Celula Soros vs. celula anarhistă în Piața Universității

| 20 sep, 2013

Nu punem la îndoială buna-credință a acelora care se opun prin proteste exploatării aurului de la Roșia Montană și care chiar cred în acest lucru. Din păcate însă protestul lor ar putea degenera în ceva cu totul neașteptat și reprobabil.

Protestele din Piața Universității au intrat deja în a treia săptămână și ceea ce inițial părea a fi o acțiune prin care se solicita respingerea proiectului de lege care ar fi început exploatarea la Roșia Montană și-a schimbat în ultimele zile dinamica într-un mod radical.

Nucleul protestatarilor era inițial format din reprezentanți ai mai multor ONG-uri care, de mai mulți ani, încercau să oprească proiectul din Apuseni, respectiv din cei pe care respectivele organizații au reușit, prin intermediul Facebook-ului și al altor rețele de socializare, să-i adune în prima seară. Mesajul era inițial unul clar: proiectul Roșia Montană implică prea multe riscuri pentru a continua și trebuie oprit. Idei anti-capitaliste, naționaliste, anti-occidentale sau anarhiste reprezentau pentru acești protestatari ceva marginal, accentul în mesaje căzând pe mesaje ca "Salvăm Roșia Montană" sau “nu ne vindem aurul”. La câteva zile după debutul protestelor Piața a început să se transforme într-o mișcare anarhistă și antisistem, cei care au venit cam după o săptămână începând să strige lozinci radicale de genul "trebuie să schimbăm tot sistemul" sau “toți politicienii sunt la fel”.

Acest ultim grup de protestatari devine tot mai incompatibil cu primul. ONG-iștii s-au exprimat deja împotriva celor care susțin ceva mai mult decât oprirea proiectului minier, în timp ce radicalii îi critică pe protestatarii pe care îi consideră reprezentați ai unor grupuri de interese. De exemplu, un grup radical auto-intitulat Mișcarea Oamenilor Visători (MOV) consideră că aceia care au demarat protestele nu au făcut-o din proprie inițiativă, fiind la mâna omului de afaceri american George Soros, interesat de Roșia Montană.

Trecând peste radicalismul cu care se manifestă, trebuie să le dăm totuși dreptate reprezentanților acestui grup în ceea ce privește legătura dintre ONG-urile din Piață și Soros. Între magnatul american și omul de afaceri israelian Beny Steinmetz, principalul acționar de la Gabriel Resources, se duce de mai mulți ani un veritabil război economic.

În această confruntare, din care nu au lipsit răsturnările de regim sau influențarea ONG-urilor din anumite state cu resurse minerale, ca Guineea Ecuatorială, Roșia Montană reprezintă doar un nou câmp de luptă. Soros nu este însă interesat de o modificare radicală a peisajului politic românesc, anarhiștii care acum sunt din ce în ce mai prezenți în Piață fiind împotriva intereselor sale pe termen lung.

Nu punem la îndoială buna-credință a acelora care se opun prin proteste exploatării aurului de la Roșia Montană și care chiar cred în acest lucru. Din păcate însă protestul lor ar putea degenera în ceva cu totul neașteptat și reprobabil.

Motivul este legat de confruntarea tot mai acerbă dintre mesajele celor două tipuri de protestatari descriși mai sus: cei care sunt conduși de un grup cu interese punctuale, dar care nu doresc modificarea status quo-ului, și cei care au o viziune revoluționară privind finalitatea protestelor. Iar această confruntare ar putea conduce în următoarele zile la o ruptură violentă între protestatarii inițiali și cei radicali, al cărei rezultat va fi decredibilizarea totală a mișcărilor de stradă din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 sep, 2013
cantautor
sincer,nu-mi plac protestele de strada...
dar sunt necesare daca factorii responsabili nu "aud" doleantele prezumat legitime ale oamenilor..
parca se aseamana cu iarna lui 2011-2012...
atunci erau considerate manifestari ale democratiei...
si mai cred ca nu "decredibilizarea miscarilor de strada" te "doare" ,ci
posibilitatea sa reuseasca sa obtina ce-si doresc...
20 sep, 2013
pisoias
Nici mie nu-mi plac protestele!!!Cred ca sant ptr. copii si femei:Barbatii adevarati ies in strada cu toporul si indreapta societatea stramba.La lupta baieti cu arme,cutite,coase,si ce mai aveti in dotare.A venit timpul ca pe cei rai sa-i dam mortii.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ