Ceauşescu a intrat la puşcărie pentru prima oară când avea DOAR 15 ani. De ce a fost condamnat

| 05 noi, 2014

Mai multe dosare privindu-l pe Nicolae Ceauşescu şi anii petrecuţi de acesta în închisoare au fost publicate pe site-ul militiaspirituala.ro. Potrivit acestora, fostul dictator a intrat pentru prima oară după gratii când avea doar 15 ani şi a fost condamnat pentru uneltire contra ordinii sociale.

Fostul dictator a ajuns pentru prima oară după gratii la vârsta de 15 ani, când a primit o condamnare la trei ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale” – art. 209 din Codul Penal. În baza aceluiaşi articol zeci de mii de români ajungeau după gratii în anii ’50 – ’60 deoarece îşi exprimaseră opoziţia faţă de regimul comunist.

Prima condamnare care există pe numele lui Ceauşescu Nicolae este cea din 1933. Acesta, în vârstă de doar 15 ani, răspândise manifeste cu ocazia unei greve şi îndemnase la acte de sabotaj.

Pe 25 noiembrie 1933, Prefectura Poliţiei Capitalei l-a înaintat pe Ceauşescu Parchetului Tribunalului Ilfov pentru a fi cercetat şi trimis în judecată pentru „acte de sabotaj” şi „îndemn la grevă”.

În anii care vor urma, Ceauşescu Nicolae va ajunge de multe ori în arestul poliţiei şi va ajunge să-şi petreacă câţiva ani buni gratii pentru activitate comunistă, infracţiuni contra liniştii publice şi uneltire contra ordinii sociale.

A fost deţinut în penitenciarele Braşov, Doftana şi Văcăreşti (iun. 1936 – dec. 1938), Jilava (iul. – aug. 1940) şi Caransebeş (aug. 1940 – iul. 1943),Văcăreşti (iul. – aug. 1943) şi Lagărul de internaţi politici de la Târgu Jiu (aug. 1943 – 23 aug. 1944).

Mai multe, pe historia.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ