Cazul zborului MH370. Cine sunt piloții avionului dispărut

| 15 mar, 2014

Noile informaţii apărute, sâmbătă, în cazul dispariţiei aeronavei aparţinând companiei Malaysia Airlines indică faptul că avionul ar fi putut fi deturnat de "un pilot experimentat, competent şi în activitate", potrivit unei surse care a dorit să-şi păstreze anonimatul, în timp ce autorităţile anunţă că sistemele de transmisie de date ale avionului "au fost dezactivate" deliberat.

Site-ul CNN realizează un profil al celor doi piloţi ai aeronavei Boeing 777, care a dispărut în urmă cu o săptămână, întrebându-se dacă este posibil ca unul dintre cei doi să fie responsabil pentru tot ceea ce s-a întâmplat.

Potrivit sursei citate, avionul companiei Malaysia Airlines era pilotat în momentul dispariţiei de căpitanul Zaharie Ahmad Shah, ofiţer al aviaţiei civile din Malaysia, şi de ofiţerul Fariq Ab Hamid.

CNN menţionează că poliţia a observat locuinţa căpitanului imediat după anunţarea dispariţiei, dar că până în prezent nu ar fi efectuat nicio percheziţie în reşedinţa lui Zaharie Ahmad Shah.

Dacă ar fi făcut-o, ei ar fi descoperit cel mai probabil un simulator de zbor. Într-un video postat pe YouTube, căpitanul Zaharie Ahmad Shah apare într-un astfel de simulator, iar pe un site german dedicat entuziaştilor acestor aparate, într-o postare datată noiembrie 2012 Zaharie Ahmad Shah susţine că l-a construit chiar el acest simulator.

"În urmă cu o lună am finalizat asamblarea a FSX şi FS9 cu şase monitoare", se arată într-un mesaj semnat "Capt. Zaharie Ahmad Shah BOEING 777 MALAYSIA AIRLINES".

Zaharie, pilot cu 18.365 de ore de zbor în palmares, este şi instructor de zbor.

De cealaltă parte, ofiţerul Fariq Ab Hamid s-a angajat la Malaysia Airlines în 2007. El avea 2.763 de ore de zbor.

Un corespondent CNN a realizat, în februarie, un material despre cursa MH370, ocazie cu care l-a urmărit pe Fariq Ab Hamid efectuând o aterizare sub supravegherea unui pilot senior, care a descris manevrele efectuate de Fariq Ab Hamid drept "perfect după manual".

Oficiali militari malaysieni sunt de părere că avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, dispărut de o săptămână, ar putea fi fost deturnat către Oceanul Indian de o persoană care cunoştea foarte bine rutele aeriene şi poziţiile radarelor.

Doar "un pilot experimentat, competent şi în activitate" ar putea să facă aşa ceva, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial militar malaysian care participă la operaţiunile de căutare efectuate într-o zonă imensă cuprinsă între Marea Chinei de Est şi Oceanul Indian.

Oficialul, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a precizat că această ipoteză se bazează pe date înregistrate de un radar militar şi care nu au fost publicate.

Tot sâmbătă, premierul Malaysiei, Najib Razak, a declarat că mişcările zborului MH370, care a dispărut în urmă cu o săptămână de pe radare după ce a părăsit ruta pe care trebuia să o urmeze, au fost provocate printr-o "acţiune deliberată".

Sistemele de transmisie de date ale avionului de tip Boeing 777 "au fost dezactivate", a adăugat el, într-o conferinţă de presă, dar contacte prin satelit au fost relevate timp de aproximativ şase ore după dispariţia avionului de pe ecranele radarelor civile.

Avionul se afla în acel moment - sâmbătă, 8 martie, ora 1.30 - la jumătatea drumului, între coastele Malaysiei şi Vietnamului, după o oră de la decolarea de la Kuala Lumpur, cu destinaţia Beijing, având 239 de persoane la bord.

Avionul a schimbat direcţia, îndreptându-se către vest, spre Oceanul Indian. "Aceste mişcări sunt în concordanţă cu o acţiune deliberată a cuiva din avion", a declarat şeful Guvernului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ