Cine a trădat pe cine în votul privind avizul referendumului. PSD și PNL au pacălit presa

| 19 iun, 2013

S-a tot interpretat votul diferit dat de PNL şi PSD în privinţa referendumului lui Traian Băsescu în termeni de trădare.

S-a spus că PNL a trădat PSD, în ciuda faptului că s-a convenit în USL să se dea un aviz favorabil referendumului. S-a spus şi că PSD a trădat PNL, prin sprijinul inexplicabil acordat demersului preşedintelui. În definitiv, nici nu se ştie ce s-a convenit exact în USL pe marginea acestui vot şi nici nu este foarte important. Avem un rezultat de ansamblu, respectiv avizul favorabil pentru referendumul lui Traian Băsescu, dar şi date despre faptul că PNL s-a pronunţat împotriva referendumului, în timp ce PSD a fost favorabil iniţierii unei noi consultări pe tema uninominalului şi a reducerii numărului de parlamentari.

De fiecare dată când au existat poziţionări diferite ale PNL şi PSD pe diverse teme, acestea au fost interpretate în sensul amplificării tensiunilor din USL şi au fost considerate anormale. S-a ignorat însă în permanenţă faptul că USL este o alianţă temporară, care la un moment dat se va destrăma. Tocmai în perspectiva acestui moment de despărţire (că va fi mai apropiat sau mai îndepărtat în timp), poziţionările diferite ale celor două formaţiuni mari din USL sunt cât se poate de normale, cele două partide dând dovadă de un comportament raţional, conform cu interesele fiecăruia dintre ele.

În primul rând, trebuie precizat faptul că votul favorabil al PSD, de ieri, din Parlament, nu exprimă girul dat de acest partid referendumului pe care vrea să îl iniţieze Traian Băsescu şi nici atitudinea favorabilă unui parlament unicameral. Votul exprimă, dimpotrivă, acceptul pentru un demers pe care preşedintele are dreptul să îl facă din punct de vedere legal şi constituţional: iniţiativa declanşării referendumului pe probleme de interes naţional.

Şi pentru USL în ansamblu acest aviz pozitiv dat demersului lui Traian Băsescu este unul oportun din mai multe puncte de vedere. O dată, pentru că ar preîntâmpina situaţia în care Traian Băsescu ar crea un nou conflict artificial între Preşedinte şi Parlament, invocându-se faptul că USL vrea să blocheze un demers constituţional şi să nu fie de acord cu ideea de consultare a cetăţenilor. În momentul în care preşedintele şi-a anunţat intenţia de a declanşa un nou referendum deja reactivase retorica care a adus atât de mult rău României în vara lui 2012: încălcarea statului de drept şi derapaje de la democraţie. Apoi, prin avizul favorabil, s-a evitat situaţia în care unele voci din PDL (mai ales din rândul europarlamentarilor) să exporte din nou în UE zvonuri potrivit cărora majoritatea USL se opune şi blochează tentativele „democratice” ale preşedintelui. Din acest punct de vedere, PSD a salvat oarecum imaginea USL, prin punerea la adăpost de orice eventual atac din partea adversarilor politici şi a gestionat în mod inteligent o situaţie pe care preşedintele ar fi vrut s-o transforme în conflict.

În ceea ce priveşte poziţia PNL, nu i se poate imputa faptul că a votat diferit faţă de PSD, prin nerecunoaşterea dreptului preşedintelui de a mai iniţia un astfel de demers. Nelegitimarea demersului prezidenţial este un gest coerent cu întreaga retorică a PNL şi a lui Crin Antonescu, atât din perioada de opoziţie cât şi din perioada de guvernare. Pentru situaţia în care Crin Antonescu va candida la prezidenţiale, dar şi pentru momentul în care PNL se va despărţi de PSD, acest gest politic îşi are importanţa sa.

În această cheie trebuie interpretat votul diferit al PNL şi PSD în privinţa avizului pentru referendmului pe care vrea să îl declanşeze preşedintele Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ