Cetatea Braşovului a fost scoasă la vânzare. Ministerul Culturii NU este interesat de preluarea monumentului

| 24 iul, 2014

Cetatea Braşovului, deţinută  de Aro Palace S.A.  - unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii turistice din Transilvania,  a fost scoasă la vânzare. Compania intenţionează să vândă cetatea cu preţul de 3.5 - 4 milioane de euro.

Ca sa o poata vinde, Aro Palace a trebuit, potrivit legii, sa se adreseze mai intai Ministerului Culturii si apoi Consiliului Judetean Brasov, care nu s-au aratat interesate de preluarea monumentului, dupa care a urmat Primaria, care si-a exprimat dorinta de a cumpara cetatea.

"Aro a cerut un pret, iar Consiliul Local a ramas sa faca propriile evaluari. Acesta va trebui sa acceseze fonduri europene ca sa o poata renova, pentru ca nu are bani. Din acest motiv, noi vrem sa facem un schimb cu Consiliul Local si sa ne de partial bani si partial active, parcari, terenuri... pana ajungem la valoarea de evaluare", a afirmat directorul SIF Transilvania, Mihai Fercala.

Mihai Fercala a dezvăluit şi motivul pentru care compania Aro Palace vrea să vândă Cetatea Braşovului. Potrivit acestuia, trebuie investiţi foarte mulţi bani în reabilitarea cetăţii, bani pe care compania nu ar avea de unde să-i recupereze ulterior. El a mai spus ca obiectul de activitate al Aro Palace nu permite incasari din activitatea de muzeu, iar singura sursa de venit este restaurantul, care nu prea este rentabil.

"Cetatea Brasovului este un monument istoric si starea ei tehnica este precara. Aro Palace ar trebui sa investeasca foarte multi bani in reabilitarea zidurilor, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, din calculele noastre. Activitatea restaurantului care functioneaza in cetate nu va aduce niciodata atatia bani incat investitia sa poata fi recuperata", a explicat Fercala.

"Pentru Aro Palace, aceasta cetate aduce doar pierderi, gaze, electricitate, salarii. Circulatia turistica a scazut drastic in ultimii ani si nu ne putem acoperi costurile", a adaugat directorul SIF Transilvania.

Lucrul cel mai important de ştiut este că eventualul cumparator trebuie sa fie constient de faptul ca  nu poate demola zidurile cetatii pentru a construi in loc un hotel si ca trebuie pastrata in forma actuala, fiind monument istoric.

In cazul in care municipalitatea nu va cumpara cetatea pana la finalul lunii august, Aro Palace o va scoate la licitatie la toamna.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ