Ce primesc sinistrații de la Guvern

| 17 sep, 2013

Problema inundaţiilor din Moldova devine de o recurenţă istorică. Nu se ştie exact care a fost incidenţa inundaţiilor înainte de 89, dar după ştim că nu trece un an ploios fără pagube în zonă.

Judeţul Galaţi este în continuare în pericol de inundaţii, dar evenimentele de săptămâna trecută ne-au arătat că oricât de bine pregătiţi am fi, uneori nu poţi să faci altceva decât să limitezi pagubele printr-o intervenţie reparatorie rapidă şi eficientă.

Problema inundaţiilor din Moldova devine de o recurenţă istorică. Nu se ştie exact care a fost incidenţa inundaţiilor înainte de 89, dar după ştim că nu trece un an ploios fără pagube în zonă. Societatea este de obicei împărţită şi pe această problemă. Există cei care blamează deopotrivă oamenii care locuiesc în zonă pentru că nu muncesc suficient să prevină astfel de dezastre, dar şi autorităţile publice centrale şi locale, din acelaşi motiv. Pe de cealaltă parte se află cei mulţi, care răspund cu solidaritate şi empatie faţă de oamenii care au de suferit din cauza apei care le răpeşte agoniseala de o viaţă şi, uneori, chiar persoanele apropiate.

Guvernul are de fiecare dată un rol central în problema inundaţiilor. Autorităţile publice centrale sunt puse sub o observaţie critică deosebită. Comentatorii, jurnaliştii, analiştii evaluează fiecare pas pe care guvernul îl face ca răspuns la ameninţarea apelor. Criticile sunt multiple pentru că este greu de înţeles pentru mulţi dintre noi cum lumea poate fi luată prin surprindere de evenimentele meteo care pot şi cauzează în fiecare an inundaţii puternice.

Dacă vorbim despre evenimentele de săptămâna trecută, petrecute într-o parte a judeţului Galaţi primul lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că a fost un eveniment rarisim, într-un judeţ care nu este niciodată afectat de inundaţii grave. Asta nu a împiedicat ca improbabilul să se petreacă. Într-o arie foarte redusă, precipitaţiile care au căzut pe parcursul a două zile au depăşit ca volum precipitaţiile care trebuiau să cadă, istoric, în două luni. Este greu de imaginat cum este să avem 180 de litri/mp care cad, într-o mică parte a judeţului Galaţi, în acelaşi timp. Bilanţul pagubelor este îngrijorător, dar cel mai grav este faptul că avem 9 persoane decedate, printre care s-a aflat şi o fetiţă de 8 ani smulsă de forţa apelor din braţele părinţilor. Cifrele sunt sumbre: 2.434 de persoane au fost evacuate, 1.374 de case au fost afectate de viituri, iar 11 locuinţe au fost distruse complet, totuşi 140 de persoane au fost salvate de la înec.

Măsurile guvernului au fost prompte, deşi există gurile rele care spun că tragediile ar fi putut fi evitate. După cum am arătat mai sus, nimeni nu ar fi putut să prevadă gravitatea situaţiei, mai ales prin prisma rarităţii unui astfel de fenomen meteo. Mobilizarea miniştrilor a fost bună, Gabriel Oprea a preluat conducerea operaţiunilor de salvare şi extracţie a apei, împreună cu Dan Nica, ministrul comunicaţiilor, care este originar din zonă şi parlamentar ales de cetăţenii din Galaţi. Sinistraţii au beneficiat de 200 de locuinţe modulare puse la dispoziţie de guvern, de 800 de militari cu posibilitatea de suplimentare de până la 1000, de 4 tone de apă potabilă şi de numeroase pompe de extragere a apelor adunate în localităţi. Ajutoarele au venit rapid în zonă şi mobilizarea societăţii civile a fost de asemenea exemplară. Am asistat la un efort susţinut din partea companiilor, instituţiilor media dar şi din partea persoanelor cu posibilităţi, pentru aprovizionarea sinistraţilor cu pături saltele, haine, alimente şi apă. Solidaritatea judeţelor limitrofe a fost încă o dovadă de bună colaborare între autorităţile publice locale. Consiliile Judeţene din Vrancea, Tulcea şi Brăila au contribuit cu utilaje specifice menite să limiteze cumva efectele devastatoare ale apei.

Premierul Victor Ponta a fost de asemenea prezent în zonă şi a promis familiilor afectate că vor primi banii necesari pentru reconstrucţie din Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului. Iată că spre deosebire de ultima guvernare în care FDRG era folosit pentru hrănirea clientelei politice, acum aceşti bani îşi găsesc cu exactitate destinaţia pentru care au fost prevăzuţi în buget. O altă comparaţie merită făcută între atitudinea premierului Ponta şi atitudinile unora dintre predecesorii săi din guvernele PNL şi PDL. Nu ştiu câţi ne aducem aminte replica, de altfel memorabilă, a prim-ministrului Tăriceanu către o bătrână care şi-a pierdut locuinţă la inundaţiile din 2005: "ce vreti doamna, sa va fac hotel?” sau de apariţia Elenei Udrea în zonele calamitate pe tocuri de 20. Faţă de specimenele anterioare Victor Ponta a avut o atitudine umană şi empatică faţă de cei loviţi de soartă din Galaţi lucru care cu siguranţă îi va aduce câteva puncte electorale tânărului premier.

Se anunţă în continuare o toamnă ploioasă şi pericolul în zonă persistă. Măsurile guvernului sunt centrate pe diminuarea pagubelor care s-au produs în zonă dar trebuie să se concentreze şi pe măsuri de prevenţie pentru că acest gen de fenomene pot afecta zone mult mai răspândite şi mult mai grav, în urma acestui incident guvernul dar şi societatea şi-au demonstrat puterea de mobilizare dar acest lucru nu trebuie să fie nici pe departe suficient în aşteptarea unor nou căderi masive de ploi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 sep, 2013
cantautor
Premierul Victor Ponta a fost de asemenea prezent în zonă şi a promis familiilor afectate că vor primi banii necesari pentru reconstrucţie din Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului. ...
Faţă de specimenele anterioare Victor Ponta a avut o atitudine umană şi empatică faţă de cei loviţi de soartă din Galaţi lucru care cu siguranţă îi va aduce câteva puncte electorale tânărului premier. -

Am inteles ca sinistratii vor primi de la guvern..puncte electorale?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ