Ce se mai întâmplă cu Oltchim?

| 10 iul, 2013

Vizita premierului Victor Ponta în Asia a redeschis discuţiile cu privire la privatizarea combinatului Oltchim.

Principalii jucători mondiali din industria petrolieră, KazMunaiGas din Kazahstan şi Socar, din Azerbaijan, şi-au arătat intenţia de a prelua combinatul din Râmnicu Vâlcea. Potrivit informaţiilor oferite de guvernul României, la Baku au existat discuţii concrete cu reprezentanţii companiei Socar, care sunt interesaţi de preluarea Oltchim. Aceştea vor veni în România în lunile următoare pentru discuţii mai avansate. Mai mult, reprezentantul judiciar al combinatului, avocatul Gheorghe Piperea, a confirmat interesul celor două companii pentru Oltchim, subliniind că acest lucru va atrage atenţia şi altor jucători de prim rang din domeniu.

Socar nu este la prima tentativă de a achiziţiona combinatul. Compania azeră şi-a arătat interesul pentru Oltchim încă din 2008.

„Strategia noastră include preluarea Oltchim şi partea de rafinare a Arpechim. În privinţa Oltchim, dăcă nu îl luam, el va fi concurent cu Petchim (combinat din Turcia) în regiune, dar nu va face faţă, iar ideea este să facem un complex din cele două combinate chimice", declara în 2008 Hamza Karimov, reprezentantul Socar în România.

Însă lucrurile au rămas la nivel de discuţie din cauza guvernului de la Bucureşti. Recent, într-o emisiune TV, Victor Ponta a subliniat acest lucru. „Compania naţională azeră şi-a arătat interesul de a achiziţiona Oltchim, care nici atunci nu stătea bine. Probabil că Videanu cu Roibu mai aveau de tras bani din Oltchim şi au spus că nu îi interesează. Compania a cumpărat un combinat în Turcia".

 

Cine este SOCAR?

În noiembrie 2011, Socar a intrat pe piaţa din România după ce au preluat reţeaua de alimentare Romtranspetrol, formată, la acea dată din 15 puncte de alimentare. De atunci, compania a deschis 13 benzinării şi plănuieşte să deschidă 300 noi puncte de alimentare până în 2014. La nivel global, compania azeră deţine combinatul petrochimic Petkim din Turcia, peste 250 de staţii de distribuţie carburanţi în Elveţia şi Georgia.

 

Cine este  KazMunaiGas?

KazMunaiGas deţine grupul Rompetrol şi a declarat că doresc să achiziţioneze acţiunile de la Petromidia. Planurile companiei sunt ambiţioase, aceştea dorind să se extindă pe plan internaţional, vizând pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia. Influenţa companiei kazacă este daja recunoscută la nivel internaţional, având în vedere că aceasta şi-a făcut loc în consorţiile internaţionale care dezvoltă două zăcăminte extrem de importante: Kaşagan şi Karachaganak. Pentru România planurile sunt la fel de mari. Prim-vicepreşedintele KazMunaiGaz, Daniyar Berlibayev, a declarat că intenţionează să rafineze în România o parte semnificativă din exporturile către Europa. „Vrem să venim în Europa cu 5 milioane tone de produse petroliere pe an şi să vedem cine vrea să le cumpere".

Având în vedere prestigiul celor două companii şi dorinţa guvernului Ponta de a crea locuri de muncă, România are o mare şansă să salveze combinatul de la Râmnicu Vâlcea. Acest lucru ar aduce, implicit, o serie de avanteje pentru ţara noastră: în primul rând, locurile de muncă ar fi salvate, iar angajaţii ar avea siguranţa zilei de mâine. De asemenea, o asemenea investiţie ar aduce foarte mulţi bani la bugetul de stat, ce pot fi folosiţi în a crea plus valoare. Pe plan extern, României ar beneficia de un mare plus la capitolul imagine, ceea ce ar oferi perspective de noi investiţii importante. De fapt, în ultimul an România a câştigat enorm la capitolul imagine datorită stabilităţii economice şi politice. Acest lucru a atras atenţia multor companii recunoscute la nivel internaţional (Exxon, compania China Huadian Engineering, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, Bosch, Promocion Inversolar 65 din Spania), care au declarat că vor să facă investiţii de sute de milioane de euro, lucru ce ar crea foarte multe locuri de muncă.

În final, o altă veste bună pentru Oltchim o reprezintă împrumutul obţinut de la Piraeus Bank şi Banca Transilvania, cu scopul de a pune bazele creşterii producţiei la un nivel profitabil. Suma totală a împrumutului de la cele două bănci este de 8 milioane de euro şi se preconizează încă 7 milioane de euro de la CEC Bank. Deci, există perspective reale pentru salvarea Oltchim.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ