China pune umărul la prima revoluţie din transportul românesc

| 03 sep, 2014

Cel mai important proiect în zona infrastructurii de transport de care România ar putea beneficia în urma relaţiei cu China este reprezentat de posibilitatea realizării unei linii feroviare de mare viteză între Bucureşti şi Iaşi, care ar putea fi extinsă şi către Chişinău.

Vizita premierului Victor Ponta în China reprezintă deja un veritabil succes în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale pe care România le are cu unul din cei mai importanţi jucători de pe scena internaţională. Continuarea directă a primirii la Bucureşti în luna noiembrie a premierului chinez Li Keqiang, cele trei zile în care Victor Ponta s-a aflat la Beijing au reprezentat un moment important în istoria de 65 de ani a legăturilor dintre cele două state.

Însă, dincolo de considerentele strict politice, vizita lui Victor Ponta în China are  în egală măsură şi o altă componentă, majoritatea întâlnirilor de pe agenda premierului şi a miniştrilor care l-au însoţit fiind pe teme economice. Toate aceste eforturi par astfel să dea rezultate, în doar câteva zile fiind demarate discuţiile de principiu pentru o serie de proiecte energetice comune, cum ar fi termocentrala Deva sau hidrocentrala Tarnița-Lăpușești, dar şi în domeniul transporturilor, directorul de dezvoltare al companiei China Communications Construction Ltd. declarând că aşteaptă invitaţia Guvernului României de a începe procedura de dialog competitiv pentru construcţia autostrăzii Piteşti-Craiova

Pe de altă parte, cel mai important proiect în zona infrastructurii de transport de care România ar putea beneficia în urma relaţiei cu China este reprezentat de posibilitatea realizării unei linii feroviare de mare viteză între Bucureşti şi Iaşi, care ar putea fi extinsă şi către Chişinău. De altfel reprezentanţii Guvernului României au discutat deja subiectul cu mai multe companii chineze, întâlniri extrem de importante având în vedere succesele înregistrate de China în ceea ce priveşte infrastructura feroviară.

Citeşte şi: FOTO Victor Ponta şi soţia, la Marele Zid Chinezesc

În ultimii ani, China a investit masiv în dezvoltarea unui sistem modern de căi ferate, care pe alocuri depăşeşte performanţele celor din vest. Acum chinezii sunt dispuşi să vândă statelor interesate această tehnologie de ultimă generaţie, fapt ce poate reprezenta o oportunitate pentru ţara noastră care se bucură de o imagine extrem de favorabilă la Beijing.

De fapt, premierul Victor Ponta a dorit să vadă personal performanţa trenurilor de mare viteză din China şi s-a deplasat, alături de ministrul Transporturilor, Ioan Rus, cu un astfel de tren de la Beijing la Tianjin. În acest context, premierul a mai declarat că îşi doreşte ca în România să realizeze primul proiect pilot de acest fel din Europa Centrală şi de Est şi a arătat că proiectul este unul integrat, ţara noastră urmând să contracteze din China atât tehnologia pentru calea ferată, cât şi trenurile de mare viteză. "Preţul mediu pentru o linie de cea mai mare viteză, 350 km pe oră, este cam 20 de milioane de dolari (pe kilometru - n.r.), însă eu cred că România, nefiind distanţe atât de mari, are nevoie de tehnologie care prevede 200-250 de kilometri", a adăugat Ponta.

Deşi proiectul comun româno-chinez încă se află în faza unei discuţii de principiu, urmând ca studiul de fezabilitate să fie definitivat în 2015, dezvoltarea alături de chinezi a unui sistem feroviar integrat de mare viteză reprezintă un proiect capabil să schimbe complet faţa transportului românesc. În fond, România ar beneficia astfel de o tehnologie feroviară de înaltă tehnologie extrem de importantă mai ales dacă avem în vedere aspiraţiile economice pe termen mediu şi lung pe care ţara noastră le are.

(Foto: China Radio International)

Citeşte şi: Câți bani vor investi chinezii în zona energiei la noi în țară

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ