Ce spune Biserica despre dezgolirea trupului: "Ascunde o goliciune sufletească!" Vezi de ce

| 18 iul, 2014

Dezgolirea trupului este un lucru ce trebuie facut in taina doar intre sot si sotie, si chiar intre acestia trebuie sa se pastreze o anumita masura de sfiala si bunacuviinta, scrie crestinortodox.ro.

Rusinea, un nefiresc de care avem nevoie

Rusinea nu este fireasca. Ea nu face parte din firea omului. Rusinea care insoteste goliciunea trupului este specifica omului cazut in pacate. Pana la caderea in pacat, Adam si Eva “erau goi si nu se rusinau”. Rusinea a aparut odata cu primul pacat.

In starea de dinainte de cadere, oamenii se iubeau curat si nu cunosteau rusinea. Apoi, cand au savarsit pacatul si s-au vazut dezbracati de slava cea dintai, oamenii s-au rusinat pana si de trupurile lor. Ei au simtit nevoia sa-si acopere goliciunea. Ei nu mai puteau sta goi unul in fata celuilalt fara a simti durerea pierderii harului lui Dumnezeu care-i imbraca si se facea in ei izvor de curatie.

Rusinea este un lucru adaugat firii noastre. In orice caz, in starea actuala, avem nevoie de ea. Rusinea ne reaminteste faptul ca simtim si traim intr-un mod nefiresc si ca nu aceasta e starea pentru care am fost creati. Sfintii, ca unii care si-au curatit mintea si s-au umplut de Duhul Sfant, au ajuns sa nu mai faca diferenta intre barbat si femeie, nici sa simta vreo miscare in trupul lor la vederea trupului gol al vreunei desfranate.

Dezbracarea comerciala

Desigual este o casa de moda din Spania. In repetate randuri, ofertele acesteia au sfidat bunul simt si orice urma de cuviinta. Intr-o zi de ianuarie, in plina iarna, vestita casa de moda a lansat urmatoarea campanie: primii o suta de clienti majori care vor intra in magazin imbracati numai in lenjeria intima vor fi imbracati in intregime in mod gratuit. Rezultatul: aglomeratia si efortul clientilor de a se incadra in primii o suta.

Imbracand o suta de oameni in mod gratis, casa de moda a cheltuit mai putin decat ar fi facut prin realizarea si raspandirea unei reclame clasice. S-a vorbit despre obscena oferta in presa si pe toate rețelele de socializare. Casa de moda are peste trei sute de magazine proprii, in peste o suta de tari, si aproape zece mii de magazine asociate. Rezultatul: o reclama de amploare internationala realizata cu o investitie infima.

Nu este prima “vanatoare” de clienti de acest fel. Aceeasi casa de moda a lansat o companie si mai josnica:

“Intra dezbracat si iesi imbracat!”

Nici atunci nu au lipsit clientii. Barbati si femei, cu trupurile goale, stand la rand, unii in spatele celorlalti. Oare nevoia de imbracaminte era cea care i-a indemnat sa faca acest lucru sau nevoia irationala de sexualitate si de sfidare a tuturor normelor morale si sociale?!

Cunoscand patimile care ii stapanesc pe oameni, firmele lanseaza campanii comerciale dintre cele mai viclene. Astfel, ofertele lor promotionale nu vizeaza atat nevoile reale ale oamenilor, cat poftele irationale ale acestora. Nu atat costumul de baie se prezinta in reclama, cat sanii si trupul senzual al unei prezentatoare de moda. Nu atat masina, cat fata cu sutien care sta intinsa pe capota. Nu atat calitatea unui aliment, cat gustul acestuia. Si asa mai departe.

Astazi, ca si odinioara, crestinul este aratat cu degetul, ca fiind impotriva ordinii “naturale” a lucrurilor, impotriva dezvoltarii unei societati moderne si a unei stari sociale mai inalte. Si astazi, ca si in vremea Imperiului Roman, crestinii se supun stapanitorilor, nu se revolta, nu fac uz de violenta si nu instiga la ura, ci isi vad doar de viata lor, luptand cu pacatele si cautand Imparatia lui Dumnezeu. Crestinii nu sunt consumatori impatimiti ai produselor pe care lumea le ridica pe piedestaluri poleite si luminate, iar pentru aceasta, lumea ii uraste.

Hainele ne aduc aminte de pedeapsa

Ca si rusinea, hainele sunt o urmare a caderii in pacat. Pana la alungarea din rai, Adam si Eva nu au avut nevoie de haine. Astazi ne imbracam pentru a nu sta dezbracati si nu stam dezbracati pentru a nu ne rusina de goliciunea noastra si pentru a ne proteja trupul de intemperiile vremii. Deci, astazi ne imbracam dintr-o nevoie reala, iar nu fara rost. Pana la cadere nu a existat rusinea, nici frigul iernii, nici arsita verii.

Sfantul Ioan Gura de Aur zice: “Insusi faptul acoperirii trupului cu haine este o vesnica aducere-aminte de izgonirea din rai si de pedeapsa pe care au luat-o, dupa calcarea poruncii, protoparintii nostri. Mai inainte de neascultare, protoparintii erau goi si nu se rusinau, insa, dupa cadere, “au cusut frunze de smochin si si-au facut acoperamanturi imprejurul trupului” (Facere 3, 7). Astfel, noi, cei ce mai inainte (in rai) eram acoperiti de darul lui Dumnezeu si nu aveam trebuinta de haine, pentru care pricina facem din aceasta amintire a pedepsei un prilej de a alerga dupa haine stralucite si de mult pret? (…) Imbracamintea hainelor sa se faca noua vesnica aducere-aminte si invatatura despre caderea din bunatati si despre pedeapsa pe care neamul oamenilor a primit-o pentru neascultare.”

Sa ramanem imbracati cum trebuie

De luat aminte: “Haina il face (cumva) pe om; oamenii dezbracati nu au aproape nicio influenta in societate.” (Mark Twain) Haina nu-l face pe om, dar spune multe despre cum este. Sa avem grija ce haine purtam, in ce haine ne prezentam lumii si mai ales in ce haine venim inaintea lui Dumnezeu.

Haina care inspira bunacuviinta va fi cinstita si de oameni, si de Dumnezeu, pe cand haina care aprinde poftele trupului (desfranarea) va fi dispretuita si de oameni, si de Dumnezeu. Doar curvarii o vor aclama si o vor cinsti, dar nu pentru cel care o poarta, ci pentru ei insisi, ca sa-si satisfaca nevoile irationale.

Trebuie inteles faptul ca un om care se dezbraca sau semi-dezbraca de bunavoie in public s-a dezbracat mai intai de sfiala si de curatia sufletului. Omul dornic sa-si arate goliciunea in public arata prin aceasta ca nu i-a mai ramas nimic altceva de aratat lumii.

Cei patimasi, peste golul sufletesc, adauga un gol trupesc. Iar a nu mai tine seama de rusine, inseamna a mari rana, in loc de a cauta vindecarea. Rusinea multora a pierit nu pentru ca au ajuns la dragostea curata de dinainte de caderea in pacat, cum au facut sfintii, ci pentru ca au ajuns sa iubeasca pacatul intr-atat incat sa nu mai poata trai altfel.

Dezbracarea patimasa a trupului ascunde o goliciune sufleteasca.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iul, 2014
Breaking news de la BOR
Conflict în stil mafiot între două bande de preoţi

Având reputaţia unui loc al moralităţii şi al regăsirii sufleteşti, Catedrala Patriarhală a fost, cu puţin timp în urmă, scena unui atac nemaiîntâlnit. Fiind înarmaţi cu săbii Jedi, câţiva membri ai clanului “Popii Căldărari”, au descins în zona de influenţă a rivalilor din clanul “Popii Ursari”. Disputa a izbucnit din cauza neînţelegerii generate de banii obţinuţi în urma pelerinajului organizat la moaştele făcătoare de minuni ale Ciocănitoarei Woody. Până la momentul intervenţiei trupelor speciale de călugări, Bătaia Cea Ruptă din Rai a avut unele consecinţe nefaste pentru ambele tabere: veşminte sfâşiate, credinţe sparte şi haruri fracturate.

Printre cei reţinuţi se numără şi Cuviosul Sofronie, zis şi Tămâie, temut membru al “Popilor Căldărari”, dat în urmărire generală pentru un lung şir de minuni comise cu sânge rece folosind sfântul Levier. “De fiecare dată s-a bazat pe relaţiile lui la Muntele Athos pentru a ocoli legea divină, dar iată că am reuşit să-l arestăm. Va posti şi va face canoane aspre pentru mult timp de acum încolo. Mai pe scurt, a pus-o de mântuire.”, a declarat monahul Ilarie.

Părintele Coşmelie, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susţine că mulţumită capturării membrilor celor două clanuri, credinţa strămoşească dacică ortodoxă îşi va putea recăpăta locul binemeritat în inimile enoriaşilor.
23 iul, 2014
Arsenie Boca
Agheasma pe care am băut-o zilele trecute mi-a dat o ęręcţíe nemaiîntâlnită, de au început fraţii de la schitul nostru să mă strige Părintele Trepied. A trebuit sa înnoptez cu fiecare dintre călugari ca să mi se tragă la loc mădularul cel scârbavnic şi aducător de păcat. Dimineaţa, când mă trezeam, îmi luam coşul şi mergeam să culeg castraveţii din fiecare chilie. Un efect secundar a constat în faptul că mi-a aparut acnee pe bųcí. Părintele Papącíơc mi-a spus că numai prin post, rugăciune si abţinere de la pręącųrvíe (cu alţi călugări şi copii) reuşeşti să te vindeci de acneea de pe bųcí şi de toate cele lumeşti. Nu cred ca am să mă pot abţine deoarece ieri mi-a tot dat târcoale maica Ecaterina mişcându-şi ląscív ţâţele.
Doamne ajută !
22 iul, 2014
Părintele Cleopache
Ştiaţi că:
- Iisus s-a născut din mamă virgină, aceasta fiind fertilizată in vitro de către o fantomă ?
- deţine recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de abstinenţă sexuală şi anume 33 de ani ?
- exceptând faptul că era tâmplar, mai practica iluzionismul, medicina alternativă şi multe alte practici “magice” ?
- inelele lui Saturn sunt de fapt prepuţul lui Iisus, fapt dovedit de teologul Leo Allatius ?
- Biblia afirmă că Iisus era o forma de viaţă neconvenţională, fiind alcătuit din pâine integrală şi vin Chateau Cheval Rouge ?
- îi iubeşte atât de mult pe americani încat a ţinut secret mântuirea sa până în anul 1492 ?
- poate merge pe apă pe care o transformă în vin, pentru ca apoi, prin tranzitivitate, să poată merge şi pe vin ?
- a reuşit să se supună sacrificiului suprem chiar dacă, fiind atotştiutor, cunoştea faptul că după trei zile va învia ?
- a murit şi a înviat de peste 2000 de ori ?
- este primul caz uman confirmat de înălţare/decolare ?
- unul dintre hobby-urile sale este apariţia în visele schizofrenicilor ?
- numele său real este Conchita Wurst ?
22 iul, 2014
Părintele Alcoolie
Stimaţi credincioşi, vedeţi că mâine vin să vă miruiesc. Tarifele sunt după cum urmează:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea şi mâna dreaptă, plus bonus de tămâiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mâna dreaptă şi şomoiogul de busuioc cu care vă dau în freză;
3. 50 de lei - Patrafirul şi crucea plus mâna stangă cu care mă scarpin la boaşe;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgârciţilor. Să nu vă imaginaţi că intraţi în rai cu banii ascunşi în chiloţi;
5. 10 lei - Vă dau să pupaţi salamul bărbos, că altceva nu meritaţi, tăntălăilor;
6. 5 lei - Îmi şterg posteriorul cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Să mergeţi la biserică să vă agheasrnuiască părintele Cocalarie, sărăntocilor.
20 iul, 2014
Cuviosul Portofenie
Fiilor, nu vă lasaţi ademeniţi de falsele moaşte, vechi, tari si urât mirositoare ! Vă rog să veniţi la biserică pentru că am să vă poftesc sub patrafirul meu. Aici veţi găsi unicele moaşte vii, compuse dintr-un organ cilindric, vânjos şi lung de 20 de centimetri, cu cap gros, precum şi două bile păroase şi mari asemeni unor ouă de struţ. Sunt fierbinţi, primitoare, izvorăsc o mireasmă dulce de ştromeleag şi dacă le molfăiţi alene, veţi trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, lăptos, fierbinte si reconfortant. Aşadar, nu mai aşteptaţi, ci poftiţi la coadă, la adevăratele moaşte făcătoare de minuni ale cuviosului Portofenie !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ