China critică Malaysia pentru "timpul pierdut" în căutarea zborului MH370

| 16 mar, 2014

Malaysia a fost vizată duminică, din nou, de critici în China, unde presa şi navigatorii pe Internet considerau "prea tardive" anunţurile Guvernului malaysian despre deturnarea "deliberată" a avionului de tip Boeing 777, dispărut de pe ecranele radarelor în urmă cu opt zile.

Kuala Lumpur a anunţat sâmbătă că dezactivarea sistemelor de comunicaţie şi schimbarea bruscă a direcţiei de zbor a avionului aparţinând companiei Malaysia Airlines către Oceanul Indian sunt în "concordanţă cu o acţiune deliberată a cuiva din avion".

"Este evident că anunţarea unor informaţii atât de esenţiale are loc teribil de târziu", după şapte zile "atroce" îndurate de rudele pasagerilor dispăruţi, a subliniat agenţia de stat China Nouă într-un comentariu usturător.

"Această întârziere se explică fie printr-o lipsă de răspundere faţă de datorie, fie printr-o reticenţă de a împărtăşi informaţii în timp real - ceea ce ar fi inacceptabil", continuă agenţia de stat, subliniind că Malaysia "nu poate să se eschiveze de la responsabilitatea pe care o are".

"În absenţa - sau pur şi simplu lipsa - unor informaţii atestate, au fost irosite eforturi masive", prin concentrarea eforturilor într-o zonă în care avionul nu se afla, a insistat China Nouă.

"Acest lucru dovedeşte că aceste căutări din ultimele opt zile au avut loc în zadar şi au ratat esenţialul (...) şi că ipotezele pe care autorităţile malaysiene se aventurau să le dezmintă s-au dovedit, până la urmă, exacte", ironiza un comentariu publicat în The Beijing Times.

Nu este de mirare, se arată în continuare în comentariu, să vezi că înfloresc pe Internet întrebări conspiraţioniste. "Am văzut aşa-zise «zvonuri» devenind treptat veritabile predicţii înaintea anunţurilor oficiale", scrie comentatorul.

Pe de altă parte, navigatorii pe Internet nu sunt nici ei mai blânzi. "Un singur cuvânt poate să califice atitudinea Guventului malaysian: «impostură»", scrie un utilizator într-un mesaj postat pe site-ul de microblogging Weibo.

"Reaua lor credinţă şi înşelătoriile sunt atât de neîndemânatice astfel încât eu, un simplu observator, mi-am dat seama dintr-o privire", scria altul.

Majoritatea datelor prin satelit prezentate sâmbătă de către premierul malaysian Najib Razak s-au scurs deja înainte în presa americană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ