Ce se mai poate întâmpla cu CFR Marfă

| 04 sep, 2013

Într-o mare măsură temerile privind preluarea operatorului feroviar de stat de către Grupul Feroviar Român au fost amplificate în mod artificial printr-o campanie bine orchestrată de comunicare.

Ministerul Transporturilor și Grup Feroviar Român (GFR) au semnat luni contractul de privatizare a companiei CFR Marfă. GFR a fost declarat câștigător al procesului de privatizare a companiei în luna iunie, după ce a oferit 202 milioane de euro pentru 51% din acțiuni.

Contractul a fost semnat de Cristian Ghibu, preşedintele comisiei de privatizare şi secretar de stat în Ministerul Transporturilor, şi Sorin Chinde, directorul general al GFR. La ceremonie au participat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, şi Gruia Stoica, proprietarul GFR, potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor.

Într-o mare măsură temerile privind preluarea operatorului feroviar de stat de către Grupul Feroviar Român au fost amplificate în mod artificial printr-o campanie bine orchestrată de comunicare.

Transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acțiuni depinde de "emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei adrese sau decizii" în conformitate cu dispoziţiile Legii concurenţei "şi/sau emiterea unui asemenea document de către alte autorităţi de concurenţă competente". GFR are termen de 10 zile pentru a trimite o notificare către instituție.

Termenul pentru obținerea acestui aviz este de maxim cinci luni de zile, dar șeful Consiliului Concurenţei estima că va dura o lună de la notificarea GFR pentru a se stabili dacă decizia va fi luată local sau la nivelul Comisiei Europene.

În același timp, Hotărârea de Guvern privind privatizarea CFR Marfă indică un termen de finalizare a tranzacției de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, care va fi la jumătatea lunii octombrie. Practic, până cel târziu în primele luni ale anului viitor procedura de privatizare va fi finalizată.

Actul normativ al Guvernului specifică necesitatea încheierii unui contract escrow în termen de 30 de zile de la data semnării contractului de vânzare de acțiuni, astfel fiind posibil transferul dreptului de proprietate asupra pachetului și finalizarea tranzacției.

Acest contract de escrow va reprezenta o anexă la contractul de vânzare de acţiuni şi va avea ca obiect plata de către cumpărător a 10% din preţul de cumpărare (90,49 milioane de lei). Astfel, plata acțiunilor va consta în achitarea de către cumpărător a garanției de participare la licitație, în valoare de 10 milioane de euro, a sumei din fondul escrow (90 milioane de lei) și a diferenței rămase până la prețul de vânzare (202 milioane de euro).

Vânzarea CFR Marfă are ca scop restructurarea companiei și transformarea ei în una profitabilă, care să ofere servicii de înaltă calitate clienților din domeniu, respectând în același timp toate standardele europene.

În altă ordine de idei, același lucru se încearcă și pentru CFR Călători, iar cele mai noi vești din domeniul transportului feroviar sunt încurajatoare în acest sens. Pierderile CFR Călători au înregistrat scăderi semnificative, fiind cu 30% mai mici în primul semestru din 2013.

Această schimbare pozitivă vine după ce conducerea companiei a luat măsuri pentru eficientizarea activității prin reducerea liniilor neprofitabile sau cu o productivitate slabă, îmbunătățirea consumului de motorină și rectificarea cheltuielilor cu personalul. De asemenea, poziţia financiară a companiei în relaţia cu creditorii s-a îmbunătăţit prin reducerea împrumuturilor cu 30,5 milioane de lei faţă de începutul anului.

Așadar, lucrurile se mișcă într-o direcție pozitivă pentru CFR, iar bijuteria transportului feroviar românesc își recapătă șansa de a străluci din nou, datorită unor decizii dificile, dar necesare, de transformare a serviciilor de transport pe cale ferată românești în unele de nivel european.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 sep, 2013
cantautor
doar ca "tizul" sa plateasca sau sa nu plateasca...
atat....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ