şi-a manifestat în repetate rânduri sprijinul pentru ţara noastră. Declaraţiile la adresa lui Martin Schulz nu vor fi fără efect, acestea se vor întoarce împotriva liderului de la Cotroceni, izolându-l mai mult la nivel european.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ