Ce se întâmplă la Comitetul Executiv al PSD

| 30 aug, 2013

Pe agenda discuţiilor se află teme de prim-plan pentru perioada următoare, precum priorităţile pentru sesiunea parlamentară, procesul regionalizării, revizuirea Constituţiei sau strategia social-democraţilor pentru alegerile europarlamentare.

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit, vineri, la Mamaia. La reuniune participă Victor Ponta şi lideri ai PSD din toate filialele din teritoriu. Pe agenda discuţiilor se află teme de prim-plan pentru perioada următoare, precum priorităţile pentru sesiunea parlamentară, procesul regionalizării, revizuirea Constituţiei sau strategia social-democraţilor pentru alegerile europarlamentare. În debutul reuniunii, preşedintele PSD a subliniat că această toamnă este una foarte importantă pentru proiectele social-democraţilor şi a arătat că principalul mesaj de unitate al partidului, de solidaritate, de profesionalism reprezintă deja o realitate.

Unul dintre punctele centrale pe ordinea de zi a Comitetului Executiv este cel referitor la agenda priorităţilor parlamentare. Este de aşteptat ca dezbaterea privind viitoarea lege electorală să fie reluată în sesiunea de toamnă. Parlamentarii vor trebui să găsească o soluție care să permită redefinirea sistemului electoral de o manieră care să consolideze democrația românească. Viitoarea lege electorală ar trebui să corecteze anomaliile care au condus la formarea unui parlament supradimensionat, să stimuleze caracterul participativ al democrației românești și să conducă într-un final la creșterea încrederii alegătorilor în instituțiile democratice. Abordarea cu celeritate a proiectului este necesară şi pentru a evita intrarea în a doua parte a mandatului Parlamentului când calculele electorale ar putea fi un impediment în definitivarea legii.

De asemenea, un alt moment important al sesiunii parlamentare este legat de prezentarea în Parlament a acordului de tip stand-by încheiat de către Guvern cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. Dezbaterile parlamentare vor oferi pentru prima dată românilor posibilitatea de a cunoaște en detail prevederile unui asemenea acord și angajamentele asumate de către ţara noastră în relaţia cu cele mai importante instituţii financiare internaţionale.

În aceeaşi sesiune de toamnă, Parlamentul se va pronunţa în privința unor proiecte legislative care vizează subiecte controversate. Printre acestea se numără și viitorul exploatării de la Roșia Montană, în legătură cu care Parlamentul este chemat să decidă dacă proiectul dezvoltat de RMGC va primi sau nu undă verde. Astfel, după ce a finalizat negocierile cu compania canadiană, asigurându-se că exploatarea se va desfășura în condiții de mediu mult mai restrictive și că va aduce statului român beneficii îmbunătățite, Executivul lasă decizia în seama Legislativului. Cum exploatarea resurselor este o chestiune care ține de interesul national, cei mai în măsură să hotărască asupra modului în care aceasta trebuie făcută sunt în mod firesc românii, prin intermediul reprezentanților lor aleși.

Regionalizarea va fi un alt punct de interes al dezbaterilor din CEx al PSD. La nivelul Cabinetului Ponta, deciziile privind regionalizarea şi descentralizarea fac deja obiectul implementării. Au fost înfiinţate cele opt Direcţii Antifraudă, iar în aceeaşi logică, se reformează şi direcţiile de sănătate publică din judeţe ce urmează a fi descentralizate în 8 autorităţi regionale. Reformele Cabinetului Ponta sunt deschizătoare de drum. Implementarea lor corectă şi eficientă va crea un preambul util în perspectiva regionalizării în ansamblu a României ca proces ce va permite o mai bună absorbţie a banilor europeni în scopul reducerii decalajelor economice şi al dezvoltării unitare a ţării. Totodată, discuţiile legate de împărţirea efectivă şi modelele de regionalizare care se pretează cel mai bine în cazul României vor contura o primă serie de concluzii, iar aceste ar putea fi funcţionale chiar şi înainte de a primi girul prin noua Constituţie.

Pentru România, esenţial este ca procesul de regionalizare să fie realizat în deplină conformitate cu aşteptările românilor şi adecvat realităţilor actuale. Viitoarea arhitectură a regionalizării poate face în continuare obiectul unor dezbateri consistente. Spre exemplu, numarul regiunilor trebuie analizat riguros, în condiţiile în care 10 sau chiar 12 structuri regionale s-ar putea dovedi mai cuprinzătoare în raport cu obiectivele de dezvoltare durabilă. Recent, premierul Ponta a relansat dezbaterea privind regionalizarea, invocând că judeţele sunt prea mici, în timp ce actualele regiuni de dezvoltare sunt prea mari din perspectiva necesităţilor României de a-şi optimiza gradul de absorbţie al banilor europeni.

Modificarea Constituţiei va fi şi ea abordată în cadrul dezbaterilor forului de conducere al social-democraţilor la Mamaia. Noua Constituție ar trebui să prindă un contur mai clar în această sesiune. După ce Comisia de revizuire a finalizat prima formă a proiectului, acesta a intrat într-o fază de avizare în care o serie de instituții interne și internaționale, precum Comisia de la Veneția, și-au spus punctul de vedere asupra modificărilor aduse Legii Fundamentale actuale. Totodată, în cadrul discuţiilor nu este exclus să se profileze un nou calendar pentru referendumul constituţional, în acord cu decizia Curţii Constituţionale care prevede aplicabilitatea unui prag de 30% prezenţă pentru validare ce ar urma să producă efecte la un an de la adoptare şi intrarea lui în vigoare.

La revenirea din vacanță, parlamentarii vor trebui să dezbată proiectul de modificare a Constituției, ținând cont de aceste puncte de vedere. În cadrul dezbaterilor ei vor trebui să adecveze observațiile formulate de către aceste instituții și să le încorporeze în textul viitoarei Constituții.

Nu în ultimul rând, CEx al PSD va reprezenta momentul propice pentru trasarea primelor linii strategice în privinţa scrutinului pentru Parlamentul European. Victor Ponta a stabilit un prim obiectiv – 35%. Obiectivul este realist din perspectiva cotelor pe care le înregistrează social-democraţii în sondaje.

Foarte probabil, în cadrul CEx va fi dezbătută nu doar strategia proprie în perspectiva scrutinului, ci şi poziţionarea faţă de partenerul din USL. În acest sens, se profilează un pact de neagresiune al cărui rol va fi acela de a evita atacurile reciproce în campanie între social-democraţi şi liberali.

Cert este că PSD porneşte cu un avantaj important în perspectiva alegerilor pentru PE, în condiţiile în care este situat, conform celor mai recente sondaje, la aproape dublul distanţei faţă de următorul clasat, PNL. Cota bună a PSD după un an şi jumătate de guvernare este un bun indicator al modului favorabil în care românii percep guvernul condus de preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 aug, 2013
cantautor atent
"Parlamentarii se întorc la serviciu pentru o sesiune grea"
ANDREI POP 29.08.2013
aproape,aproape la fel.....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ