Guvernul a decis desecretizarea arhivei SIPA

| 31 mai, 16:40

Guvernul a adoptat astăzi o hotărâre de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA (Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție) Ministrul Justiției Tudorel Toader a spus că în trei ani toate informațiile își vor urma cursul legal, iar "arhiva SIPA ar trebui desființată". Tudorel Toader: Personal doresc ca în 3 ani de zile acolo să fie un spațiu gol, pe care eventual să scrie pe ușă: "Aici a fost arhiva SIPA".

Declarații ministrul Justiției Tudorel Toader:

-problema desecretizării arhivei SIPA vine din 2011. Anul trecut, proiectul de HG pentru descretizarea arhivei SIPA, a fost postat pe site-ul Ministerului Justiției, unde se află și în prezent.

-faptul că în legătură cu problema desecretizării arhivei SIPA și-au exprimat punctele de vedere, pe rând, CSM, Ministerul Public, AMR, UNJR, Asociația Procurorilor din România. Am toate punctele de vedere pe care toate asociațiile le-au transmis. Afirmațiile publice referitoare la lipsa de transparență sunt lipsite de fundament.

-astăzi a fost adoptată HG. Prevede următoarele: desecretizarea celor două rapoarte întocmite de ministrul Justiției din 2008, unul din rapoarte având și o anexă, care face parte din raport. Desecretizăm rapoartele și anexa.

-de ce numărul vizitatorilor e mai mare de 22? pentru că bună parte din dânșii se află încă în rapoartele secrete și n-aveam voie să le fac publice. HG produce efecte din momentul publicării în MO. Și atunci veți vedea și alte nume decât cele publicate.

-se constituie o comisie din 5 membri care sunt certificați ORNISS. Noi nu știm dacă sunt secrete de stat acolo, personal cred că da.

-Comisia are un termen de 3 ani de zile în care, practic, arhiva SIPA trebuie desființată, acolo să nu se mai afle urmă de dosar.

-din conținutul rapoartelor veți afla multe.

-În arhivă, cred eu, se vor găsi documente care țin de viața privată. Respectând dreptul la viața privată, acelea nu vor fi făcute publice, dar persoanele vizate pot solicita în scris comisiei, comisia vine și are acces la partea din dosar referitoare la viața privată.

-a doua categorie de informații sunt documentele funcționarilor speciali care lucrează și în arhivă.

-secrete de serviciu pot fi găsite.

-pot fi găsite elemente de natură a indica existența unei fapte penale. Pe acelea le vom trimite la Ministerul Public.

-tot în acele documente putem găsi informații de interes public la care va avea acces orice entitate publică, în limitele legii.

-facem propuneri de constituire a comisiei - 2 de la MJ, 2 de la secretariatul general al guvernului, 1 - de la Administrația penitenciarelor.

-pe parcursul celor trei ani de zile veți avea acces la informațiile de interes public în limitele legii, vom trimite la Ministerul Public informațiile necesare.

-Personal doresc ca în 3 ani de zile acolo să fie un spațiu gol, pe care eventual să scrie pe ușă "Aici a fost arhiva SIPA".

 

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat astăzi că o hotărâre de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA "se află pe ordinea suplimentară" a ședinței executivului de astăzi. "E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a diiscutat, astăzi adoptăm HG" - a spus primul ministru.

Ministrul Tudorel Toader a confirmat că propunerea vine de la Ministerul Justiției: "Noi propunem prin HG, desecretizarea arhivei SIPA, precum și a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are și o anexă. În arhivă probabil că sunt multe informații, multe categorii de informații. Le vom trata în mod adecvat – informațiile cu privire la viața privată, informațiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcționarilor din Agenția Națională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracțiuni conținute în respectivele înscrisuri. După procedurile legale, dând vocație fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informațiilor, inclusiv către Ministerul Public, către media, către orice persoană, entitate fizică sau juridică interesată, dar respectând regimul fiecărei categorii de informații".

Premierul i-a cerut ministrului Justiției ca proiectul să aibă toate avizele, iar acesta i-a spus că vor fi.

Tag-uri: SIPA, Tudorel Toader
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ