Cea mai mare reptilă zburătoare a trăit în România. Unde sunt expuse oasele fosilizate

| 14 apr, 2014

Două oase fosilizate din scheletul celui mai mare Pterozaur (reptilă zburătoare) din lume, descoperite în 2008 în zona Sebeş, judeţul Alba, au fost prezentate într-o expoziţie care a fost vernisată pe 5 aprilie la American Museum of Natural History din New York.

Expoziţia "Pterosaurs: Flight in the Age of Dinosaurs" va putea fi vizitată la American Museum of Natural History din New York până pe 4 ianuarie 2015, notează Mediafax.

Prin intermediul acestei expoziţii sunt "aduse la viaţă" specii dispărute în urmă cu milioane de ani, fiind prezentate fosile rare şi mulaje în mărime naturală ale unor astfel de reptile. Pterozaurii sunt reptile zburătoare care au apărut în urmă cu 220 de milioane de ani şi au dispărut în urmă cu circa 66 de milioane de ani.

Expoziţia cuprinde, potrivit The New York Times, mulaje după două oase fosilizate ale unei specii necunoscute de Pterozaur, recent descoperite în România. Fragmentele sugerează că acesta a fost cel mai mare Pterozaur descoperit vreodată.

Paleontologul Matei Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean, a declarat că în expoziţia de la New York au fost expuse iniţial chiar cele două oase fosilizate ce se numără printre mai multe fragmente osoase din cel mai mare Pterozaur din lume, care au fost descoperite în 2008, în zona Sebeş, judeţul Alba, mai scrie agenţia de presă.

Matei Vremir a spus că cele două oase fac parte din colecţia Societăţii Muzeului Ardelean şi au fost împrumutate în luna ianuarie pentru expoziţia de la New York.

"Ei organizează o expoziţie cu materiale din toată lumea şi ne-au rugat dacă putem să participăm şi noi la expoziţia respectivă. Avem relaţii cu multe muzee, iar cu cei de la New York şi colaborăm în cercetare", a explicat Matei Vremir.

El a spus că cele două oase au fost împrumutate American Museum of Natural History din New York până la sfârşitul lunii iunie. "La inaugurare au fost puse originalele şi probabil apoi (pe toată durata expoziţiei, n.r.) vor fi expuse mulaje, care vor arăta ca originalele", a spus Matei Vremir.

Acesta a precizat că în colecţia Societăţii Muzeului Ardelean se află mai multe fragmente din scheletul acestui Pterozaur. "Au fost descoperite mai multe, dar aceasta două au fost solicitate (de organizatorii expoziţiei de la New York, n.r.)", a explicat Vremir.

El a mai spus că Societatea Muzeului Ardelean a primit mai multe solicitări pentru expunerea respectivelor piese. "Au fost solicitări, dar nu am putut răspunde chiar la toate, pentru că multe piese sunt fragile, nici nu se pot transporta. Acestea (cele expuse la New York, n.r.) erau transportabile în condiţii normale. Altele doar sub formă de mulaje pot fi prezentate", a afirmat Matei Vremir.

Acesta a mai spus că descoperirea fragmentelor osoase de Pterozaur de la Sebeş este încă în curs de omologare. "Sunt în curs de publicare" informaţiile pentru a fi omologate, a spus Matei Vremir.

American Museum of Natural History din New York este una dintre cele mai celebre instituţii ştiinţifice şi culturale din lume. Înfiinţată în 1869, instituţia muzeală cuprinde peste 32 de milioane de specii de plante, animale, fosile, minerale, roci, meteoriţi şi artefacte culturale umane, fiind vizitat anual de circa cinci milioane de persoane, potrivit relatărilor din presa americană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ