Ce schimbări aduce noul Cod Rutier

| 03 oct, 2013

În ansamblu, noul Cod Rutier este mult mai drastic decât legislația actuală în pedepsirea celor care pun în pericol siguranța participanților la trafic.

Ani de-a rândul, pe șoselele României s-a desfășurat un adevărat carnagiu, după cum o dovedesc statisticile furnizate de către Poliția Română, conform cărora suntem pe locul doi mondial în ceea ce privește rata deceselor generate de accidente de circulație, imediat după SUA. Până acum însă, deși mii de români au căzut pradă vitezei și iresponsabilității unor șoferi care iau în derâdere respectul față de siguranța celorlalți participanți la trafic, s-a făcut prea puțin din punct de vedere legislativ pentru a controla fenomenul.

Situația este însă pe cale să se schimbe prin noul Cod Rutier. Proiectul sacționează cu duritate viteza, neacordarea de prioritate sau trecerea pe roșu și prevede amenzi majore pentru șoferii care produs accidente soldate cu victime sau vătămări corporale, pe lângă pedepsele accesorii, legate de suspendarea permisului de conducere. Astfel, în cazul unor asemena accidente, șoferii ar urma să scoată din buzunar până la până la 9.600 de lei și să își piardă dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de până la doi ani.

Amenzi usturătoare ar urma să fie achitate și de către șoferii care produc accidente soldate doar cu pagube materiale, dar și cei care depășesc cu peste 60 de km/h viteza legală, sau care nu respectă regulile la trecerea peste calea ferată.

De asemenea, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului va fi sancţionată gradual, în funcţie de gravitatea consecinţelor, începând cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile şi de la 6 la 8 puncte amendă.

Nu toate amenzile prevăzute de noul Cod Rutier cresc. Există și excepții, cum ar fi cele aplicate pietonilor sau bicicliștilor care nu respectă regulile de circulație, al căror cuantum rămâne neschimbat.

În ansamblu, noul Cod Rutier este mult mai drastic decât legislația actuală în pedepsirea celor care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Iar în acest sens, merită remarcat faptul că, pe lângă amenzile aplicate, al căror cuantum crește în majoritatea cazurilor (cu excepția celor aplicate pietonilor sau bicicliștilor), permisul se suspendă mult mai ușor.

Mai mult, proiectul prevede că recidiva este un factor agravant, iar cei care încalcă în mod repetat regulile de circulație riscă să se trezească cu permisul suspendat pe o perioadă mult mai lungă decât cea care a fost aplicată pentru sancționarea primei abateri.

Noul Cod Rutier oferă mijloace eficiente de descurajare a celor care, prin comportamentul la volan, își pun în pericol propria viață și pe a celor din jurul lor. Este semnificativ în acest sens că țările care au sancțiunile cele mai drastice sunt și cele cu o rată mai redusă a mortalității generate de accidente de circulație. Ceea ce înseamnă că, în afară de minoritatea șoferilor certați cu legea, intrarea în vigoare a noului Cod Rutier va reprezenta pentru majoritatea cetățenilor un semnal pozitiv, care demonstrează că autoritățile iau în sfârșit măsurile necesare pentru a face șosele României mai sigure.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ