Coreea de Sud: Cum i-a pus acest subiect față în fața pe Elena Ceaușescu și Ion Iliescu

| 06 oct, 2014

Dezvaluirile au fost facute duminica seara, la TVR, unde Iliescu a acordat un interviu cu ocazia lansarii romanului autobiografic "Destinul unui om de stanga".

Atat in interviu, cat si in carte, Ion Iliescu a vorbit despre parintii sai, amandoicomunisti convinsi, care "au fost exclusi din partid de Gheorghe Gheorghiu Dej", dar si despre studiile pe care le-a facut la Moscova.

"Moscova era un avantaj. O duceam greu atunci. Anii dupa razboi au fost dificili pentru noi. Aveam cartele si in timpul razboiului si dupa razboi, cartele pentru paine, la malai. Pentru un kg de malai cumparai cu bon. Au fost ani grei din acest punct de vedere. Asa incat sansa de a merge la studii, inca din 48 au inceput grupuri de studenti sa mearga la studii in URSS... In anul II la Politehnica mi s-a oferit sansa sa pot sa continui la Moscova. Nu cunosteam limba rusa si a trebuit sa fac eforturi", a povestit Iliescu, scriu cei de la ziare.com.


Acesta a dezvaluit ca un unchi al sau l-a apropiat de Ceausescu, dupa anii '70.

"In 1971 Ceausescu m-a inclus in delegatia care a vizitat tarile asiatice Vietnam, Coreea de NordChina. Acolo am vazut o schimbare sau o accentuare sau o schimbare a trasaturilor lui, mai ales in Coreea. Pe el l-a fascinat modelul nord coreean. Eu fusesem in Coreea cu un an inainte si acolo m-am intalnit cu un student african, fiul presedintelui din Siera Leone cu care am calatorit si la dus si la intors", a povestit Iliescu in interviul acordat televiziunii publice.


Acesta sustine ca dupa turneul asiatic atitudinea lui Ceausescu fata de el s-ar fi schimbat.

"Eu aveam un stil mai deschis de a-mi spune parerea, inclusiv despre modelul coreean. Oamenii erau mult prea harnici, dar nu indrazneau sa spuna un cuvant, nu am putut sa am un dialog normal nici cu oameni din conducere nici cu oameni simpli, toti se rezumau la orice intebare a noastra sa ne raspunda cu un citat din Kim il Sung. Si i-am si spus (lui Ceusescu - n.red): acest popor harnic, muncitor si asa mai departe este dezumanizat.


Si era si Elena Ceausescu care a si avut o reactie: 'Ma, tu te iei dupa un student african?' 'Tovarasa, african, african, dar a facut studii la Oxford'", a povestit Iliescu ca i-ar fi replicat sotiei fostului dictator comunist.

Ion Iliescu a fost primul presedinte al Romaniei dupa Revolutia din 1989, iar in prezent este presedintele de onoare al PSD.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ