Ce spun specialiştii despre gazele de şist

| 17 oct, 2013

În condiţiile în care majoritatea celor care se declară împotriva exploatării gazelor de şist nu par a avea prea multe cunoştinţe despre procedeele folosite pentru valorificarea acestor resurse, protestând pe stradă sau mai ales pe Facebook, în acelaşi mediu virtual au apărut şi opinii avizate, ale unor specialişti în domeniu.

Bogdan Florin Voicu, inginer petrolist cu 23 de ani vechime în acest domeniu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care explică amănunţit ce presupune exploatarea gazelor de şist, potrivit RomâniaTv.net.

"Pentru informarea celor ce doresc sa fie informati: gazele de sist (in original shale gas, deci mai degraba, gaze de argila), sunt cantonate in roci poroase, dar impermeabile. Aceste doua caracteristici, desi aparent contradictorii, se explica prin aceea ca porii fie nu sunt conectati intre ei, spre a forma un continuum de curgere, fie au un grad avansat de tortuozitate (raport intre lumgime si diametru foarte mare si aspect - in sectiune - de carapace de broasca testoasa). Aceste caracteristici combinate nu permit gazelor cantonate in pori sa se deplaseze si sa fie extrase, de aceea este necesara crearea unor sisteme secundare de fisuri (de unde si numele de fisurare, si nu fracturare, hidraulica (greseala de traducere din engleza) care sa conecteze porii si sa creeze canale de curgere spre sonda.

Fisurarea presupune injectia, sub presiune, a unui fluid (de regula apa de zacamant), combinata cu substante tensioactive, material de proptire a fisurii (la scurgerea presiunii fisurile s-ar inchide), acizi pentru dizolvarea cementului de natura calcaroasa precum si alte substante, in cantitati mici care au drept scop inversarea umectabilitatii rocii fisurate, in sensul maririi olofobiei, adica roca devine mai permeabila pentru titei si gaze decat pentru apa. Se mai adauga si substante care impiedica absorbtia de catre argilele montmorillonitice a apei, fapt care ar duce la marirea volumului lor si la inchiderea fisurilor nou create.

Fisurarea hidraulica se practica, cu succes, de 20 de ani in Romania, mai ales in zona gresiei de Kliwa (centrul si estul Moldovei), se face la peste 2000 m adancime (mult peste limita apei freatice, dar mult deasupra faliilor cu potential seismic (8000-16000 m). Iar operatia se desfasoara prin doua sau mai multe coloane tubate si cimentate la zi.

Asa ca, aceia care vorbesc de cazuistica negativa, mai ales in Statele Unite, nu tin cont de urmatoarele lucruri:

1) geologia teritoriului american, extrem de framantata, cu sisteme de falii si fisuri imprevizibile;

2) adancimea la care se practica fisurarea (200 - 500 m);

3) duritatea mai mica a rocilor din acoperisul si culcusul stratului purtator de gaze de sist (consecinta a adancimii);

4) fisurarea se practica in Statele Unite in sistem open hole, in gaura netubata.

Ca atare, din experienta mea de 23 de ani de inginerie de petrol si gaze, cu accent pe stimulari si echipari de sonda, consider acest protest, in cel mai bun caz, o gogorita a cuiva care nu stie cu ce se mananca, iar in cel mai rau, o manipulare scarboasa a opiniei publice de cineva cu interese cu iz de samovar si acorduri de balalaica."

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 oct, 2013
Daniela
Gaze de sist
Marele specialist este patit de americani sa faca reclama in favoarea firmei Chevron, si pentru cativa arginti este gata sa declare orice i se cere.
18 oct, 2013
Gigi
Inca un aspect ...
Exista Institute de Petrol si Gaze, de Mine cu profesori eminenti (sau ar trebui) care sint IGNORATI complet sau manipulati politic de o parte sau alta. Subiectul e politicizat si aici e marea problema ...
18 oct, 2013
Gigi
Nenea asta e ''specialist'' de duminica care a lucrat unde si ce iau spus altii. Nu stie la ce adincimi , UNDE si CUM se va fora in Romania, pur si simplu, habar nu are. Si ii mai atrag atentia la o chestie simpla de logica - de ce e nevoie de apa ca sa fractureze zacamintul daca pe unde se introduce apa poate iesi foarte bine si gazul !!!??? Explicatii docte poate da un Emil Constantinescu, de exemplu, super geolog, dar nu un nenea care nu a facut niciodata NIMIC de capul lui si se vede ca nici nu vede prea mult in ansamblu ca despre detalii se observa ca le ignora complet ... Chestia cu adevarat periculoasa in romania este lipsa completa a controlului de stat si a organismele profesionale capabile sa spuna DA sau NU sau pina aici si gata. Pur si simplu se da o licenta si nimeni nu mai stie ce se intimpla acolo !!!
06 aug, 2014
Nance
Taci ba din gura!
Bou mai esti, ma! Spui numai tampenii! Daca nu stii, taci! Pai tocmai apa, prostule, este folosita ca sa spargi roca. Fisurarea asta presupune: injectarea unui amestec de apa si nisip sub mare presiune pana cand roca se fisureaza. La incetarea operatiei nisipul ramane acolo, in fisura pentru a o mentine deschisa si a permite gazului sa curga. Apa este evacuata tot in acest fel. Inginerul are dreptate! Prost mai esti!
18 oct, 2013
Daciana
In conditiile in care totul este Ok, de ce metoda este cu desavarsire INTERZSA in atatea tari si mai ales tari europene? Poate autorul sa raspunda. Dar cu simceritate, prvind in ochii copiilor?
22 oct, 2013
Doru
Este interzisa in Franta (francezii nu pot munci mai mult de 35 de ore pe saptamana si la sonda se munceste 24/24, 7/7; nu e stilul lor de viata!)si Bulgaria(oare de ce acolo oamenii au iesit in strada? sa fie fratia slava la mijloc?). In rest nu este interzisa. Iar in Romania a fost folosita si inainte de 89 la sondele din Marea Neagra.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ