Ce scăderi de preţuri a adus 1 iulie

| 02 iul, 2014

După implementarea unor măsuri draconice de austeritate de către cabinetele portocalii care au dus la sărăcirea multor români şi la deprecierea economiei, odată cu instalarea la guvernare a unui executiv condus de Victor Ponta, în luna mai a anului 2012, ţara noastră a cunoscut o creştere exponenţială a PIB şi implicit a nivelului de trai.

După doi ani de guvernare ce au cunoscut o creştere peste aşteptări a principalilor indicatori macroeconomici şi majorarea încasărilor la buget, actualul cabinet a decis transpunerea acestor performanţe şi în nivelul de trai. Astfel, guvernul a decis implementarea unor serii de politici de redistribuire a bunăstării pe baze echitabile care începând cu 1 iulie au avut ca obiectiv sau creşterea salariului minim, adoptarea unui program de reducere a ratelor bancare sau scăderea facturilor la electricitate.

Ca urmare a rezultatelor economice înregistrate în cei doi ani de guvernare, executivul a urmărit creşterea nivelului de trai al românilor care depind de venitul minim. Astfel, dacă la instalarea cabinetului condus de Victor Ponta, în luna mai a anului 2012, salariul minim era 700 de lei, în doar doi ani acesta a fost majorat la 900 de lei, începând cu 1 iulie. Ca urmare a creşterilor succesive şi atent planificate, astfel încât să nu creeze dezechilibre macroeconomice, venitul de bază  s-a apreciat cu aproape 30%. Creşterea venitului minim nu se va opri la 1 iulie, guvernul are în plan ca începând de anul viitor salariul de bază să fie majorat cu 75 de lei la fiecare 6 luni, dorindu-se ca până în anul 2016 să ajungă la 1200 de lei.

Tot începând cu 1 iulie intră în vigoare şi programul de reducere a ratelor bancare şi acordarea de credite fiscale, măsuri ce au fost adoptate de guvern ca urmare a dificultăţii cu care tot mai multe familii se confruntă în a-şi plăti ratele pe care le datorează instituţiilor financiare.

Totodată, luna iulie debutează şi cu veşti bune în ceea ce priveşte scăderea unor tarife la servicii importante precum roaming-ul şi energia electrică. Ca urmare a deciziei Uniunii Europene de a scădea tarifele de roaming în spaţiul comunitar, de la 1 iulie preţul pentru un minut iniţiat către un operator mobil sau fix de pe teritoriul Uniunii Europene costă 19 eurocenţi pe minut, cu 21% mai puţin faţă de tariful aplicat anul trecut. Totodată, un minut de apeluri primite pe telefonul mobil va costa 5 eurocenţi, în scădere cu 28.5% faţă de 30 iunie 2014 când un minut costa 7 eurocenţi. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte tariful la energie electrică pentru consumatorii casnici, acesta a scăzut în medie cu 2,6% ca urmare a diminuării contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă.

De remarcat că începând cu această lună a intrat în vigoare scutirea companiilor care decid să reinvestească profitul. Măsura mult aşteptată de mediul privat va încuraja investiţiile, retehnologizarea şi indirect, crearea de noi locuri de muncă. Astfel, noua măsură guvernamentală va da un nou impuls creşterii economice ce se va reflecta în cele din urmă şi în buzunarele tuturor românilor, ca urmare a politicilor de echitate socială promovate de cabinetul condus de Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ