Ion Iliescu, dezvăluiri inedite despre Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej

| 06 oct, 2014

Fostul preşedinte Ion Iliescu a vorbit, într-o emisiune la TVR, despre anii grei ai războiului, când a fost despărţit de părinţi dar şi despre cât de mult l-a marcat moartea tatălui său când avea numai 15 ani. Ion Iliescu şi-a adunat amintirile într-o carte autobiografică ilustrată cu fotografii din arhiva personală.

"Datorită problemelor cu care se confrunta tata, primii ani de viaţă i-am petrecut la Olteniţa, la bunicii mei", a povestit Ion Iliescu.

În copilărie Ion Iliescu a simţit lipsa tatălui, pe care l-a văzut însă întotdeauna ca pe un simbol. "El a fost pentru noi toţi, pentru familie, un simbol. Era cel mai în vârstă copil al bunicilor mei, născut în 1901, de aceeaşi vârstă cu Gheorghe Gheorghiu-Dej. Nu întâmplător îl amintesc pe Dej pentru că Dej l-a dat afară din partid. Se cunoşteau, au stat împreună în lagăr la Târgu Jiu o vreme. El a murit la un an de la eliberare. Am rămas orfan la 15 ani", a relatat fostul preşedinte.

Ion Iliescu spune că a rămas cu resentimente faţă de Gheorghe Gheorghiu Dej, care i-a distrus familia. "Mama a fost şi ea activă în timpul ilegalităţii, Dej a condiţionat să se despartă de tatăl meu. Ea a dispărut vreo 3 ani din familie, a trăit în ilegalitate, în timp ce tata era la Târgu Jiu, în lagăr. Din nou, în perioada anilor de război, am trăit la o mătuşă de-a mea", a istorisit Iliescu.

Fostul preşedinte a povestit şi despre relaţia cu Nicolae Ceauşescu, cel care l-a înlocuit pe Gheorghe Gheorghiu Dej la conducerea Partidului Comunist. "Ceauşescu în tinereţea lui l-a cunoscut pe tata, era în relaţii apropiate cu fratele mai tânăr al tatălui meu şi, într-un fel, el m-a tratat cu simpatie, m-a încurajat, el m-a sprijinit, el m-a propulsat. În 1971 el m-a propulsat ca secretarul Comitetului Central. Eram la tineret, am fost ministru pe problemele tineretului", a spus Iliescu.

Mai multe, pe romaniatv.net.

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ