CFR Călători a cumpărat automotoare vechi şi proaste de 346 de milioane de lei de la Remarul

| 22 apr, 2013

Într-un raport al societății de cale ferată, achizițiile sunt catalogate drept fier vechi. Multe dintre automotoarele cumpărate s-au stricat în garanție, însă Remarul 16 Februarie nu le-a reparat și nici nu vrea să suporte costurile reparațiilor făcute pe banii CFR Călători.

Restructurarea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA (CNCF CFR SA) scoate de sub preş o mulţime de contracte atribuite unor „băieţi deştepţi” care au făcut sute de milioane de lei din „afaceri” cu statul român.

Un document intern al Serviciului Locomotive al CFR Călători SA arată situaţia contractelor de reparaţii şi livrare dintre CFR Călători şi SC Remarul 16 februarie din Cluj-Napoca. În condiţiile în care CFR Călători a găsit de cuviinţă să renunţe la o mulţime de tronsoane de căi ferate mici, pe care le-a închiriat unor firme private de transport, pentru că n-ar fi rentabile, nu a găsit de cuviinţă şi să oprească, ci chiar a crescut numărul echipamentelor cumpărate, din care cele mai multe erau potrivite fix pe aceste tronsoane mici.

Potrivite, dar nu şi funcţionale, pentru că automotoarele şi ramele electrice cumpărate de la Remarul 16 februarie au stat mai mult în depou, defecte, decât pe șine. Totul, cu cheltuieli uriaşe din partea CFR. Remarul nu a plătit defecţiunile echipamentelor vândute statului român, chiar dacă acestea erau în garanţie.

 

Cine stă în spatele Remarul 16 februarie

O primă explicaţie pentru aceste contracte halucinant de proaste pentru statul român ar fi faptul că în spatele Remarul 16 februarie stă un politician greu: Vasile Blaga. Conform unei anchete a revistei Kamikaze, fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina Rudeanu, a lucrat la Remarul, în vreme ce soţul acesteia, Ionuţ Rudeanu, a lucrat pentru Remarul prin firma Axis Emergency. Agathe Rudeanu a fost angajată drept consilier din 2005, chiar dacă şi-a şters din CV acest loc de muncă. Din 2006 şi până în 2010, Remarul a câştigat licitaţii organizate de CFR pe bandă rulantă, încasând doar în această perioadă 885 de milioane de lei de la statul român. În acest material ne vom ocupa de o parte din aceşti bani, cheltuiţi pe echipamente defecte şi păguboase.

 

Remarul doar încasează, nu plăteşte

Conform unui document emis de Serviciul Locomotive din cadrul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar CFR Călători SA la data de 14 martie 2013, conform unor contracte de reparaţii pentru echipamente încheiate între CFR Călători şi Remarul în perioada 2008-2010, există trei facturi emise de societatea de stat, refuzate la plată de Remarul de mai multe ori. În prezent, spune documentul, s-a depus documentaţia necesară pentru începerea procedurii de executare silită. Este vorba despre suma de 3,6 milioane de lei, care pare ridicolă, în comparaţie cu banii încasaţi de Remarul de la CFR, după cum vom vedea imediat.

 

Ce-a cumpărat CFR de la Remarul

În 2002, CFR Călători a decis să cumpere o serie de automotoare second-hand, recondiţionate şi adaptate pentru circulaţia pe căile ferate din România. A ales două societăţi: SC Marub SA Braşov şi SC Remarul 16 februarie Cluj Napoca. În anul 2003, înţelegerea cu Marub a expirat şi unicul furnizor a rămas Remarul. Astfel, CFR Călători are în parcul său 48 de automotoare LVT-LVS (un vagon pe două osii cu un post de conducere, legat de o remorcă pe două osii cu un post de conducere).

Dintre acestea, 35 sunt cumpărate de la Remarul în perioada 2002-2005. Suma totală: 29,3 milioane de lei şi 200.000 de dolari. Calitativ, doar în perioada 2010-2012, cele 35 de automotoare (aflate în garanţie) au stat imobilizate peste 1.200 de zile împreună. Concluziile documentului CFR Călători: „Calitate nesatisfăcătoare, disponibilitate foarte scăzută, costuri mari întreţinere, piese de schimb greu de procurat”. 36 din cele 48 de automotoare sunt trase pe dreapta şi în acest moment, cu defecţiuni tehnice majore. CFR spune că nici nu merită să fie reparate.

În 2011, CFR Călători a cumpărat de la Remarul 11 automotoare ADH11 (automotor Diesel format din trei vagoane – cele de capăt motoare şi unul intermediar remorcă). Costul total: 81,1 milioane de lei. Cele 11 automotoare au avut, în perioada 2011-2012, împreună, peste 200 de zile de imobilizare. Motorul şi transmisia sunt de generaţie actuală, dar sunt puse pe şasiu de generaţia anilor ’70, spune raportul CFR Călători.

Între anii 2006-2010, CFR Călători a cumpărat de la Remarul 34 de rame electrice (cu două şi trei vagoane) pentru suma totală de 104,1 milioane de lei. Soluţii tehnice de anii ’70, iar în prezent, din 34 de bucăţi, 21 sunt retrase din exploatare cu defecţiuni tehnice majore. În perioada 2010-2012, peste 20 de zile de imobilizare în termenul de garanţie. Disponibilitate în exploatare: sub 30% de la cumpărare până în prezent.

În fine, între 2007 şi 2010, Remarul a modernizat 39 de locomotive diesel-hidraulice de 1.250 de cai putere, pe care le-a remotorizat la 1.360 de cai putere. Soluţia: un mix între motoare moderne Caterpillar şi tehnologie de anii ’60. Valoarea totală a celor șapte contracte: 131 de milioane de lei. Cele 39 de locomotive au avut 100 de zile de imobilizare în perioada 2011-2012, în termenul de garanţie, iar în prezent 14 sunt retrase din exploatare cu defecţiuni tehnice majore.

Nota de plată

În final, să facem nota de plată a contractelor menţionate de documentul CFR Călători. Este vorba despre circa 346 milioane de lei, cheltuiţi de statul român pe echipamente care se strică tot timpul, chiar în perioada de garanţie. Din 346 de milioane de lei, cheltuiţi (atenţie) doar de Serviciul Locomotive, CFR Călători nu reuşeşte să recupereze 3,6 milioane de lei de la Remarul 16 februarie Cluj-Napoca, firma refuzând pur şi simplu să plătească reparațiile.

Acţionarii SC Remarul 16 februarie sunt, conform paginii Bursei de Valori Bucureşti, Băiculescu Monica şi Transferoviar Grup SA. Aceasta din urmă este controlată de omul de afaceri Călin Mitică, recent achitat de DNA într-un dosar de fraudă. El a fost acuzat că ar fi cumpărat șase automotoare cu 120.000 de euro din Germania, pe care apoi le-ar fi vândut cu două milioane de euro către CFR.

Lui Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, îi plac firmele care fac contracte păguboase cu CFR. Pentru ca situația să escaladeze de la contracte păguboase cu statul la o adevărată halucinație, Relu Fenechiu, ministrul liberal al Transporturilor, a anunțat, recent, că Grup Feroviar Român și Transferoviar sunt interesate de privatizarea CFR Marfă. „Din câte ştiu eu, cele două companii şi-au manifestat interesul pentru privatizarea CFR Marfă, au avut astfel de discuţii cu consultantul în procesul de privatizare. La CFR Marfă am pus manageri performanţi şi vreau să arăt că, sub mandatul lui Relu Fenechiu, CFR Marfă îşi reduce pierderile. În mai puţin de jumătate de lună am reuşit să câştigăm două contracte în detrimentul unor firme private, după ce, timp de doi ani, compania nu a mai câştigat un contract”, a spus ministrul Transporturilor la Antena 3, potrivit Agerpres.

O să reluăm sintetizat informația: Transferoviar, compania care deține Remarul, adică firma care a păgubit CFR Marfă și care nu vrea să plătească trei milioane de lei pe reparațiile ruinelor cumpărate de statul român, defectate în perioada de garanție, vrea să cumpere CFR Marfă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 iul, 2013
hYVaIH93
qf5zis73i4r8
We're looking for broeggls and book reviewers! Charisma Media membership is open and free to join! We offer friendship, networking, blog hops, review opportunities (books and product), giveaways opportunities and more! While you are here, be sure to check out my latest book review: The Taker and my latest review on hair products: H2 Ion Damaged Hair Repair.
09 iul, 2013
TxkHyfDRfAE
LRySOYOQCAKYqaF
Wow! Great to find a post with such a clear mesasge!
24 apr, 2013
legislatiecfr
cine a semnat ?
vad ca nu face referire la cine a semnat asemenea contracte paguboase,oare m-ai sunt in functii respectivii ?
23 apr, 2013
Suleiman
...
Dar de Sagetile Albastre care stau la gard cand vorbiti?
22 apr, 2013
Cainele de paza Ilie
Hotie
Vinovatii sa plateasca!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ