Cea mai transparentă instituţie în domeniul achiziţiilor publice: Ministerul Justiției

| 03 sep, 2013

Cea mai transparentă instituţie în materie de achiziţii publice în 2012 a fost Ministerul Justiţiei, în timp ce la polul opus se află Ministerul Afacerilor Externe, relevă un raport prezentat astăzi de Institutul de Politici Publice (IPP).

Cu o sumă totală cheltuită de 17 miliarde de euro în anul 2012, mai mare cu 70% faţă de anii anteriori, achiziţiile publice reprezintă în prezent cel mai important volum de cheltuieli angajat de autorităţile publice, dar şi o potenţială sursă de venituri pentru sectorul privat, grav afectat de criza economică, se arată într-un comunicat al IPP, citat de Agerpres.

Una dintre concluziile IPP este că procesul de achiziţii din România este "încă departe de a fi unul transparent şi competitiv", cu un volum anual de peste un milion de proceduri de achiziţii publice derulate de cele aproximativ 5.000 de autorităţi contractante înregistrate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

"IPP a inaugurat încă de anul trecut indexul transparenţei în derularea achiziţiilor publice.  Pentru anul 2012, pe baza documentărilor IPP realizate asupra informaţiilor oficiale puse la dispoziţie de autorităţile contractate, clasamentul transparenţei în achiziţii publice la nivelul ministerelor arată faptul că cea mai transparentă instituţie în materie de achiziţii publice a fost Ministerul Justiţiei, în timp ce la polul opus se află Ministerul Afacerilor Externe", precizează IPP.

Astfel, în clasamentul transparenţei în derularea achiziţiilor publice în anul 2012 realizat de IPP, pe primul loc figurează Ministerul Justiţiei, urmat de Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor Publice, pe ultimele locuri, respectiv 15 şi 16, aflându-se Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe.

În ultimii ani, autorităţile contractante cu cele mai multe achiziţii publice (ca număr de contracte atribuite) au fost Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, respectiv Ministerul Afacerilor Interne. Din punct de vedere al volumului financiar al contractelor de achiziţii atribuite, cele mai multe fonduri au fost cheltuite tot de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, urmat la distanţă semnificativă de Ministerul Economiei, se mai arată în comunicatul IPP.

IPP a anunţat că va continua demersurile de "deschidere" a procesului de achiziţii publice în România, prin facilitarea accesului cetăţenilor la informaţii relevante privind volumul banilor cheltuiţi în achiziţii, cine sunt principalii abonaţi la contracte publice, clasamente ale transparenţei autorităţilor contractante, dar şi prin iniţiative de educare a societăţii civile în spiritul unei monitorizări constante a procesului de achiziţii la toate nivelurile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ