Cine plânge după Alina Mungiu-Pippidi?

| 24 noi, 2014

Alina-Mungiu Pippidi este un caz și mai complex. Mai întâi, a reușit performanța să amenințe onor Jandarmeria Română, pentru că și-a permis aroganța documentării foto a unor manifestări aproape spontane ale societății civile.

Sorţii electorali au decis în favoarea lui Klaus Iohannis, devenit noul președinte al României, dar finalul cursei pentru Cotroceni a reprezentat semnalul de pornire pentru altfel de cursă - intrarea în grațiile noului șef de stat. Și pentru că s-a zis despre alegerile din 2014 că au fost ale entuziasmului, decise de un milion de tineri indeciși și mai preocupați de prezența pe rețele de socializare decât de echipa ce stă încă ascunsă în spatele impozantului președinte și în cursa vânătorilor de funcții se poartă exaltarea, sub diferitele forme exacerbate: fandacsii agresive pentru Lucian Mândruță, exaltare și extaz, la fel de agresive, în cazul Monica Macovei și Alina Mungiu Pippidi.

În timp ce Mîndruță se dorește un demn urmaș al lui Traian, pe mass media de dreapta, insultând in corpore vreo 5 milioane de români care n-au votat cum și-a dorit acesta, Monica Macovei visează cu ochi deschiși partide-facebook, de tip nou, pentru tineri, și nu orice fel de tineri, ci exact aceia care ard de nerăbdare să fie ghidonați spre democrație de foști procurori comuniști, trecuți bine de a doua tinerețe.

Alina-Mungiu Pippidi este un caz și mai complex. Mai întâi, a reușit performanța să amenințe onor Jandarmeria Română, pentru că și-a permis aroganța documentării foto a unor manifestări aproape spontane ale societății civile: Aflu că ne-ați făcut poze vineri și duminică și vă pregătiți să sărbătoriți victoria democrației prin amenzi noi. M-am informat personal de toate numele celor care au condus în acest interval și vă promit că dacă nu puneți pozele pe foc și nu înțelegeți odată în ce continent trăiți, să nu vă întrebați de unde vă vine, și nu peste mult timp. Tineret, lipiți foaia de ziar din România liberă de joi pe ușile adecvate, să nu spună cumva că nu au știut că nu își pierd vremea pe Internet”. Textul vine ca nuca în perete cu CV-ul cuiva care a fost și șefa știrilor TVR și în prezent asigură președinția Societății Academice din România.

După vitejia prea puțin academică de mai sus, Alina Mungiu-Pippidi a mai explicat urbi et orbi cum s-au implicat dânsa și cu societatea civilă, ca fetele, într-o misiune de salvare a candidatului Klaus Iohannis, care altfel, singur, nu s-ar fi putut lupta cu social-democrația din România: ”În acel moment am decis că societatea civilă asupra căreia am o influență, orizontală și prin persuasiune, nu altfel, și eu personal, o să facem tot ce putem să spargem monopolul nedemocratic creat de PSD după ruperea USL, să îl apărăm pe cât posibil pe KJ de această conspirație ticăloasă prin demascarea ei și să ne promovăm agenda noastră, cum am făcut și în 2004, prin aceste alegeri”.

Doar că, uneori, socoteala din societatea civilă nu se pupă cu cea de la Palat. Pentru că ploconelile de mai sus n-au avut efectul scontat, distinsa doamnă a adoptat o tactică pe care am mai văzut-o la europarlamentarul Cristi Preda, pe vremea când se lamenta că-i băsist și că din cauza asta se vede nevoit să-și dea demisia din PDL. Așa cum nu i-a păsat atunci nimănui de Preda, așa nu-i pasă acum nimănui nici de Mungiu-Pippidi, ce face sau unde se duce. Motiv de vexare și infatuată ipocrizie din partea celei care invocând zvonurile insistente (care?) despre iminenta sa numire în funcția de consilier al noului președinte, se pretinde prea ocupată pe la Berlin, motiv pentru care refuză o funcție care nici nu e clar dacă i-a fost oferită într-adevăr. "Trebuie să spun neechivoc – pentru că am postat pe site și am avut surprize că lumea n-a reluat – că eu nu o să mă duc consilier cu carte de muncă la Cotroceni, deși de două zile mă vorbește toată lumea în acest sens", a declarat Alina Mungiu-Pippidi. Da, lumea haină n-a reluat, că invidia e mare, dar oamenii de bună intenție s-ar putea totuși îngrijora. Motiv pentru care vine cu precizările necesare: „Dar oamenii de bună intenție – care acum or să treacă în extrema cealaltă: or să mă acuze că sunt iresponsabilă, că nu mănânc salam cu soia, că mă duc înapoi la Berlin și las țara să se descurce singură – să nu-și facă griji: așa cum Klaus Iohannis a reușit la Sibiu să creeze un mecanism obiectiv în care să atragă cei mai buni oameni, la fel și aici", s-a îngrijorat toată Alina Mungiu-Pippidi.

Dincolo de faptul că a schimbat tactica, de la Cristi Preda la Papahagi, care și acesta pleca din PMP cu ploconeli la președinte doar ca să se pretindă mare disident mai târziu, vrem să-i dăm asigurările cele mai sincere doamnei că nimeni n-a trecut pe calmante de grija plecării sale, la Berlin sau aiurea...
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 feb, 19:14
Dan Nicolcioiu
Noutate absoluta, oferta de lucru la domiciliu, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala, conditia minimala : calculator conectat la internet , cunostiinte minime de operare pe internet . Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
25 noi, 2014
adi
Vorbea nimeni
De Pippidi am auzit,de a.p. - NU !
25 noi, 2014
Dan Slugarescu
sigur mai multi ,decat dupa Andrei Pop
24 noi, 2014
Gab
Andrei Pop
Baietica, domnul Ponta a pierdut alegerile.
El nu e viitorul el e trecutul. TYrezeste-te si schimba barca pina nu e pre tirziu. Tot asa sa scrii dar schimba personajele.
Poti sa iti si copii articolele anteriaore, ca doar ai crescut sub aripa guvernarii actuale.
24 noi, 2014
sar'LO hUOOoms
CINE PLANGE
IN CAZU ASTEI pis~pis PLANGE MOOOARTEA ca sa plece urgemt la scara'otky in "Dii'aSPORa"

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ