Cine îi „rezolvă” lui Crin Antonescu dilema nominalizării unui ministru la Transporturi

| 17 iul, 2013

Opţiunea pentru nominalizarea lui Ovidiu Silaghi nu a fost decât indirect girată de Crin Antonescu, care nu a fost prezent la votul liberalilor din BPN.

Condamnarea recentă a lui Relu Fenechiu, dar şi nominalizarea unui nou ministru la Transporturi, în persoana lui Ovidiu Silaghi, îl pun pe Crin Antonescu în faţa unei dileme greu de rezolvat, dar nu fără soluţie. Liderul liberal, prins la mijloc între diverse grupări şi voci din partid, ar fi trebuit să facă cea mai raţională alegere din câte mai are acum la dispoziţie. Alegerea cea mai raţională îi va fi atras însă şi mai mult contestarea în interiorul partidului. Dilema sa ar putea totuşi fi rezolvată într-o oarecare măsură de către Traian Băsescu, prin refuzul numirii lui Silaghi în funcţia de nou ministru la Transporturi.

Confirmarea numeroaselor suspiciuni care trenau asupra lui Relu Fenechiu, prin condamnarea sa recentă în dosarul Transformatorul, i-a dat o importantă lovitură de imagine lui Crin Antonescu, dar şi PNL-ului în ansamblu. Crin Antonescu l-a apărat excesiv pe fostul ministru, cu puţin înainte de pronunţarea condamnării, dar şi după aflarea acesteia. Se vede acum pus în faţa unei alegeri greu de făcut, oricare ar fi ea, atrăgând nemulţumirile unor părţi sau altora din partid. Aripa disidentă, aflată acum sub sigla Iniţiativa România Liberală, a venit cu un atac dur la adresa liderului liberal, pe care îl acuză, în termeni băsişti, de a fi transformat PNL în „partid al puşcăriabililor”.

O altă presiune mai mare pentru Crin Antonescu vine din interiorul PNL, din eşalonul doi al partidului (preşedinţi de consilii judeţene, dar şi membri ai BPC ai PNL etc), care îl acuză pe acesta că periclitează poziţia PNL la guvernare, lăsându-i pe cei de la PSD să alimenteze ideea că partidul nu are un om potrivit pentru a-l înocui pe Relu Fenechiu. Dilema în faţa căreia se află Crin Antonescu constă în faptul că trebuie gestioneze echilibrat presiuni, ştiind în acelaşi timp că PNL nu are în momentul de faţă un om în partid care să întrunească şi citeriul integrităţii, şi pe cel al competenţei şi experienţei profesionale. Două sunt astfel variantele posibile între care ar fi putut să aleagă Crin Antonescu: nominalizarea lui Ovidiu Silaghi (care ar îndeplini criteriul competenţei - cel puţin după evaluările publice -, dar care nu are definitivată problema cu ANI) şi cedarea portofoliului Transporturilor celor de la PSD, în schimbul unui alt portofoliu.

Opţiunea pentru nominalizarea lui Ovidiu Silaghi nu a fost decât indirect girată de Crin Antonescu, care nu a fost prezent la votul liberalilor din BPN. Liderul liberal ştie foarte bine că între cele două mari variante pe care le are, cea mai raţională, din punctul de vedere al imaginii PNL, dar şi al imaginii personale este cedarea portofoliului către PSD. Chiar dacă în interiorul partidului această soluţie apare ca fiind o cedare inacceptabilă din partea PNL, în termeni de imagine Crin Antonescu nu îşi mai permite să repete greşeala făcută cu Relu Fenechiu. Varianta cedării acestui portofoliu partenerului de coaliţie pare mai acceptabilă, deşi nu ideală, Antonescu neputând să o recunoască totuşi explicit şi public. De aceea, absenţa sa de la votul de ieri i-a permis o oarecare ocolire a subiectului, mulţumindu-se să ia act de votul colegilor săi din partid.

Prins între aceste două variante, dar înclinând spre a ceda PSD portofoliul Transporturilor, Crin Antonescu ar putea găsi o rezolvare a dilemei sale în chiar răspunsul lui Traian Băsescu. În mod abil, liderul PSD Victor Ponta a anunţat deja că nu are nimic împotriva propunerii lui Silaghi la Transporturi, dar a ţinut să precizeze că, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, preşedintele are dreptul să refuze o singură dată o propunere de membru al Guvernului. Astfel, dacă preşedintele îl refuză pe Silaghi pe motive de integritate, Crin Antonescu este aparent pus la adăpost, invocând faţă de propriul partid că de vină este Traian Băsescu şi deci conflictul este cu preşedintele ţării, nu cu el. În acelaşi timp, va putea folosi acest argument pentru a ceda PSD portofoliul, salvând cât se mai poate salva şi din imaginea PNL, şifonată din „afacerea Fenechiu”. Dar, dacă preşedintele Traian Băsescu va accepta nominalizarea lui Silaghi şi acesta nu îşi va putea finaliza favorabil conflictul cu ANI, Crin Antonescu va avea în continuare o problemă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ